Τελευταίες Ειδήσεις

Πολιτικός σεισμός για τα αναδρομικά πάνω από 15 εκατ. ευρώ σε πρώην βουλευτές


«Μποναμά» ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στους πρώτους 100 πρώην βουλευτές, που δικαιώθηκαν δικαστικά για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» το ποσό ξεκινά από 15 εκατ. ευρώ τουλάχιστον και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ, αν εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές- που ξεπερνούν τις 160- των βουλευτών που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή των οικογενειών τους, αν οι ίδιοι έχουν αποβιώσει. Πρόκειται για ποσό που είναι εκτός προϋπολογισμού και μέχρι στιγμής δεν το γνωρίζει η Τρόικα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η κυβέρνηση όμως έχει ψηφίσει ήδη τη σχετική διάταξη για την επιστροφή αυτών των αναδρομικών στο άρθρο 23 παράγραφος 4β και 4γ του νόμου Κατρούγκαλου. Τον νόμο που από τη μία προέβλεπε άγριες μειώσεις συντάξεων και ΕΚΑΣ και από την άλλη τη τη διάταξη για επιστροφή αναδρομικών σε πρώην -και σήμερα συνταξιούχους- βουλευτές. Στον ίδιο νόμο μόνο για τους βουλευτές- πρώην και νυν- δεν γινόταν αναφορά στο θέμα του επανυπολογισμού συντάξεων και στην ένταξή τους στον ΕΦΚΑ, επισημαίνει η εφημερίδα. Στο μέλλον, μέχρι το τέλος του 2018, θα αποφασιστεί αν θα ενταχθούν και αυτοί στις ρυθμίσεις του νόμου.

