Κορυφώνεται η αγωνία και το ενδιαφέρον για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη στην χηρεύουσα Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων η οποία θα γίνει την προσεχή Παρασκευή 6 Οκτωβρίου.
Ήδη η υποψηφιότητα του Πρωτοσυγκέλου της ΙΜ και Καθηγουμένου του Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμανδρίτη Νήφωνος για την τοπική κοινωνία αποτελεί συνειδητή επιλογή και επιθυμία όλων-και του Μακαριστού Σεραφείμ-και στηρίζεται ως γνωστό από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο και άλλους Αρχιερείς ενώ πρωτοβουλίες και επαφές έχουν αναλάβει και οι τοπικοί άρχοντες και φορείς.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Δημάρχου Καλαμπάκας κ. Σινάνη ο οποίος δεν θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη για την εκδήλωση της ενέργειας μετά από πρόκληση του Προέδρου Πούτιν λέγοντας ότι αυτή η εβδομάδα-προσεχής- είναι κρίσιμη για την εκλογή του Μητροπολίτη μας και θα παραμείνω εδώ για την στήριξή της.

Βέβαια η δημόσια δήλωση του Αρχιεπισκόπου ότι συμφωνεί με την υποψηφιότητα του Πρωτοσύγκελου Μεσσηνίας έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στους κόλπους της Ιεραρχίας και την επιστολή του Κονίτσης που κάνει λόγο για βλασφημία του Αγίου Πνεύματος δημιουργεί νέα δεδομένα και ενδεχομένως αλλάζει και ισορροπίες…
Βέβαια αυτά θα φανούν με το τελικό αποτέλεσμα την Παρασκευή με την εκλογή του νέου Μητροπολίτη.

Όσον αφορά τη διαδικασία θα πρέπει να σημειωθεί πως συνέρχεται από την Τρίτη 3 έως και την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017, στην Tακτική Σύγκλησή Tης, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα και την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων
Το πρωί της Τρίτης, 3 Οκτωβρίου, από ώρας 6:30 έως 8:30 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη, υπό του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου. Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες της Συνεδριάσεως με εναρκτήρια Ιερά Ακολουθία στο Μέγα Συνοδικό.
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, θα προσφωνήσει τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους και θα αντιφωνήσει ο πρώτος τη τάξει Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης εκ των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Θα ακολουθήσει η εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο.
Κατόπιν θα παρουσιασθούν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών για το εκκλησιαστικό έτος 2016-2017 από τους Σεβασμιωτάτους Προέδρους και θα ακολουθήσει συζήτηση. Mετά το διάλειμμα θα συμπληρωθεί ο κατάλογος των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.
Τήν επομένη, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα γίνει η ανάγνωση και Επικύρωση των Πρακτικών της προηγουμένης Συνεδρίας. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός θα παρουσιάσει την Εισήγηση με θέμα: «Μύθοι και πραγματικότης επί του θέματος των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας». Προ και μετά του διαλείμματος θα διεξαχθεί συζήτηση επί της Εισηγήσεως.
Την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας. Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος θα αναγνώσει την Εισήγησή του με θέμα: «Η πορεία του θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών. Αξιολόγησις, Προβλήματα, Προοπτικές». Μετά από την Εισήγηση θα ακολουθήσει συζήτηση επ᾿ αυτής.
Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου θα γίνει κατ’ αρχάς η ανάγνωση και επικύρωση των Πρακτικών της προηγουμένης Συνεδρίας και στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων Σταγών και Μετεώρων, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου και τέλος θα προβεί στην ψήφιση Κανονισμών και εν συνεχεία θα ασχοληθεί με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.