Τελευταίες Ειδήσεις

Ο Χρίστος Λιάπης, ένας εκ των 32 του μητρώου στελεχών μιλάει στο Νεοδημοκράτη


O Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD, ο οποίος εργάζεται στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» και στο ιδιωτικό του ιατρείο στην Κηφισιά, ενώ έχει συμμετάσχει και στις δραστηριότητες των Γιατρών του Κόσμου στην Τανζανία, είναι ένας ανάμεσα στα 32 στελέχη του τελευταίου «κύματος» ονομάτων του Μητρώου της Νέας Δημοκρατίας που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από τις διαδικασίες της Ανανέωσης, συναντώντας τους την Τρίτη 17 Οκτωβρίου στα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς.
Ο ίδιος, μίλησε στο «Νεοδημοκράτη» και τονίζει προς κάθε κατεύθυνση πως ήταν και παραμένει «απλός στρατιώτης, στη διάθεση του Προέδρου», καθώς πληθαίνουν τα σενάρια που τον θέλουν υποψήφιο με το ψηφοδέλτιο της νέας Δημοκρατίας, στις επόμενες εκλογές, στον Νομό των Τρικάλων.
Είστε ένας από τους 32 που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο της Ανανέωσης του Μητρώου Στελεχών του κόμματος. Να περιμένουμε να σας δούμε υποψήφιο στα Τρίκαλα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές;

Με την τιμή που μας επεφύλαξε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Τρίτη 17 Οκτ. 2017, ανοίγοντας τις πόρτες της ΝΔ σε 32 νέα στελέχη τα οποία περάσαμε με επιτυχία τις διαδικασίες αξιολόγησης του Μητρώου Στελεχών, εισήγαγε νέο ύφος στη διαδικασία ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στα πολιτικά και κομματικά δρώμενα. Δεν μοίρασε «χρίσματα» βουλευτικής υποψηφιότητας ούτε «επιχρίσματα» επίδοξων πολιτευτών. Μας ζήτησε να είμαστε δίπλα του στη συλλογική προσπάθεια για να δώσουμε στη χώρα ελπίδα ανάκαμψης.
Το τελευταίο, όμως, διάστημα πληθαίνουν τα ονόματα που εμφανίζονται ως σίγουρα για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στα Τρίκαλα. Είστε ένα από αυτά;
Τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος, όσο και ο Γενικός Γραμματέας της ΝΔ κ. Λευτέρης Αυγενάκης, έχουν τονίσει πως πέραν των ήδη εκλεγμένων βουλευτών κανείς δεν έχει «κλειδωμένη» την υποψηφιότητά του για τις επόμενες Βουλευτικές Εκλογές. Μέλημά μας δεν πρέπει να είναι η ονοματολογία αλλά η ουσία. Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία, αλλά και η κοινωνία, δεν έχουν ανάγκη από φερόμενους ως «σίγουρους» υποψήφιους βουλευτές, ούτε από περιοδεύοντες παλαιάς -ή νέας- κοπής πολιτευτές. Δεν χρειαζόμαστε άλλους επίδοξους οφικιάλιους των βουλευτικών εδράνων. Δεν έχουμε ανάγκη από αυτοπροαχθέντες «λοχαγούς» αλλά από απλούς στρατιώτες στον αγώνα ενός υγιούς κομματιού της πολιτικής και της κοινωνίας για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Σε ότι -τώρα- με αφορά, είχα θέσει τον εαυτό μου στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανατροπή της κυβέρνησης του ψεύδους και της αναποτελεσματικότητας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήδη από την περίοδο του δημοψηφίσματος του 2015, αντιπαρατιθέμενος κριτικά και άφοβα απέναντι στον τότε λαοπρόβλητο Υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη. Αντιτίθεμαι, έκτοτε, με συνέπεια και σφοδρότητα στις κυβερνητικές αστοχίες και ανευθυνότητες, μέσα από την αρθρογραφία και τη δημόσια παρουσία μου. Ήμουν, λοιπόν, και παραμένω απλός στρατιώτης, στη διάθεση του Προέδρου, του κόσμου της Νέας Δημοκρατίας και των πολιτών των Τρικάλων.