Σε ό,τι αφορά στα αναδρομικά, ανάμεσα σε εκείνους που έχουν προσφύγει είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος ο οποίος, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ελεύθερος Τύπος» πριν από μία εβδομάδα, φέρεται να διεκδικεί ποσό της τάξης των 250.000 ευρώ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.
Το σχέδιο για την αποπληρωμή
Με εξαμηνιαίες δόσεις, για όσους έχουν λαμβάνειν από 50.000 ευρώ και πάνω σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να επιστρέψει τις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές διαφορές που προκύπτουν για τους βουλευτές, από την εξίσωση των αποδοχών τους με εκείνες του προέδρου του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας. Η συνολική επιστροφή των αναδρομικών μπορεί να επεκτείνεται έως και πέντε χρόνια.
Κατά μια δεύτερη προσέγγιση εξετάζεται να καταβάλλεται το ποσό των αναδρομικών σε ποσοστιαία αναλογία επί του συνολικού δικαιούμενου ποσού, δηλαδή τον πρώτο χρόνο να δοθεί το 20% των αναδρομικών, το δεύτερο χρόνο άλλο ένα 20% κ.ο.κ., ώστε μέσα σε μια 5ετία να έχουν δοθεί όλα τα αναδρομικά.
Πολιτικός σεισμός για τα αναδρομικά
Πολιτικό σεισμό προκάλεσε η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής για τα αναδρομικά των πρώην βουλευτών.
Το ποσό που τους επιδικάστηκε κυμαίνεται κατ’ ελάχιστο από 15 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 50 εκατ. ευρώ, εφόσον εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές (άνω των 160) που, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», έχουν ασκηθεί από συνταξιοδοτηθέντες βουλευτές ή και μέλη των οικογενειών τους αν οι ίδιοι έχουν αποβιώσει.
Μητσοτάκης: Εκτός ΝΔ όποιος πρώην βουλευτής διεκδικήσει αναδρομικά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα προς όλους τους πρώην βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας τις σχετικές αποζημιώσεις, να αποσύρουν άμεσα τις προσφυγές τους, σε άλλη περίπτωση, θα έχουν θέσει εαυτούς εκτός κόμματος.
Τα στελέχη της ΝΔ οφείλουν να συναισθανθούν την κραυγαλέα πρόκληση που συνιστά για τους πολίτες μια τέτοια αξίωση, ακόμη και αν αυτή είναι νόμιμη με την κατάπτυστη ρύθμιση Κατρούγκαλο, επισήμανε η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Βάσει του νόμου 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, που καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία, αλλά έγινε νόμος του Κράτους από την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πρώην βουλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί, νομιμοποιούνται να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο, επικαλούμενοι την “ανάγκη” εξίσωσης των αποδοχών τους με αυτές του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Σημερινό δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου” αποκαλύπτει ότι οι πρώτες προσφυγές των πρώην βουλευτών έχουν γίνει ήδη δεκτές.
Υπενθυμίζεται, ότι η Νέα Δημοκρατία είχε αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη το 2008, αρνούμενη να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση.
Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε αμφισβητεί τη νομιμότητα. Ωστόσο, οι πρώην βουλευτές της οφείλουν να συναισθανθούν την κραυγαλέα πρόκληση που συνιστά για τους πολίτες μια τέτοια αξίωση, ακόμη και αν αυτή είναι νόμιμη με την κατάπτυστη ρύθμιση Κατρούγκαλου.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί όλους τους πρώην βουλευτές του Κόμματος που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας τις σχετικές αποζημιώσεις, να αποσύρουν άμεσα τις προσφυγές τους. Σε άλλη περίπτωση θα έχουν θέσει εαυτούς εκτός Κόμματος».
Η απάντηση της Κουμουνδούρου
Σκληρή ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου στην ανακοίνωση της Πειραιώς, που υποστήριξε ότι «ο Μητσοτάκης θέλησε να ρίξει την ευθύνη σε οποιονδήποτε άλλον πέρα από το κόμμα του».
«Όσο για την προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ζητώντας από τους πρώην βουλευτές της ΝΔ να αποσυρθούν από την προκλητική διεκδίκηση των αναδρομικών, το μόνο σχόλιο που αρμόζει είναι: Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί!», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ
«Είχαμε έγκαιρα ζητήσει να αποσυρθούν οι προσφυγές των πρώην βουλευτών.
Το ζήτημα αυτό στην εποχή της κρίσης, λειτουργεί αρνητικά στην κοινωνία,
Γι’ αυτό καλούμε και πάλι όσους πρώην βουλευτές έχουν προσφύγει, να παραιτηθούν από τα επιδικασθέντα ποσά».
Ο Στάυρος Θεοδωράκης
«Οι πρώην βουλευτές να μην πάρουν τα αναδρομικά. Υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες. Η νέα γενιά δεν μπορεί συνεχώς να παραγκωνίζεται», ανέφερε με ανακοίνωσή του στο Twitter o Σταύρος Θεοδωράκης.
ΥΠΟΙΚ: Δεν θα δοθούν στο προσεχές μέλλον αναδρομικά σε πρώην βουλευτές
Δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η ικανοποίηση του αιτήματος βουλευτών για λήψη αναδρομικών, διαμηνύουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, πηγές του υπουργείου Οικονομιών,  που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν τα εξής:
- Δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης στην τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία η ικανοποίηση του αιτήματος βουλευτών για λήψη αναδρομικών.
- Δεν πρόκειται να εκδοθεί στο προσεχές μέλλον η υπουργική απόφαση που αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Επίσης, όπως σημειώνουν, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως πρώην βουλευτές ταγμένοι να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον εξακολουθούν να ζητούν αναδρομικά αγνοώντας τις μεγάλες και σημαντικές κοινωνικές ανάγκες.
Υπ. Εργασίας: Η ΝΔ δημιούργησε το θέμα των αναδρομικών των πρώην βουλευτών
Ο Ν. 4387/2016 (γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου) προβλέπει την αποπληρωμή των αναδρομικών που διεκδίκησαν πρώην βουλευτές με τρόπο που θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση, ώστε να μην επιβαρυνθεί απότομα και υπέρμετρα το δημόσιο ταμείο, αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Απαντώντας σε ανακοίνωση της Ν.Δ. για τα αναδρομικά των πρώην βουλευτών, που έριξε την ευθύνη στην κυβέρνηση και τον παραπάνω νόμο, το υπουργείο σημειώνει ότι ο νόμος αυτός επιχείρησε να αντιμετωπίσει το τετελεσμένο γεγονός τελεσίδικων αποφάσεων από τη «βιομηχανία» προσφυγών που έστησαν χωρίς αιδώ «γαλάζιοι» και «πράσινοι» πρώην βουλευτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε επίθεση στον Πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη και του ζήτησε να ανακαλέσει τα «χυδαία ψεύδη του».
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας
Η στάση της ΝΔ στο θέμα των αναδρομικών οικονομικών απαιτήσεων πρώην βουλευτών της και πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί πρόκληση για τον κοινό νου, για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
Η ΝΔ ως κυβέρνηση, με δικό της νόμο, του 2008, δημιούργησε το θέμα και έδωσε «σήμα» διεκδίκησης αναδρομικών σε πρώην βουλευτές.
Δικοί της πρώην βουλευτές και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι όσοι διεκδικούν τα αναδρομικά.
Ο N.4387/2016 επιχείρησε να αντιμετωπίσει το τετελεσμένο γεγονός τελεσίδικων αποφάσεων από τη «βιομηχανία» προσφυγών που έστησαν χωρίς αιδώ «γαλάζιοι» και «πράσινοι» πρώην βουλευτές.
Χωρίς τον νόμο, οι αποφάσεις αυτές θα ήταν άμεσα εκτελεστές και στο σύνολο των χρημάτων που επιδίκασαν, όπως ισχύει για όλους τους άλλους συνταξιούχους και κάθε Έλληνα πολίτη.
Αντιθέτως, με τη διαδικασία πληρωμής που προβλέφθηκε, θα ρυθμιστεί ο τρόπος και ο ρυθμός αποπληρωμής τους με υπουργική απόφαση, ώστε να μην επιβαρύνει απότομα και υπέρμετρα το δημόσιο ταμείο.
Η όψιμη οργή του κ. Μητσοτάκη δεν είναι απλώς υποκριτική αλλά κυρίως θέλει να συγκαλύψει τις ευθύνες της ΝΔ και των πολιτικών της στελεχών, που αντιλαμβάνονται την πολιτική ως πεδίο πλουτισμού και ατομικών προνομίων.
Σε αυτόν τον τομέα πράγματι οι επιδόσεις τους διεκδικούν την «αριστεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.