Τελευταίες Ειδήσεις

Στην Αθήνα ο Μακρόν: Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα


Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας έφτασε λίγο πριν τη 13:00 ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο συνοδεύουν η σύζυγός του Μπριζίτ και πληθώρα επιχειρηματιών. Στην Αθήνα εκτός από το κύριο αεροσκάφος που μετέφερε τον γάλλο πρόεδρο, έφτασε και ένα συνοδευτικό αεροσκάφος.
Με μία μικρή καθυστέρηση το προεδρικό ζεύγος αποβιβάστηκε από το αεροσκάφος ενώ στην επίσημη υποδοχή στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος παρέστη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο γάλλος πρέσβης στην Αθήνα.


Ο Ε. Μακρόν θα κατευθυνθεί πρώτα στο Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα για να καταθέσει στεφάνι, ενώ κατόπιν θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη  Τσίπρα.
Το απόγευμα θα απευθύνει ομιλία στον Πνύκα για τη Δημοκρατία και το όραμά του για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης.
«Μήνυμα εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».  Επισημαίνει ότι η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν παρόμοια οράματα και στρατηγικά συμφέροντα.
Υπογραμμίζει τις προοπτικές που υπάρχουν για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, λέγοντας ότι η Γαλλία επιθυμεί την οικοδόμηση μιας σχέσης άμυνας που να προσφέρει στην Ελλάδα τα απαραίτητα μέσα για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.
Ο Γάλλος Πρόεδρος συνοδεύεται από την σύζυγό του Μπριζίτ Τρονιέ, η οποία θα ακολουθήσει δικό της πρόγραμμα μαζί με την σύζυγο του πρωθυπουργού, Μπέτυ Μπαζιάνα.


Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό
15:55Ξεκινά τώρα η κατ' ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Εμμανουέλ Μακρόν.
Μακρόν σε Τσίπρα: Νομίζω ότι επιτέλους πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον, πως θα βγουμε από την κρίση όλοι
Είναι η πρώτη μου επίσημη επίσκεψη από τότε που εξελέγην Πρόεδρος της Γαλλίας και για μένα η Ελλάδα είναι κάτι πολύ σημαντικό
Και βεβαίως όλη η γαλλική κυβέρνηση και εγώ ο ίδιος εχουμε κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής. Περιμένω να βελτιωθεί ο καιρός για να πάω και ο ίδιος. Να μην ξεχνάμε ότι οι φυσικές καταστροφές έχουν αίτια, οφειλονται στην κλιματική αλλαγή και αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε
Οι συμπατριώτες μου έχασαν τη ζωή τους σε φρικτή καταστροφή. Σας ευχαριστώ για τα θερμά σας λόγια αλληλεγγύης. Η Γαλλία γνωρίζει σημαντική καταστροφή στα νησιά Αγ.Μαρτίνου και Αγ.Βαρθολομαίου
Θέλω να σε ευχαριστήσω για το γεγονός ότι είσαι σήμερα εδώ και να ευχηθώ να καταφέρουμε να πετύχουμε τους σημαντικούς στοχους μας, εσύ ιδίως τους στοχους που έχεις βάλει για τη θητεία σου ως νέος πρόεδρος της Γαλλίας και την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ιδέας, την αναγέννηση της Ευρώπης
Τσίπρας σε Μακρόν: Η ελληνική κρίση είναι και ευρωπαική κρίση. Η έξοδος της Ελλάδας λοιπόν από την κρίση θα σηματοδοτήσει και το τέλος της κρίσης για την Ευρώπη
Πιστεύω ότι η σημερινή σου επίσκεψη μπορεί να είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τις ελληνογαλλικές σχέσεις, σχέσεις που είναι παραδοσιακά στενές, όσο και για τις αναγκαίες τομές για να βγει οριστικά η Ευρώπη από τη στενωπό της κρίσης
Πιστεύω ότι δε θα μπορούσαμε να διαλέξουμε πιο συμβολικό τόπο από το λόφο της Πνύκας για να διατυπώσουμε το όραμα μας για τις αναγκαίες αλλαγές, τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε
Η σημερινή σου επίσκεψη πιστεύω ότι έχει σημασία για την ελληνογαλλική συνεργασία. Εχει σημασία να μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης.