Ο κόσμος, όμως, είναι απογοητευμένος από την πολιτική στο σύνολό της και κυρίως από τους πολιτικούς και τις υποσχέσεις τους. Πώς θα πείσει η Νέα Δημοκρατία τους πολίτες να την εμπιστευθούν ξανά, όταν και η ίδια βαρύνεται από αθετημένες υποσχέσεις και σκάνδαλα;
Ο πιο ύπουλος εχθρός όλων των ανανεωτικών προσπαθειών ανάκαμψης της εθνικής, οικονομικής και πολιτικής μας ζωής αποτελεί η διαλυτική για την προοπτική υπεύθυνης διακυβέρνησης της πατρίδος μας, περιρρέουσα αντίληψη πως «όλοι είναι ίδιοι».. Έχουμε ανάγκη άρθρωσης καθαρού πολιτικού λόγου, ο οποίος να καταδεικνύει τις απάτες και τις αυταπάτες της σημερινής Κυβέρνησης, να αναγνωρίζει παρελθόντα λάθη του κεντροδεξιού χώρου και να συγκροτεί ένα νέο αφήγημα αλήθειας, τόλμης και προσφοράς στη χώρα. Αυτό είναι που κατάφερε, ανάμεσα στα άλλα, με το Μητρώο Ανανέωσης Πολιτικών Στελεχών, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Να εγκαινιάσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με τις κομματικές λειτουργίες και διαδικασίες. Να θέσει τέλος στις παλαιοκομματικές πρακτικές που ήθελαν τους υποψήφιους βουλευτές και πολιτευτές να συνοστίζονται έξω από τα γραφεία των Προέδρων, φιλοδοξώντας να επηρεάσουν το «γράψε – σβήσε» της εκλογικής λίστας. Αποκομμένοι από τον κόσμο και από τα προβλήματά του. Εδώ και έναν χρόνο, οπότε και ξεκίνησε τη διαδικασία του Μητρώου, ο Πρόεδρος μας απάλλαξε από το άγχος ελιγμών και ανελίξεων στο αρχηγικό περιβάλλον, καλώντας μας να υποβάλλουμε τα βιογραφικά μας και με βάση αυτά να αξιολογηθούμε. Αυτό το χειροπιαστό μήνυμα ανανέωσης και αξιοκρατίας περνά και στην κοινωνία.. Μήνυμα ώσμωσης ανάμεσα σε παλαιά και νέα κομματικά στελέχη και κυρίως ώσμωσης του ανανεωμένου κόμματος της ΝΔ με την κοινωνία.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ώστε αυτή η ώσμωση να είναι επιτυχημένη;
Η προϋπόθεση είναι μία και μοναδική, αλλά απολύτως αναγκαία. Η αλήθεια. Η αλήθεια παντού.. Αλήθεια στην αυτοκριτική όσων από τα παλαιά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έβλαψαν με τα λάθη τους την Παράταξη και πλήγωσαν τον κόσμο που τους εμπιστεύθηκε. Στελέχη τα οποία πρέπει να έχουν το θάρρος να απαλλάξουν μόνα τους τη συνολική μας προσπάθεια -και κυρίως την προσπάθεια του Προέδρου- για επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών, από τα βαρίδια του χθες και τις αναπαλαιωμένες εκδοχές τους. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε την πολύτιμη αρωγή, συμβουλή και συμμετοχή όλων εκείνων των στελεχών που έδωσαν κατά το παρελθόν δύσκολες μάχες για τη ΝΔ. Χρειαζόμαστε την ακαταμάχητη ισχύ της αλήθειας και στον αγώνα όλων των νέων στελεχών που οφείλουμε, πλέον, να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, βγαίνοντας μπροστά και επικοινωνώντας στους συμπολίτες μας, σε όποια γωνιά της Ελλάδος και αν δραστηριοποιείται, εργασιακά, κοινωνικά και πολιτικά ο καθένας και η καθεμία από εμάς, το μήνυμα ανανέωσης και ανάκαμψης και τη Συμφωνία Αλήθειας του Κυριάκου. Αυτή η δύναμη της αλήθειας είναι που μπορεί να μας κάνει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην ψευδόμενη και παραπαίουσα Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία υποσχέθηκε ελπίδα και προκάλεσε κοινωνική κατάθλιψη. Έταξε αξιοπρέπεια για όλους και έφερε επιβαρύνσεις για τους πιο αδύναμους. Εξελέγη με προμετωπίδα της τη διαφάνεια και έστησε ένα νέο καθεστώς διαπλοκής. Ένα νέο κομματικό κράτος χωρίς αξιοκρατία. Αυτή την αξιοκρατία την οποία εμπέδωσε μέσα στο κόμμα, με το Μητρώο Ανανέωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είμαι βέβαιος πως θα καταφέρει να τη μεταλαμπαδεύσει και να την κατοχυρώσει και στο κράτος και στην κοινωνία..
