Τελευταίες Ειδήσεις

Γύρισε στο σπίτι του μετά από 186 μέρες ομηρείας ο επιχειρηματίας Λεμπιδάκης



Στο σπίτι του στα Καλέσα Ηρακλείου επέστρεψε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, απολαμβάνοντας πλέον την ελευθερία του στην αγκαλιά των δικών του ανθρώπων μετά την πολύμηνη απαγωγή του από τις 30 Μαρτίου. Ο κ. Λεμπιδάκης βρισκόταν μέχρι εκείνη την ώρα στο χώρο της σχολής αστυφυλάκων στο Ρέθυμνο, όπου μεταφέρθηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση του, προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες από το γιατρό της σχολής, αλλά και να έχει τη φροντίδα των ψυχολόγων της αστυνομίας.

Εκεί ο απαχθείς έδωσε μία πρώτη κατάθεση στους αστυνομικούς, περιγράγράφοντας όλα όσα έζησε στα χέρια των απαγωγέων του, ενώ συναντήθηκε και με πρόσωπα της οικογένειας του, τα οποία έσπευσαν να τον συναντήσουν.



Ο ίδιος εμφανώς αδυνατισμένος και καταπονημένος από όλη αυτή την περιπέτεια, είχε πλήρη διαύγεια και απαντούσε σε κάθε ερώτηση των αστυνομικών, οι οποίοι προσπαθούσαν με διακριτικότητα και λεπτούς χειρισμούς να αποσπάσουν πληροφορίες, που θα τους φανούν χρήσιμες στις έρευνες τους.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι απαγωγείς του τον είχαν πάντα δεμένο με αλυσίδα και είχαν αλλάξει συνολικά έξι κρησφύγετα.

Στο δωμάτιο, όπου κρατείτο έμπαιναν δύο άτομα, τα οποία φορούσαν κουκούλες, ενώ κουκούλα φορούσαν και στον ίδιο, όταν τον μετέφεραν από το ένα κρησφύγετο στο άλλο.

Όσον αφορά στα βίντεο που είχαν στείλει οι απαγωγείς, ο κ. Λεμπιδάκης ανέφερε ότι είχαν γυριστεί μέσα στο κρησφύγετο και μου έλεγαν τι να πω.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί 12 άτομα, στην πλειοψηφία τους κρητικής καταγωγής, οι οποίοι ανακρίνονται από τους αστυνομικούς, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και για τη σύλληψη των υπολοίπων εμπλεκομένων στην υπόθεση, που υπολογίζεται ότι πρόκειται για συνολικά 17 άτομα.

Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση απαγωγής του κρητικού επιχειρηματια Μιχάλη Λεμπιδάκη. Μη φοβάσαι τίποτα, είσαι στα χέρια μας, δεν θα σε πειράξει κανένας», είπε ο αστυνομικός που έφτασε πρώτος κοντά στον επιχειρηματία σήμερα Κυριακή ξημερώματα.
«Ευχαριστώ πάρα πολύ. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα τελειώσει αυτή η ιστορία, είχα αρχίσει να απελπίζομαι», του απάντησε ο Κρητικός επιχειρηματίας.
Στις 7:30 το πρωί άνδρες της Ομάδας Ειδικών Αποστολών της ΕΛΑΣ εισέβαλαν στην μάντρα αυτοκινήτων μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ρέθυμνο. Ο Λεμπιδάκης τρόμαξε και τότε ένας αστυνομικός του είπε την παραπάνω φράση.
Συνολικά 186 ημέρες ήταν όμηρος ο επιχειρηματίας, που εντοπίστηκε στο χώρο αλυσοδεμένος από το πόδι σε ένα κρεβάτι.
Την υπόθεση είχαν αναλάβει Αστυνομικοί της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος. Τέσσερις φορές στάθηκαν τυχεροί οι απαγωγείς που άλλαξαν κρησφύγετο. Οι αστυνομικοί με θερμικές κάμερες έκαναν κατόπτευση του χώροι και είχαν πάρει όλα τα μέτρα ώστε όταν μπουν στη μάντρα και να μην κινδυνεύσει ο επιχειρηματίας.
Οι συλληφθέντες είναι έξι Κρητικοί και ένας Σκοπιανός μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης. Είχαν απασχολήσει για μικροαδικήματα και όχι σημαντικές υποθέσεις.
Ο 53χρονος επιχειρηματίας είναι αδυνατισμένος και ψυχολογικά καταβεβλημένος, αλλά έχει πλήρη διαύγεια. Έχει μεταφερθεί στο Ιατρείο Σχολής Αστυφυλάκων, όπου εξετάστηκε από γιατρούς και ψυχιάτρους.
Στο πλευρό του, από την πρώτη στιγμή είναι οι συγγενείς του.
Τα συγχαρητήριά τους στην Ελληνική Αστυνομία έδωσαν ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Υστερα από αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο κρησφύγετο των απαγωγέων του, όλοι τους Έλληνες και ντόπιοι, εκτός από έναν Σκοπιανό, σε μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων με την επωνυμία Κλάδος Δράκος, στο 5 χλμ. της Εθνικής Οδού Ρεθύμνου-Χανίων στην γέφυρα Ζουρίδα.
Πίσω από μια μάντρα αυτοκινήτων, σε ένα σκραπ οχημάτων, στο 6ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Χανίων - Ρεθύμνης έκρυβαν οι απαγωγείς τον Μιχάλη Λεμπιδάκη, που απελευθερώθηκε σήμερα το πρωί, μετά από μια  αιφνιδιαστική και απόλυτα επιτυχημένη αστυνομική επιχείρηση, που ξεκίνησε αργά τη νύχτα.
Οι απαγωγείς είχαν στήσει το κρησφύγετό τους σε χώρο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον πολυσύχναστο ΒΟΑΚ.
Δραματική κατάθεση: Με είχαν δεμένο με αλυσίδα σαν σκυλί
Πάντα με είχαν δεμένο με αλυσίδα. Ή στα χέρι ή στο πόδι, σαν σκυλί» αναφέρει στην κατάθεσή του, ενώ πρόσθεσε πως «μου άλλαξαν 5 κρησφύγετα. Αυτό που με βρήκατε ήταν το 6ο».
«Κάθε φορά που έμπαιναν μέσα στο δωμάτιο ήταν δύο άτομα που φορούσαν κουκούλες. Δεν μου ασκούσαν βία, αλλά πάντα μου τόνιζαν ότι θα έχω κακό τέλος. Για να μου αλλάξουν κρησφύγετα μου έβαζαν μια κουκούλα και με έβαζαν σε ένα αυτοκίνητο. Δεν έβλεπα όμως ούτε πού πήγαινα ούτε που έμπαινα».
Αναφερόμενος στα βίντεο που είχαν στείλει οι απαγωγείς είπε: «Τα δύο βίντεο που έστειλαν στην οικογένειά μου, τα γυρίσανε μέσα στο κρησφύγετο και ένας από τους απαγωγείς κρατούσε την κάμερα και μου έλεγε τι να πω. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι με σώσατε»
Απαγωγή Λεμπιδάκη: Τι λέει η μητέρα της ανήλικης που κρατείται για την υπόθεση