Στην Πνύκα θα διατυπωσουμε το όραμά μας για να γίνει η Ευρώπη πιο ελκυστική
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα του τυφώνα.
Τσίπρας: Σημαντική ευκαιρία να συνομιλήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης
Ξεκινά σε λίγο η ιδιαίτερη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο.
Στις 16:15 θα ξεκινήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών υπό τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό και αμέσως μετά θα παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου (17:00).
Περί τις 17:45 υπολογίζεται η αναχώρηση του κ. Μακρόν και της συζύγου του από το Μέγαρο Μαξίμου.
15:42Το Γάλλο Πρόεδρο Εμμ. Μακρόν υποδέχθηκε με μία θερμή χειραψία στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
15:41Ο Μακρόν αποχωρεί από το Προεδρικό Μέγαρο και κατευθύνεται στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κλειστός ο σταθμός Ακρόπολη από τις 4 το απόγευμα
Με εντολή της Αστυνομίας, θα κλείσει ο σταθμός Ακρόπολη του μετρό, στις 4 το απόγευμα.
Συνάντηση Παυλόπουλου - Μακρόν
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατ' ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
14:42 Ο διάλογος Τζανακόπουλου- Μακρόν
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κατά την έλευσή του στο αεροδρόμιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα της κυβέρνησης πως θα διεξαχθεί μία εποικοδομητική συνάντηση.
Παράλληλα, τόνισε εκ μέρους του συνόλου της κυβέρνησης τη θλίψη και την αλληλεγγύη για τα θύματα του Σεντ Μαρτέν. "Η Ελλάδα σας συμπαραστέκεται σε αυτή τη δύσκολη στιγμή" σημείωσε χαρακτηριστικά.
14:22  Ο λόγος στον Εμανουελ Μακρόν
Είμαι πολύ συγκινημένος για την τιμή που μου κάνετε. Σας ευχαριστώ και για τα λόγια αλληλεγγύης για τα θύματα του τυφώνα. Ο γαλλικός λαός είναι αποσβολωμένος με αυτό που συνέβη.
Και πρόσθεσε: Υπογραμμίσατε, πόσο σημαντική είναι η σημερινή μας αντίδραση επειδή κάποιοι φίλοι μας έχουν πληγεί από τις συνέπειες αυτής της καταστροφής.
Η συγκίνησή μας είναι ειλικρινής παρά μόνο όταν αυτά που λέμε ακολουθούνται και από πράξεις. Μετά από μια τέτοια καταστροφή πρέπει να ψάξουμε τις αιτίες.
Ο κ. Μακρόν είπε ότι οι δυο χώρες μας είναι φίλες χώρες. Είστε μια από τις προφανείς εκφράσεις αυτής της κοινής ιστορίας. Μιλάτε άπταιστα γαλλικά. Εχετε περάσει χρόνια στη Γαλλία και η σύζυγός μου κι εγώ χαιρόμαστε που θα αποκτήσουμε δεσμούς φιλίας μαζί σας.
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Χαιρετίζω τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Έγιναν πολλές θυσίες. Απαραίτητη η αλληλεγγύη που πρέπει να δείξει η Ευρώπη.
Θα ήθελα να πω ότι η αρχαία ιστορία είναι και δική μας ιστορία. Τόσο το παρελθόν μας όσο και το μέλλον μας είναι κοινό.
Ο κ. Μακρόν είπε ακόμα ότι έχει έτοιμη πρόταση να υποβάλλει στους εταίρους και πρόσθεσε ότι πιστεύει πραγματικά ότι και στην εξωτερική πολιτική η Ευρώπη πρεπει να είναι ανεξάρτητη. Όντως η ιδέα ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείο είναι θετική αλλά αυτό δεν υπερκαλύπτει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Η Ελάδα χρειάζεται υπευθυνότητα και θάρρος και μια κοινή φιλοδοξία για να αποκτήσει η Ευρώπη οικονομική δύναμη. Ηρθα εδώ με πολυάριθμη αντιπροσωπεία εκπροσώπων από τις γαλλικές επιχειρήσεις και θέλω να γίνουν περισσότερες επενδύσεις.
