Τελευταίες Ειδήσεις

Παρουσία εντόμου σε καλλιέργειες αραβοσίτου






Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους παραγωγούς αραβοσίτου ότι διαπιστώθηκε για πρώτη φορά η παρουσία του εντόµου Diabrotica virgifera Le Conte σε καλλιέργειες αραβοσίτου της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.
Η πρώτη παρουσία του εντόµου διαπιστώθηκε το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου (περίοδο στην οποία παρατηρείται το μέγιστο των πτήσεων του), στις φεροµονικές παγίδες που αναρτά κάθε χρόνο η ∆.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Λάρισας σε περιοχές του Δέλτα του Πηνειού. Οι συλλήψεις στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων συνεχίστηκαν και τον Αύγουστο. Από τις πρώτες παρατηρήσεις δεν διαπιστώθηκαν συμπτώματα ή ζημιές που να σχετίζονται με τη δράση του εντόμου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι πληθυσμοί να αυξηθούν σημαντικά και να προκαλέσουν προβλήματα στην καλλιέργεια.
Το έντομο προσβάλει κυρίως τον αραβόσιτο και έχει 1 γενιά/έτος. Οι προνύμφες  προσβάλουν το ριζικό σύστημα (Μάιο – Ιούνιο) με αποτέλεσμα τα φυτά να μην μπορούν να στηριχτούν και να πλαγιάζουν (εικόνα 1). Τα ενήλικα έχουν μήκος 5-6 mm (εικόνα 2) και τρέφονται στα φύλλα (εικόνα 3) και στα μετάξινα νημάτια των σπαδίκων κατά την άνθιση (εικόνα 4), προκαλώντας μειωμένα ποσοστά γονιμοποίησης και σημαντικές απώλειες στην παραγωγή (εικόνα 5).


                                      
 Αν και η δυνατότητα των προνυμφών για μετακίνηση είναι σχετικά περιορισμένη, τα ενήλικα με την πτήση τους μπορούν να μετακινηθούν σε σχετικά μεγάλες αποστάσεις. Το έντομο δεν τρέφεται από το σπόρο, επομένως θεωρείται απίθανη η μεταφορά με το σπόρο. Είναι όμως δυνατό να μεταφερθεί με τη διακίνηση σπαδίκων αραβοσίτου, ολόκληρων φυτών ή χλωρών τμημάτων φυτών, καθώς και με τη μεταφορά χώματος από μολυσμένες περιοχές.
Για την αποτελεσματική προστασία της καλλιέργειας την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, οι παραγωγοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω μέτρα:
1.      Η αμειψισπορά θεωρείται η πιο αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης, καθώς  τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε περιοχές όπου ο αραβόσιτος καλλιεργείται εντατικά, σχεδόν ως μονοκαλλιέργεια.
2.      Προσαρμογή της ημερομηνίας σποράς, ώστε η βλάστηση των σπόρων να μην συμπίπτει με την εκκόλαψη των αυγών.
3.      Καθαρισμός των γεωργικών μηχανημάτων από υπολείμματα φυτών και εδάφους όταν μετακινούνται σε μη μολυσμένα χωράφια.
4.      Αποφυγή μεταφοράς ενσιρώματος από μολυσμένα χωράφια σε αμόλυντες περιοχές.
5.      Παρακολούθηση της παρουσίας του εντόμου (συλλήψεις και συμπτώματα προσβολής), ώστε να διαπιστώνεται η ανάγκη και η κατάλληλη χρονική στιγμή για προστατευτικές ενέργειες.
Οι παραγωγοί πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των σκευασμάτων, ενώ η χρήση των προϊόντων αυτών πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες χρήστες κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί αραβοσίτου μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου (τηλ. 24210-66525).




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.