Τελευταίες Ειδήσεις

Μετά από Δύο Εφιαλτικά Χρόνια για την Ελληνική Κοινωνία, οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι πλέον Πολιτικά «Τελειωμένοι»



Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου από τις εκλογές του  2015, όπου ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατάφερε να επανεκλεγεί, υποσχόμενη πως η ελπίδα έρχεται, πως τα δύσκολα πέρασαν, πως η οικονομία θα ανακάμψει και πως η ανάπτυξη επιστρέφει, στην ουσία έβαλε μία σφιχτή θηλιά στο λαιμό της οικονομίας, η οποία κινδυνεύει πλέον με πνιγμό, ενώ παράλληλα έστησε οικονομικά τους Έλληνες στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βρίσκεται δύο χρόνια μετά, αντιμέτωπη με τα διλλήματα, τις ιδεοληψίες, τις αυταπάτες και τα αδιέξοδα τα οποία η ίδια προκάλεσε, καθώς το ένα ψέμα διαδέχεται το άλλο, οι αστοχίες, τα λάθη και οι παραλείψεις της αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και η νέα διαπραγμάτευσή της με τους δανειστές έκανε ακόμη πιο φτωχούς τους Έλληνες.


Ας δούμε όμως τι υποσχέθηκε η κυβέρνηση τόσο προεκλογικά, όσο και με τις προγραμματικές δηλώσεις της στις 5 Οκτωβρίου 2015 και τι πραγματοποίησε:

1. Οι αγορές δεν χόρεψαν όπως είχε προαναγγείλει ο κ. Τσίπρας, αλλά αντίθετα οι συγκυβερνούντες χορεύουν συνεχώς στις απαιτήσεις των δανειστών, καθώς η Κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει το τέταρτο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση, με σκληρά μέτρα λιτότητας έως το 2022 και το παλαιό μεγάλο ψέμα για σκίσιμο των Μνημονίων, διαδέχθηκε το νέο για δήθεν έξοδο από αυτά.

2. Ενώ είχαν υποσχεθεί πως οι μισθοί και οι συντάξεις σταδιακά θα αυξηθούν και ότι δεν θα ληφθούν επιπλέον νέα μέτρα, στα δύο χρόνια που πέρασαν, η κυβέρνηση εφάρμοσε μόνο σκληρά μέτρα για τους πολίτες, ψηφίζοντας μειώσεις συντάξεων και του αφορολόγητου, κάνοντας τους φτωχούς, φτωχότερους. Όλοι μας θα θυμόμαστε τις υποσχέσεις για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 € και την αύξηση του αφορολόγητου, τα οποία όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκαν, αλλά η κυβέρνηση δημιούργησε τη νέα γενιά των 360 ευρώ και μείωσε το αφορολόγητο στα 5.400 €.

3. Έλεγαν ότι κατάφεραν να υφίσταται το ΕΚΑΣ μέχρι το 2020 και ότι θα αναζητήσουν ισοδύναμα μέτρα, ώστε να μη μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, αλλά στην πραγματικότητα οι επικουρικές συντάξεις μειώθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν το ΕΚΑΣ. 

4. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, δεν κατάφερε να κρατήσει τους νέους για να ζήσουν και να προκόψουν στην χώρα τους, αφού το ποσοστό των νέων που  αναζητούν εργασία στο εξωτερικό έφτασε το 33% το 2017, έναντι του 11% που ήταν το 2015.

5. Ενώ διατυμπάνιζαν ότι θα υπάρξουν μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα τρία χρόνια, τελικά συμφώνησαν σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022 και ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του επίτροπου Πιέρ Μοσκοβισί, έθεσαν την Ελλάδα σε ένα πλαίσιο αυξημένης εποπτείας για πολλά χρόνια, έως ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έχει λάβει.

6. Είχαν υποσχεθεί τότε ότι στους επόμενους 20 μήνες θα έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα και θα έχει πραγματοποιηθεί η πρόσβαση στις αγορές, αλλά αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι ούτε πρόσβαση στις αγορές υπάρχει, αφού η κυβέρνηση τη βλέπει τον Αύγουστο του 2018,  ούτε η ρευστότητα έχει αποκατασταθεί, αφού τα capital controls συνεχίζονται, κάνοντας τους Έλληνες ζητιάνους στα γκισέ και στα ΑΤΜ των τραπεζών.

7. Ενώ υποσχέθηκαν ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, η Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση του 2017 του ΟΟΣΑ, ήταν πρωταθλήτρια στην αύξηση των φόρων για το 2016 και ήταν το μοναδικό κράτος που αύξησε το ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

8. Υποσχέθηκαν να αποκαταστήσουν τη ροή της χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία, αλλά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου φτάνουν σήμερα τα 5,4 δισ. €.

9. Διατυμπάνιζαν ότι θα ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνεια, όλοι θυμόμαστε το σύνθημα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», αλλά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων ξεκινούν.

Συμπεραίνοντας, οι υποσχέσεις του Σεπτεμβρίου του 2015 της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εξακολουθούν να είναι στον αέρα και έχουν γίνει εφιάλτης για τους Έλληνες. Ίσως θα πρέπει να αντιληφθούν κάποτε ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, ότι τα ψέματα με τα οποία προσπαθούν ακόμη και σήμερα να κρατηθούν στην εξουσία έχουν κοντά ποδάρια και ότι ο λαϊκισμός τους δεν μπορεί να ξεγελάσει πλέον τον Ελληνικό Λαό.

Το προεκλογικό τους σύνθημα «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» έχει αντιστραφεί και σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα έρευνες δημοσκοπήσεων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι πλέον αποδυναμωμένη πολιτικά και «τελειωμένη».

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ
Τομεάρχης Οργανωτικού ΝΔ Τρικάλων
Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

MSc Τηλεπισκόπισης – UK

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.