Είπε ακόμα αισθάνεται περήφανος που θα μιλήσει από την Πνυκα στον τόπο που γεννήθηκε η δημοκρατία.
Σας το οφείλουμε η αντοχή και το κουράγιο σας να μην ξεχαστούν. Κάποιοι σας ήθελαν εκτός Ευρώπης αλλά ευτυχως δεν τα κατάφεραν, είπε κλείοντας ο Μακρόν. Πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας.


Η λιτή εμφάνιση της Μπριζίτ στο πλευρό του Μακρόν στην Αθήνα
14:21  Παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος παρασημοφορήθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
«Σας απονέμω την ανώτατη διάκριση του ελληνικού κράτους ως αναγνώριση όλων εκείνων τα οποία, είμαι βέβαιος, θα πράξετε τόσο για τη συνέχιση των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών μας, όσο και για τη διασφάλιση (mettre «en marche») της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αφού παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στις πρώτες του δηλώσεις τόνισε μεταξύ άλλων ότι "Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει υψηλό τίμημα" αναφερόμενος στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

14:09 Επίσημη υποδοχή από Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο
Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι και οι εταίροι πρέπει να πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στην αποστολή της Γαλλίας ως προς τον ρόλο της ΕΕ, εκτίμησε ότι αυτή κινείται σε τρεις άξονες, ένας εκ των οποίων αφορά την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους δικαίου, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
«Σας καλωσορίζω στην Αθήνα ως συνεχιστή, από την πλευρά της Γαλλίας, της μακράς και ειλικρινούς φιλίας και στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, των οποίων αρχικοί -για να μην αδικώ άλλες προσωπικότητες στην συνέχεια- ιστορικοί σταθμοί υπήρξαν οι δεσμοί που οικοδόμησαν ο στρατηγός Ντε Γκωλ και ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εσταίν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Και πρόσθεσε: «Για μίαν ακόμη φορά θέλω, εκ μέρους του ελληνικού λαού, να σας εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες για το ότι η Γαλλία -ο προκάτοχός σας κ. Ολάντ αλλά και εσείς προσωπικώς, ως αρμόδιος υπουργός τότε- διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη.
Γνωρίζετε, όμως, ότι αυτή η στάση της Γαλλίας είναι αντάξια του ιστορικού της ρόλου ως προς τη στερέωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και τούτο διότι η εμπέδωση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σφυρηλάτησε, σε μία κρίσιμη στιγμή, την ενότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δοθέντος ότι η μεν Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της και την προοπτική της παρά μόνον ως αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπερασπιζόταν την ιστορική της ταυτότητα δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της».
«Ως προς την εΕυρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, διευκρινίζω μόνο τούτο: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Στο πλαίσιο, όμως, της ευρωπαϊκής έννομης τάξης αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και στη βάση του κανόνα pacta sunt servanda, έχουμε την πεποίθηση ότι και οι εταίροι μας θα πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.
«Επιτρέψατέ μου», συνέχισε, «εφεξής ν' αναφερθώ στην κοινή μας οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ρόλο της Γαλλίας στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας σας η Γαλλία θα εκπληρώσει στο ακέραιο την ιστορική αποστολή που της αναλογεί ως προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και ως προς τον πλανητικό ρόλο, τον οποίο οφείλει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτή η αποστολή της Γαλλίας ως προς τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται κυρίως σε τρεις άξονες: «Ο πρώτος άξονας αφορά την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει των συνεχώς εντεινόμενων παγκόσμιων προκλήσεων -δείγμα γραφής των οποίων αποτελούν τα τεκταινόμενα σήμερα στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στη Βόρεια Κορέα- πρέπει αμέσως να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς διαμόρφωσης αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.