Πιστεύετε πως αρκεί μια διαδικασία Ανανέωσης, ένα Μητρώο και η ανακοίνωση κάποιων νέων ονομάτων, για να πεισθούν οι πολίτες πως η Νέα Δημοκρατία άλλαξε και πως δεν θα επαναλάβει τις Κυβερνητικές αστοχίες του παρελθόντος.
Πιστεύω πως οι πολίτες έχουν ήδη πεισθεί πως η Νέα Δημοκρατία άλλαξε και πως έχει τη δύναμη και τη βούληση να άλλάξει και τη χώρα, βγάζοντάς την από την κρίση. Αλλιώς δεν θα επιβράβευαν με τέτοια ποσοστά εμπιστοσύνης τη νέα της ηγεσία στις δημοσκοπήσεις. Από εκεί και ύστερα, ο Μιτεράν έλεγε πως «Πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων». Το Μητρώο, λοιπόν, είναι πάνω από όλα μία απόδειξη ουσιαστικής και συμβολικής αλλαγής του τρόπου αλληλεπίδρασης της ΝΔ με την κοινωνία και τους πολίτες. Ο Πρόεδρος μας συνάντησε και μας κάλεσε δίπλα του, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ένα κόμμα με ανοιχτές τις πόρτες του στην κοινωνία. Ανταποκρινόμενος και ο ίδιος στο ενδιαφέρον μας για ενεργό παρέμβαση στην πολιτική ζωή του τόπου μας.. Αξιοποιώντας το γνήσιο, πηγαίο και δυναμικό ενδιαφέρον νέων, ως επί το πλείστον, ανθρώπων που μας ενώνει ένα βασικό χαρακτηριστικό. Μια αυτόνομη επαγγελματική και κοινωνική διαδρομή ζωής, πριν μπούμε στην πολιτική. Μια διαδρομή προσφοράς, χρησιμότητας, επιστημοσύνης και αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας. Μια διαδρομή απαλλαγμένη από παρελθούσες σκοτεινές εμπλοκές με την πολιτική. Η σύγκλιση αυτών των διαδρομών ζωής, μεταξύ τους και με τη Νέα Δημοκρατία, μέσα από το Μητρώο Στελεχών, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να φέρουμε την πολιτική και κοινωνική αλλαγή που ζητούν, σήμερα, οι πολίτες. Ούτε εμείς, ούτε το περιβάλλον μας έχει εκτεθεί πολιτικά σε καταστάσεις οι οποίες κλόνισαν την εμπιστοσύνη του λαού. Δεν κουβαλούμε αμαρτίες του παρελθόντος και για αυτό δεν θα τις βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Και αυτό αποτελεί εγγύηση πως, τις παλιές αυτές αστοχίες και αμαρτίες, δεν θα τις ξανασυναντήσει μπροστά της ούτε η Νέα Δημοκρατία στο αυριανό κυβερνητικό έργο που θα της εμπιστευθούν οι πολίτες.
Είστε ένας νέος γιατρός που ξεκίνησε πρόσφατα και την ιδιωτική άσκηση του λειτουργήματος του. Πώς σχολιάζετε τη «φυγή εγκεφάλων» στο εξωτερικό, το γνωστό «brain drain»;
Όπως και τόσοι άλλοι νέοι γιατροί της πατρίδας μας, δεν ήθελα να βλέπω τη ζωή μου να περνά από μπροστά μου σαν θεατής. Ήθελα πάντα να πολλαπλασιάσω τη χρησιμότητά μου για τους συμπολίτες και για τον τόπο μου. Τόσο το 2006, όταν επέστρεψα στην Ελλάδα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Michigan, όσο και το 2013, οπότε και προτίμησα για δεύτερη φορά να επιστρέψω στην πατρίδα μου, αντί να παραμείνω στην Ιατρική Σχολή του Tufts της Βοστώνης, πίστευα πως η χώρα μας και οι άνθρωποί της αξίζουν κάτι καλύτερο. Τόσο σε περιόδους ευημερίας, όσο και σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή, μόνον η αλήθεια της προσφοράς του καθενός και της καθεμίας από εμάς, μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας. Ένα μέλλον όπου η Ελλάδα μας δεν θα χάνει αλλά θα ξανακερδίζει και θα βγάζει μπροστά τους νέους της. Γιατί, πράγματι, αξίζουμε καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.