Τελευταίες Ειδήσεις

Ισχυρός σεισμός στη Βόρεια Κορέα από την έκτη πυρηνική δοκιμή



Την έκτη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της φαίνεται πως πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, λίγες ώρες αφότου η Πιονγκγιάνγκ ισχυρίστηκε ότι έχει αναπτύξει «προηγμένη» βόμβα υδρογόνου. Το γεωλογικό ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών κατέγραψε έκρηξη που προκάλεσε δόνηση 6,3 βαθμών στο βόρειο τμήμα της Βόρειας Κορέας, στην περιοχή Κίλτζου, όπου βρίσκεται πεδίο δοκιμών πυρηνικών όπλων. Η δόνηση είχε μηδενικό εστιακό βάθος.
Το γενικό επιτελείο των ένοπλων δυνάμεων της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε πως ο σεισμός φαίνεται να προκλήθηκε από πυρηνική δοκιμή, ενώ η προεδρία της χώρας συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.
Νωρίτερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Βορρά είχε μεταδώσει ότι η Πιονγκγιάνγκ ανέπτυξε προηγμένη βόμβα υδρογόνου με «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ
Ο ανώτατος ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ουν επιθεώρησε τη βόμβα, η οποία μπορεί φέρεται να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου, η ισχύς της βόμβας υδρογόνου μπορεί να φθάσει τις εκατοντάδες κιλοτόνους, η πυροδότησή της μπορεί να γίνει και σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ η παραγωγή αυτού του θερμοπυρηνικού όπλου στη Βόρεια Κορέα, σημαίνει ότι η Πιονκγιάνκ είναι σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα κατά βούληση.
Σημειώνεται πως δεν υπάρχει επιβεβαίωση της είδησης από ανεξάρτητη πηγή. Πάντως ειδικοί τονίζουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει εξελίξει το πυρηνικό της πρόγραμμα, αν και παραμένει ασαφές εάν μπορεί να προσαρμόσει πυρηνικά όπλα πάνω σε κάποιον βαλλιστικό πύραυλο.
Δεύτερος σεισμός στο ίδιο σημείο
Το σεισμολογικό ινστιτούτο της Κίνας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε δεύτερο σεισμό στη Βόρεια Κορέα μεγέθους 4,6 βαθμών, την οποία χαρακτήρισε "κατάρρευση".
Σε ανακοίνωση του ιντιστούτου που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του αναφέρεται ότι ο δεύτερος σεισμός, που είχε και πάλι μηδενικό εστιακό βάθος, σημειώθηκε οκτώ λεπτά μετά τον πρώτο, τον οποίο είχε αποδώσει σε "έκρηξη".
Οι συντεταγμένες των δύο σεισμών ήταν σχεδόν ίδιες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου.

skai

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.