Ο δεύτερος άξονας αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, η οποία πρέπει να καταστεί επαρκής και βιώσιμη. Τούτο προϋποθέτει ενεργοποίηση, ιδίως των θεσμικών πυλώνων των σχετικών με τη συλλογική λειτουργία του Eurogroup, την πλήρη αξιοποίηση του ρόλου του ESM αντί του IMF και, πρωτίστως, τη θωράκιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι ώστε αυτή, αφενός να εποπτεύει καταλλήλως το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και, αφετέρου, ν' αντιμετωπίσει τα ζέοντα ζητήματα ρευστότητας και δημόσιου χρέους στο σύνολο της Ευρωζώνης. Και ο τρίτος άξονας αφορά την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους δικαίου. Έτσι ώστε ν' αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και εσείς, κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε καλά ότι η εκλογή σας ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ήταν ένας θρίαμβος εναντίον αυτών των αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».
«Με αυτές τις σκέψεις σάς καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα. Και εύχομαι να απολαύσετε την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία, αλλά και την ανυπόκριτη εκτίμηση και αγάπη του ελληνικού λαού» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.
13:54 Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Μακρόν
Το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας υποδέχθηκε στην Ηρώδου Αττικού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του, Βλασία.
Η επίσημη τελετή υποδοχής περιλαμβάνει την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Γαλλίας και Ελλάδας, την επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος και ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των δύο αντιπροσωπειών.
Εν συνεχεία, οι δύο Πρόεδροι συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους θα διασχίσουν τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου για να μεταβούν εντός του κτιρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί παρασημοφόρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος. Κατόπιν θα γίνουν δηλώσεις των δύο Προέδρων στον Τύπο και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση.



Τι περιλαμβάνει η επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο
13:40 Κατάθεση στεφάνου από τον Γάλλο Πρόεδρο στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.





13:35 Η προεδρική φρουρά είναι έτοιμη, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο όπου ο Γάλλος πρόεδρος θα φτάσει στις 13:45 μετά της συζύγου του Μπριζίτ Μακρόν. Εκεί θα τους υποδεχθεί ο Έλληνας ομόλογός του κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του Βλασία Παυλοπούλου.


13:24 Όλα έτοιμα στον Αγνωστο Στρατιώτη - Εκλεισαν οι δρόμοι

Αναλυτικά το πρόγραμμα του γάλλου προέδρου στην Αθήνα
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και η σύζυγός του προσγειώθηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», σήμερα Πέμπτη στις 13.00, όπου τους υποθέχθηκε ο υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος. Εν συνεχεία, θα αναχωρήσουν για το κέντρο της Αθήνας, προκειμένου στις 13.30 ο Γάλλος Πρόεδρος να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Στις 13.45 ο κ. Μακρόν, μετά της συζύγου του Μπριζίτ Μακρόν, θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τους υποδεχθεί ο Έλληνας ομόλογός του κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του Βλασία Παυλοπούλου.
Η επίσημη τελετή υποδοχής, περιλαμβάνει την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Γαλλίας και Ελλάδος, την επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος και ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των δυο Αντιπροσωπειών.
Ακολούθως, οι δυο Πρόεδροι συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους θα μεταβούν εντός του Προεδρικού Μεγάρου, όπου θα πραγματοποιηθεί παρασημοφόρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Ε. Μακρόν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος. Κατόπιν θα γίνουν δηλώσεις των δυο Προέδρων στον Τύπο και αμέσως μετά κατ΄ιδίαν τους συνάντηση.
Στις 15:30 ο Γάλλος Πρόεδρος και η Γαλλική Αντιπροσωπεία θα μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει ιδιαίτερη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο.
Στις 16:15 θα ξεκινήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών υπό τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό και αμέσως μετά θα παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου (17:00).
Περί τις 17:45 υπολογίζεται η αναχώρηση του κ. Μακρόν και της συζύγου του από το Μέγαρο Μαξίμου.