Στην απαγωγή του, σύμφωνα με το Βήμα, εμπλέκονται 15 άτομα, ανάμεσά τους:
ένας ποινικός που έχει κατηγορηθεί για βομβιστικές επιθέσεις,
ένα ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου,
δύο καταστηματάρχες στο Ρέθυμνο,
ένας 23χρονος κατηγορούμενος για πυροβολισμούς σε βάρος μίας γυναίκας,
ένας ιδιοκτήτης γεωργικής μονάδας κοντά στα Σφακιά,
ένας ιδιοκτήτης μάντρας
Ερευνάται και ο ρόλος ατόμου, κρητικής καταγωγής, που είχε εμπλοκή στην απαγωγή του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου, το 2009 στην Αθήνα.
Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε μισή ώρα μετά τις 7 το πρωί και μέχρι τις 8 είχαν προκύψει όλες οι συλλήψεις, ενώ ήταν τόσο αιφνιδιαστική που οι απαγωγείς του στον χώρο που κρατείτο, κυριολεκτικά δεν κατάφεραν αντιδράσουν, ακινητοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς και συνελήφθησαν, ενώ στη συνέχεια, εντοπίστηκε δεμένος, με μία αλυσίδα στο πόδι και φοβερά αδυνατισμένος μετά από μισό χρόνο στα χέρια των απαγωγέων του και ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, ο οποίος παρόλα όσα πέρασε, σε γενικές γραμμές είναι καλά στην υγεία του.
Στη συνέχεια και σε παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις με αυτή που έγινε στο κρησφύγετο, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή ακόμη 6 άτομα, φτάνοντας συνολικά τις 8 συλλήψεις. Η 8η σύλληψη είναι μία ανήλικη και συγκεκριμένα, η 16χρονη κόρη ενός εκ των συλληφθέντων, η οποία μάλιστα είχε στείλει ένα από τα μηνύματα στην οικογένεια του θύματος και ψώνιζε τις κάρτες για τα καρτοκινητά των δραστών, που μετά από κάθε χρήση τα απέρριπταν. Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί τυχόν εμπλοκή και άλλων ατόμων.
Πως επιασαν την άκρη του νήματος
Το νήμα της υπόθεσης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Ιούλιο, όταν σε έλεγχο που είχε γίνει στην Κρήτη, σε τρία άτομα επιβαίνοντες σε ΙΧ αυτοκίνητο, δεν έφερε κανένας κινητό τηλέφωνο και διαπιστώθηκε ότι τα είχαν πετάξει νωρίτερα. Το γεγονός προκάλεσε υποψίες στους έμπειρους αξιωματικούς της Ασφάλειας, καθώς οι απαγωγείς επικοινωνούσαν μόνο με καρτοτηλέφωνα μιας χρήσεως, στέλνοντας μηνύματα με τις απαιτήσεις τους και στη συνέχεια τα πετούσαν.
Από την στιγμή αυτή το παζλ άρχισε να συμπληρώνεται από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας στην Κρήτη με την πολύτιμη συνεργασία των αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο νησί. Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση σε χώρο στα Σφακιά, όπου όμως δεν βρέθηκε τίποτα. Έτσι αποφασίστηκε να μη γίνει άλλη κίνηση ώσπου να λήξει η απαγωγή, για να μην κινδυνεύσει η ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Ύστερα από έρευνες και παρακολουθήσεις οι αστυνομικοί κατάφεραν χτες να εντοπίσουν το κρησφύγετο, όπου κρατείτο ο όμηρος, και χτες το μεσημέρι οργανώθηκε η επιχείρηση για την απελευθέρωσή του. Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία παρακολουθούσε το εξωτερικό του χώρου με μικροκάμερες ενώ είχε τοποθετήσει και θερμικές κάμερες με σκοπό να δουν πόσοι απαγωγείς βρίσκονταν στον χώρο και πότε. Η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 8 το πρωί.
Η μεγαλύτερη σε διάρκεια απαγωγή του κοινού ποινικού δικαίου
Η υπόθεση που έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια απαγωγή του κοινού ποινικού δικαίου, έληξε με τον πλέον ιδανικό τρόπο, καθώς ούτε λύτρα καταβλήθηκαν, ούτε «άνοιξε ρουθούνι», όπως λένε οι αστυνομικοί, και κυρίως ο επιχειρηματίας είναι πολύ καλά στην υγεία του, ενώ ο βασικός πυρήνας των δραστών είναι στα χέρια των Αρχών.
Ο 53χρονος είναι εμφανώς αδυνατισμένος (έχει χάσει τουλάχιστον 10 κιλά), αλλά πολύ καλά στην υγεία του, σωματικά και ψυχολογικά, ενώ τον εξετάζει ιατροδικαστής και αφού συνέλθει θα δώσει κατάθεση για να περιγράψει την εξάμηνη μαρτυρική ομηρεία του.
cretapost

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.