Τελευταίες Ειδήσεις

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ


 Τις ημέρες που ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής των νέων σπουδαστών και φοιτητών στις σχολές των ΤΕΙ και ΑΕΙ, τα στελέχη του ΚΚΕ που είναι εκλεγμένοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, ανέδειξαν με επερώτηση τους προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τις ευθύνες της Περιφέρειας και των Κυβερνήσεων, για τις τεράστιες ελλείψεις σπουδαστικών και φοιτητικών εστιών στα ΤΕΙ και στα ΑΕΙ όλων των νομών της Θεσσαλίας, ζητώντας συγκεκριμένες λύσεις σ’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα για χιλιάδες εργατικές-λαικές οικογένειες και τα παιδιά τους.

Την ώρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας (Ν.Δ), μιλάνε από το πρωί μέχρι το βράδυ για την περιβόητη ανάπτυξη, που θα ωφελήσει μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, χιλιάδες εργατικές-λαικές οικογένειες που τα παιδιά τους πέρασαν σε κάποια σχολή, όπως και αυτών που ήδη σπουδάζουν, μέσα σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της απληρωσιάς και της φτώχειας που αντιμετωπίζουν, προστίθεται ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα, αυτό της εξεύρεσης στέγης για τα παιδιά τους που φοιτούν σε πόλεις μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, αφού αυτή αποτελεί για πολλούς δυσβάσταχτο έως και απαγορευτικό για την διαμονή τους στην πόλη που σπουδάζουν.

Ολο και περισσότερες εργατικές-λαικές οικογένειες αναγκάζονται λόγω των ελάχιστων θέσεων που υπάρχουν σε σπουδαστικές και φοιτητικές εστίες στους Θεσσαλικούς νομούς και γενικότερα, που και σ’ αυτές υπάρχει χαράτσι, να μην στέλνουν τα παιδιά τους για σπουδές γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τα έξοδα κατοικίας ή άλλοι να στερούνται πολλά για να τα πληρώνουν.

Στη Θεσσαλία, οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες, σε σπουδαστικές και σε φοιτητικές εστίες, αφού οι υπάρχουσες καλύπτουν ελάχιστες ανάγκες σε σχέση με τις πραγματικές. Οι ευθύνες αφορούν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις και φυσικά και την σημερινή αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
·        Στη ΛΑΡΙΣΑ, στο ΤΕΙ παρακολουθούν πάνω απο 10.000 σπουδαστές, εκ’ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό κατάγεται από άλλες περιφέρειες της χώρας, εκτός Θεσσαλίας και αρκετοί από τους άλλους θεσσαλικούς νομούς. Όμως οι σπουδαστικές εστίες καλύπτουν μόλις 600 σπουδαστές. Για τους δε 600 και πλέον φοιτητές που παρακολουθούν τις σχολές του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας (Ιατρική, Βιοχημεία), δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες.
·        Στο ΒΟΛΟ, για τους πάνω από 7.000 φοιτητές που φοιτούν στις σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καλύπτονται μόλις 70 φοιτητές από τις εστίες και μάλιστα μόνο οι πρωτοετείς.
·        Στα ΤΡΙΚΑΛΑ, για τους 600 περίπου φοιτητές που παρακολουθούν τα ΤΕΦΑ και τους πάνω από 300 των ΤΕΙ, δεν υπάρχουν καν φοιτητικές-σπουδαστικές εστίες.
·        Στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ, για τους 1.200 περίπου σπουδαστές που παρακολουθούν τα ΤΕΙ και τους πάνω από 400 που παρακολουθούν στα ΑΕΙ, καλύπτονται μόλις 50 σπουδαστές. 

Και σ΄ αυτές τις ελάχιστες σπουδαστικές και φοιτητικές εστίες, οι σπουδαστές και οι φοιτητές, δεν έχουν δωρεάν πρόσβαση, αλλά υποχρεώνονται να καταβάλουν ένα χαράτσι από 150 έως 400 ευρώ ετησίως. 

Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας, που εκλέχτηκαν με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, ζήτησαν απαντήσεις από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, γιατί δεν προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια, από κοινού με τις κυβερνήσεις, το Δ.Σ του ΤΕΙ και την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  στην κατασκευή πολλών νέων εστιών και τι σκοπεύει να κάνει για την κατασκευή τους το επόμενο διάστημα.

Η απάντηση που εισπράξαμε από τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό (Ν.Δ), ήταν ότι αυτός δεν έχει καμία ευθύνη και όλες οι ευθύνες για την μη κατασκευή μαζικά εστιών ανήκουν στο Δ.Σ του ΤΕΙ και στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας!!!

Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας, που εκλέχτηκαν με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, καλούν τους φοιτητές και σπουδαστές που φοιτούν στο ΤΕΙ-Θ και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε όλους τους νομούς, μέσα από συλλογικές, μαζικές διαδικασίες και αγώνες, να διεκδικήσουν αποφασιστικά:
·                    Την κατασκευή μαζικά σπουδαστικών και φοιτητικών εστιών σε κάθε πόλη της Θεσσαλίας, που θα εξασφαλίζουν την δωρεάν στέγαση όλων των σπουδαστών και φοιτητών που σπουδάζουν εκτός του νομού καταγωγής τους, με την άμεση κατάργηση του χαρατσιού.
·                    Επίσης μέχρι την κατασκευή των νέων εστιών που χρειάζονται, με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και σε συνεργασία με την κυβέρνηση, την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Δ.Σ του ΤΕΙ, να μισθωθούν κλειστά ή όχι ξενοδοχεία, σε κάθε πόλη της Θεσσαλίας, για την κάλυψη των άμεσων και πιεστικών αναγκών.


Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας                           Οκτώβρης 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.