Τελευταίες Ειδήσεις

Εθνικό πένθος για τους 15 νεκρούς από την κακοκαιρία. Τουλάχιστον ένας αγνοούμενος


Πρωτοφανείς είναι οι εικόνες καταστροφής που προκάλεσε η «σαρωτική» βροχή: Πλημμυρισμένα σπίτια, αυλές μέσα στη λάσπη, αυτοκίνητα ακινητοποιημένα, μάντρες ξηλωμένες και δεκάδες οι καταστροφές σε καταστήματα. Ο τραγικός απολογισμός από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τις περιοχές της Νέας Περάμου και της Μάνδρας Αττικής, σύμφωνα, με το υπουργείο Υγείας, είναι 15 νεκροί (5 γυναίκες και 10 άνδρες) και 17 τραυματίες (6 γυναίκες και 11 άντρες).
Από τους τραυματίες, μία γυναίκα οδηγήθηκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας διασωληνωμένη, μία ακόμα στην πνευμονολογική κλινική, μία στην ορθοπεδική και 3 γυναίκες και 3 άντρες στην Α΄ παθολογική κλινική. Οι υπόλοιποι έλαβαν εξιτήρια.
Παράλληλα αγνοείται ένας 32χρονος οδηγός φορτηγού στην περιοχή της Μάνδρας.

Από τους 15 νεκρούς, οι 6 αναγνωρίστηκαν μέχρι τις 19:00 χθες το απόγευμα. Με ενέργειες του ΕΚΕΠΥ, οι ιατροδικαστικές υπηρεσίας Αθηνών και Πειραιώς παρέμειναν ανοικτές όλο το βράδυ για τη διενέργεια νεκροτομιών.
Το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι το «Θριάσιο» νοσοκομείο τέθηκε σε κατάσταση ετοιμότητας μετά το πέρας της πρωινής λειτουργίας του, προκειμένου να διαχειριστεί αποκλειστικά αυτό τους τραυματίες και τους νεκρούς που διακομίσθηκαν εκεί απ' τις πληγείσες περιοχές, ανεξαρτήτως του μέσου διακομιδής τους.
Επισημαίνεται ότι ο αριθμός, τόσο των νεκρών όσο και των τραυματιών, υπάρχει πιθανότητα να μεταβληθεί ακόμα και στα επόμενα λεπτά, γιατί σύμφωνα με ενημέρωση, τόσο του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας όσο και του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος, οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι.
Μητέρα φοβάμαι, πνιγόμαστε: Θρήνος για τον 36χρονο πατέρα που έχασε τη ζωή του στη Μάνδρα
Οικογενειακή τραγωδία στην Μάνδρα με δύο αδέρφια κυνηγούς