Στις 19:05 ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του θα μεταβούν στην Πνύκα, όπου τον Γάλλο Πρόεδρο θα προσφωνήσει ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον κ. Εμανουέλ Μακρόν.
Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου και της συζύγου του στην Αθήνα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο, που θα παραχωρήσουν προς τιμήν τους, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του στο Προεδρικό Μέγαρο (21.00-23.00).
Την Παρασκευή, το πρόγραμμα ξεκινά στις 10.00 το πρωί, με την πραγματοποίηση συνάντησης εργασίας στρογγυλής τραπέζης επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικής επιχειρήσεων, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Ε. Μακρόν και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».
Στις 11:45 ο Γάλλος Πρόεδρος συνοδευόμενος από την σύζυγό του, θα επισκεφθούν την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Οδός Διδότου 6), όπου θα παρακολουθήσουν παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.
Στις 12:00-13:15 θα δοθεί δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει στις 13:30-14:45 γεύμα του Ε.Μακρόν και της συζύγου του, με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
Στις 14:45-15:15, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Μακρόν θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ, ενώ στις 15:15 θα αναχωρήσει μαζί με την σύζυγό του και την συνοδεύουσα αντιπροσωπεία, με αυτοκινητοπομπή, για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου στις 16.00 έχει προγραμματιστεί η αναχώρησή του από την χώρα μας.
Μήνυμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τον Εμανουέλ Μακρόν
«Μήνυμα εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα στέλνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φθάνει σήμερα στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη, με συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ".
Στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"  ο κ. Μακρόν δηλώνει «αισιόδοξος» για το μέλλον της Ελλάδας και περιγράφει την επίσκεψή του, ως μήνυμα εμπιστοσύνης και απόπειρα ανάδειξης της Ελλάδας ως τόπου επενδύσεων και επιχειρηματικότητας. Εκφράζει την υποστήριξή του στην προσπάθειά της να βγει από την οικονομική κρίση, υπογραμμίζει ότι η οικονομία ανακάμπτει και η ανεργία υποχωρεί, και στον βαθμό που του αναλογεί ενθαρρύνει γαλλικές επενδύσεις καθώς κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα πλαισιώνεται από εκπροσώπους μεγάλων γαλλικών ομίλων, αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στους Αλ. Παπαχελά και Αθ. Έλλις, ο ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης αποκλείει με εμφατικό τρόπο κάθε σκέψη περί Grexit, επισημαίνοντας ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα σηματοδοτούσε, αργά ή γρήγορα, το τέλος του ευρώ.
Επισημαίνει ότι η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν παρόμοια οράματα και στρατηγικά συμφέροντα και υπογραμμίζει τις προοπτικές που υπάρχουν για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, λέγοντας ότι η Γαλλία επιθυμεί την οικοδόμηση μιας σχέσης άμυνας που να προσφέρει στην Ελλάδα τα απαραίτητα μέσα για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.
Μιλά για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στη Γαλλία, ενώ αναφερόμενος στην πορεία της Ενωσης, μιλάει για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και υποστηρίζει την εμβάθυνση της Ευρωζώνης τασσόμενος ευθέως υπέρ ενός κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, του διορισμού Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, αλλά και της δημιουργίας Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης. Και τονίζει ότι, μέσα από αυτήν την απαραίτητη δημοκρατική ολοκλήρωση, η οικονομική και νομισματική ένωση θα μετατραπεί σε ένα πλήρες, αποτελεσματικό και δίκαιο σχέδιο.
