Τελευταίες Ειδήσεις

Λας Βέγκας: Τουλάχιστον 58 νεκροί, το FBI δεν συνδέει την επίθεση με ISIS



Ο δράστης στο Λας Βέγκας, που αυτοκτόνησε, δεν συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος διαμηνύουν από το FBI, μετά τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την ένοπλη αιματηρή επίθεση στο Λας Βέγκας που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 58 ανθρώπους αφήνοντας πίσω της 515 τραυματίες. Όπως ανέφερε ο βρετανικός Independent, σε ανακοίνωσή της στην προπαγανδιστική σελίδα Amaq η οργάνωση αναφέρει ότι ο δράστης «ήταν στρατιώτης της ISIS».

Σε δεύτερη ανακοίνωσή της, η οργάνωση ανέφερε ότι ο ένοπλος ασπάστηκε το Ισλάμ πριν από μερικούς μήνες.



Nωρίτερα, ωστόσο, οι αρχές είχαν εκφράσει την εκτίμηση ότι ο μακελάρης του Λας Βέγκας  δεν συνδέεται με καμία οργάνωση. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο άνδρας συνδέεται με την ISIS» δηλώνει αξιωματούχος του FBI.

Σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους, ο σερίφης Τζόι Λομπάρντο απαντώντας σε ερωτήσεις δήλωσε ότι ο δράστης φέρεται να έδρασε μόνος του και πως δεν είχε απασχολήσει παλαιότερα τις αρχές.

Η σύντροφος του δράστη διαμένει προσωρινά στο εξωτερικό, όπως όμως ανέφερε ο σερίφης του Λας Βέγκας και η κοπέλα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών. Έχουν επικοινωνήσει μαζί της και αναμένεται να της ζητήσουν να επιστρέψει στην πολιτεία.

Εκτιμάται ότι ο δράστης έσπασε με σφυρί τα παράθυρα του ξενοδοχείου, όμως δεν έχει διευκρινιστεί εάν είχε αγοράσει εισιτήρια για τη συναυλία.

Tο BBC εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με τo εάν προκύπτει από όσα έχουν αναρτηθεί στο προπαγανδιστικό πρακτορείο της ISIS ότι ο δράστης ήταν μέλος της οργάνωσης.

Στο μεταξύ αναμένεται να ανοίξει και πάλι το θέμα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, με τους Δημοκρατικούς να θίγουν το θέτουν ξανά επί τάπητος.

NBC: Αυτός είναι ο μακελάρης του Λας Βέγκας

Σύμφωνα με το δίκτυο NBC, o δράστης της αιματηρής επίθεσης στο Λας Βέγκας είναι ο 64χρονος Στίβεν Πάντοκ.

Όπως διαμηνύουν οι αρχές, ο Πάντοκ είναι κάτοικος της περιοχής και φέρεται να έδρασε μόνος του, πυροβολώντας αδιακρίτως από το δωμάτιο του στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου έως ότου έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών.

Ο σερίφης του Λας Βέγκας είχε προηγουμένως αναφέρει ότι ο Στίβεν Κρεγκ Πάντοκ διέμενε στο Μεσκίτ, μια μικρή πόλη με πληθυσμό 18.000 κατοίκους, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Λας Βέγκας στη Νεβάδα, στα σύνορα με την Αριζόνα.

Σύμφωνα με τον αδελφό του, ο οποίος μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Στίβεν Πάντοκ ήταν συνταξιούχος. Δεν βρισκόταν στο μικροσκόπιο της αστυνομίας της πόλης, ούτε των αρχών του Λας Βέγκας. Επρόκειτο για ένα «πρόσωπο σε απόγνωση, που ήθελε να προκαλέσει πολλά θύματα» είπε ο σερίφης του Λας Βέγκας, Τζόζεφ Λομπάρντο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ο Πάντοκ φαίνεται πως είχε καταφύγει στη δικαιοσύνη με την «υπόθεση να είχε διευθετηθεί από τη Δικαιοσύνη».

Ταυτοποίηση των πρώτων θυμάτων της επίθεσης

Ο 23χρονος Τζόρνταν Μακλίντουν από την Βρετανική Κολομβία του Καναδά βρίσκεται, σύμφωνα με το CBC News, ανάμεσα στους δεκάδες νεκρούς της επίθεσης.

Nωρίτερα ταυτοποιήθηκε και ο νοσοκόμος Σόνι Μέλτον από το Τενεσί ως θύμα της επίθεσης. Σε ανάρτησή της στο Facebook, η σύζυγός του δρ. Γκούλις Μέλτον έγραψε: «Έχασα την αληθινή μου αγάπη, τον ιππότη μου. Σας ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας, χρειάζομαι όμως λίγο χρόνο».

Να σημειωθεί ότι αυξήθηκαν οι μετοχές σε εταιρείες πυροβόλων όπλων κατά 1 - 2% μετά τη σφαγή στο Λας Βέγκας.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Moody's, Μαρκ Ζάντι, οι μετοχές σε εταιρέιες όπλων τείνουν να αυξάνονται έπειτα από τέτοια περιστατικά και υπό το φόβο νέων κανονισμών για τη χρήση όπλων.

Οι πιο αιματηρές ένοπλες επιθέσεις στις ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια

Μνήμες από το πολύνεκρο χτύπημα του 2015 στο Μπατακλάν της Γαλλίας ξύπνησαν πριν από λίγες ώρες. Η αιματηρή επίθεση σημειώθηκε και πάλι σε μέρος διασκέδασης σκορπίζοντας τον θάνατο σε δεκάδες νεκρούς.

«Το έθνος μας δεν μπορεί να διαλυθεί από το κακό» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος για το αιματηρό χτύπημα στο Λας Βέγκας που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους. Ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος θα επισκεφτεί την Τετάρτη την πολιτεία, δήλωσε - μεταξύ άλλων - ότι παρόλο που «αισθανόμαστε θυμό για το αιματηρό περιστατικό, η αγάπη μας για τον συνάνθρωπο μάς καθορίζει».

Τα συλλυπητήριά τους προς τον αμερικανό πρόεδρο για την ένοπλη επίθεση εξέφρασαν η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερίζα Μέι, και ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κυβερνήτης της Νεβάδα, Μπράιαν Σάντοβαλ, μιλώντας για το μακελείο έκανε λόγο για μια «καταστροφική κίνηση δειλίας».

news

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.