Βαριές ευθύνες
Δυστυχώς για τον θάνατο τουλάχιστον 15 ατόμων η ευθύνη δεν βαρύνει τη φύση. Η φυσική καταστροφή ήταν μεγάλη, η νεροποντή πρωτοφανείς ωστόσο οι ζημιές έχουν την αιτία τους σε ανθρώπινη παρέμβαση.
Δυο ρέματα που φούσκωσαν και σκόρπισαν τον όλεθρο, “Σούρες” και “Αγία Αικατερίνη” ήταν γνωστό ότι θα προκαλέσουν προβλήματα, οι μελέτες έγιναν, αλλά έμειναν στα χαρτιά.
Πολλά σπίτια είναι χτισμένα σε σημεία που έχουν μπαζωθεί, ενώ ακόμη και το αμαξοστάσιο του Δήμου έχει φτιαχθεί σε σημείο μέσα στην φυσική κοίτη του ενός ρέματος.
Κλειστά 20 σχολεία στην Αθήνα σήμερα λόγω κακοκαιρίας
Η νύχτα μετά τον εφιάλτη
Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ουσιαστικά άστεγοι. Δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές. Εκατοντάδες άνθρωποι τόσο στη Νέα Πέραμο όσο και στη Μάνδρα δεν έχουν καν οικοσκευή. Ο Ερυθρός Σταυρός μοίρασε κουβέρτες, ακόμη και τρόφιμα, ενώ την ίδια ώρα αστυνομικοί, αλλά και κάτοικοι περιπολούσαν στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία υπό τον φόβο πλιάτσικου.
Οι κάτοικοι δεν έχουν ούτε νερό ούτε και ρεύμα. Ήδη η πυροσβεστική έχει λάβει 660 κλήσεις για βοήθεια. Παντού υπάρχουν ανοιχτές πληγές.
Το μέγεθος της καταστροφής ακόμη δεν μπορεί να υπολογιστεί. Εκατοντάδες τα κτήρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές. Είναι περισσότερα από 300 τα σπίτια με πρόβλημα σε υπόγειους και ισόγειους χώρους, ενώ περίπου 200 είναι οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές.
Τουλάχιστον 20 φορτηγά και 300 Ι.Χ. Παρασύρθηκαν από τα νερά και έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Με το πρώτο φως της ημέρας, συνεργεία του δήμου και της Περιφέρειας άρχισαν την επιχείρηση απομάκρυνσης των φερτών υλικών με τον φόβο μια νέα νεροποντή να δημιουργήσει νέα προβλήματα.
Η δραματική διάσωση 15 επιβατών λεωφορείου των ΚΤΕΛ Αχαΐας
Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή σώθηκαν οι 15 επιβάτες ενός υπεραστικού λεωφορείου του ΚΤΕΛ Αχαΐας, όταν το όχημα εγκλωβίστηκε από τα νερά και τις λάσπες στην εθνικό οδό Αθηνών-Πατρών, στο ύψος της Μάνδρας Αττικής.
Η ετοιμότητα του οδηγού, αλλά και η άμεση επέμβαση των πυροσβεστών απεδείχθηκαν σωτήριες, αφού οι επιβάτες κατάφεραν να βγουν σώοι από το λεωφορείο, πριν τα πράγματα γίνουν χειρότερα.

Όπως περιγράφει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας, Ανδρέας Μανωλόπουλος, «το λεωφορείο είχε αναχωρήσει στις 7:30 από την Αθήνα με προορισμό την Πάτρα και όταν έφθασε στη διασταύρωση της Μάνδρας εγκλωβίστηκε σε έναν χείμαρρο, μαζί με άλλα αυτοκίνητα που προπορεύονταν».

Αμέσως μετά, σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, «η στάθμη του νερού άρχισε να ανεβαίνει και έφθασε στο ύψος των παραθύρων. Τότε, οι επιβάτες, με τη βοήθεια του οδηγού, έσπασαν τα τζάμια του λεωφορείου και βγήκαν από το όχημα, με τη συνδρομή των πυροσβεστών που βρίσκονταν στην περιοχή».
«Το λεωφορείο παραμένει εγκλωβισμένο μέσα σε λάσπες και χώματα και δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα μπορέσουμε να το πάρουμε από εκεί» προσθέτει ο ίδιος.
Η βροχή επέφερε προβλήματα και στο νεκροταφείο της Μάνδρας όπου σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές.


Οι κάτοικοι της Νέας Περάμου από νωρίς χθες βρέθηκαν στο πόδι, προσπαθώντας να περισώσουν ό,τι μπορούν.
«Μου γκρέμισε τη μάντρα. Το υπόγειο έχει πλημμυρίσει», λέει με απόγνωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ευτέρπη που προσπαθεί να βγάλει το νερό και τη λάσπη από την αυλή της. Λίγο πιο κάτω, ο κ. Ιορδάνης, ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου, λέει ότι «η ζημιά στο μαγαζί είναι γύρω στα 20.000-25.000 ευρώ. Όλα τα έπιπλα που ήταν ξύλινα έχουν καταστραφεί. Τα ψυγεία κάηκαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.