Μεγάλες προσδοκίες της Αθήνας από την σημερινή επίσκεψη Μακρόν
Μεγάλες είναι οι προσδοκίες της Αθήνας από τη διήμερη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στη χώρα μας , που ξεκινά σήμερα, όπως αναφέρει η Real,καθώς είναι σαφές ότι η παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν, οι δημόσιες παρεμβάσεις του αλλά και η πολυπληθής ομάδα επιχειρηματιών που θα τον συνοδεύουν θα στείλουν σαφές μήνυμα στην Ευρώπη ότι η Γαλλία δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Τρεις είναι οι βασικές παράμετροι της επίσκεψης Μακρόν στις οποίες η ελληνική πλευρά έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της και συγκεκριμένα την βοήθεια που μπορεί να παράσχει η Γαλλία σε σχέση με την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για έξοδο στις αγορές αλλά και τη στήριξή της στο θέμα του χρέους, τον τομέα της ανάπτυξης και των επενδύσεων όπου η γαλλική συνδρομή μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας και τέλος την αναβάθμιση της Ελλάδας ως εταίρου στο διάλογο για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιχειρηματίες
Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα είναι στραμμένα τα βλέμματα το πρωί της Παρασκευής και συγκεκριμένα στη συνάντηση που έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Γαλλίας με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες. Στη συνάντηση αναμένεται να βρεθούν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής και της γαλλικής οικονομίας, καθώς ο κ. Μακρόν θα συνοδεύεται από δεκάδες γάλλους επιχειρηματίες από την Total, Suez, EDF, Sanofi, Orpea, Bpifrance και Engie, ενώ έχουν προσκληθεί και θα δώσουν το παρών και εκπρόσωποι εγχώριων κολοσσών.
Φρούριο” η Αθήνα για τον Μακρόν
«Φρούριο» θα θυμίζει η Αθήνα, σήμερα και αύριο, λόγω της επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναμένεται να αφιχθεί το μεσημέρι, ενώ το κέντρο της πρωτεύουσας θα είναι απροσπέλαστο.
Στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, ενώ σημειώνεται ότι οι αστυνομικές Αρχές είναι σε συναγερμό και έχουν στενή συνεργασία με τις αντίστοιχες γαλλικές.
Παράλληλα, σε «κλοιό ασφαλείας» θα τεθούν, εκτός των άλλων, η Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο Κολωνάκι, καθώς και επιχειρήσεις γαλλικών συμφερόντων. Tον περασμένο Νοέμβριο είχε σημειωθεί τρομοκρατική επίθεση με χειροβομβίδα στην Γαλλική Πρεσβεία, ενώ διαδοχικές εμπρηστικές επιθέσεις έγιναν τον Φεβρουάριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο, που βρίσκεται πολύ κοντά στα Εξάρχεια. Επίσης, αργά χθες το βράδυ, σημειώθηκε επίθεση με μπογιά από αγνώστους στο Γαλλικό Ινστιτούτο, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία.
Οι μετακινήσεις του κ. Μακρόν αποτελούν ένα καίριο ζήτημα στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι δρόμοι από όπου πρόκειται να περάσει ο Γάλλος Πρόεδρος θα κλείνουν από αρκετή ώρα πριν, ενώ θα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος όλων ανεξαιρέτως των σημείων διέλευσης της αυτοκινητοπομπής από άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Ακόμη, εκατοντάδες αστυνομικοί με πολιτικά θα βρίσκονται σε όλα τα μέρη που πρόκειται να επισκεφθεί, ενώ ταυτόχρονα θα πετούν συνεχώς ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας πάνω από τα σημεία όπου θα βρίσκεται ο κ. Μακρόν.
Όσον αφορά στο κέντρο της Αθήνας θα είναι απροσπέλαστο κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου, ενώ θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του κέντρου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες, ενώ τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα το πρωί στις 10:00 και θα διαρκέσουν έως τις 15:00 της Παρασκευής.
Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων. Η Τροχαία θα πραγματοποιεί εκτροπές της κυκλοφορίας σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.
Επίσης, την απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων αποφάσισε η αστυνομία από τις 7:00 σήμερα το πρωί τις 12:00 τα μεσάνυχτα, σε όλο σχεδόν το κέντρο της Αθήνας, καθώς και στο αεροδρόμιο και σε όλο το μήκος της διαδρομής μέχρι την Αθήνα, που θα ακολουθήσει κατά την άφιξή του ο κ. Μακρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.