Τελευταίες Ειδήσεις

Μέσω των ΤΟΜΥ η περαιτέρω υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας


Σε Συνέντευξη Τύπου για τις «μεταρρυθμίσεις» για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που παραχώρησε στις 19/9/΄17 η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επιβεβαιώθηκε ότι:
Οι περιβόητες «Τοπικές Μονάδες Υγείας»(ΤΟΜΥ) θα είναι ένα κατακερματισμένο συνονθύλευμα χαμηλών προδιαγραφών, παροχής υποβαθμισμένων υπηρεσιών, χωρίς επαρκή στελέχωση με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, χωρίς ιατρικό εξοπλισμό, χωρίς καθολική κάλυψη του πληθυσμού, συνολικά μακριά από τις ανάγκες του λαού για πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση.
Η  κυβερνητική παρέμβαση  είναι μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το βαθιά ταξικό περιεχόμενο του νόμου που ψήφισε πρόσφατα για την ΠΦΥ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την ηγεσία του υπουργείου να αναλώνεται στη «βολική» αντιπαράθεση με τη ΝΔ και με συνδικαλιστικά όργανα στα οποία πλειοψηφούν οι δυνάμεις της, πάνω σε επιμέρους πλευρές του νόμου.  
Η  «μεταρρύθμιση» της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελεί τη συνέχεια των μέτρων που έχουν πάρει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ: Στόχος της είναι η Υγεία του λαού να «κοστίζει» όσο το δυνατόν λιγότερο στο κεφάλαιο και το κράτος του.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και ο αναπληρωτής γγ του υπουργείου, Σταμάτης Βαρδαρός, ανέφεραν ότι το επόμενο δίμηνο σχεδιάζεται να λειτουργήσουν 70 - 75 ΤΟΜΥ σε μικρά πολυϊατρεία των 100 τ.μ. καθώς «δεν χρειάζεται να βάλουμε εργαστηριακό εξοπλισμό»!!!!...
ΔΕΝ απάντησαν για το αν θα μπορεί να κάνει κάποιος ένα ολοκληρωμένο τσεκ απ μέσα στις ΤΟ.Μ.Υ.!
Επιβεβαίωσαν,ότι η χρηματοδότηση των ΤΟΜΥ «προφανώς και γίνεται με προγράμματα με ημερομηνία λήξης»(συγχρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ), σπεύδοντας βέβαια να αναφερθούν στη «βιωσιμότητά τους» (η οποία βέβαια παραπέμπει... στις τσέπες των ασθενών). Και καταλήγοντας: «έχουμε τη συμφωνία των "θεσμών" και της ΕΕ  και  βασική προϋπόθεση για την έγκριση της κοινότητας είναι η βιωσιμότητα πέραν της συγχρηματοδότησης», «μετά την τετραετία που θα λήξει η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το κόστος για τη μίσθωσή τους θα μεταφερθεί στις Υγειονομικές Περιφέρειες». 
Και επιβεβαίωσαν ότι: «Το Υπουργείο Υγείας σε καμία περίπτωση δεν θέλει τον ιδιωτικό τομέα απέναντι από αυτό που επιχειρεί να κάνει στην ΠΦΥ. Τον ιδιωτικό τομέα εμείς τον αντιλαμβανόμαστε ως συμμέτοχο σε αυτή τη διαδικασία»!!
Το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει να μειωθούν παραπέρα οι κρατικές και ασφαλιστικές δαπάνες, για την ανάπτυξη, τη στελέχωση και τις παροχές των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ.
Το αποτέλεσμα είναι να αναγκάζονται σε επιπλέον πληρωμές οι λαϊκές οικογένειες για την κάλυψη των αναγκών τους σε πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση.
Διαμορφώνεται ένα συνονθύλευμα μονάδων του εμπορευματοποιημένου δημόσιου και του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα, των αυτοαπασχολουμένων, των ΜΚΟ, των "κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων", των Δήμων κ.λπ. (...)
Την ώρα που η κυβέρνηση βαφτίζει «αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, ισότιμη και καθολική πρόσβαση στην Υγεία» το βάθεμα της εμπορευματοποίησης της Υγείας, την παραπέρα μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών, το μάρμαρο το πληρώνει και πάλι ο λαός:
ü  Μέσω του οικογενειακού γιατρού,
ü  των ΤΟΜΥ και άλλων εργαλείων, π.χ. πρωτόκολλα για φάρμακα, εξετάσεις κ.ά.,
ü  πετσοκόβονται ακόμα κι αυτές οι ήδη ανεπαρκείς παροχές της ΠΦΥ για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Καλούμε τους εργαζόμενους, άνεργους σε κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους Υγειονομικούς, να απορρίψουμε  στην πράξη το νέο αντιλαϊκό σχέδιο, τις παραλλαγές του και τα ιδεολογήματα που τα συνοδεύουν.
Να μην συμβιβαστούν με το "ελάχιστο" και με τις μειωμένες απαιτήσεις για ό,τι σχετίζεται με την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας τους.
Μέσα από τα σωματεία, συλλόγους του εργατικού και λαϊκού κινήματος να κυριαρχήσει η διεκδίκηση από το κράτος όλων όσα χρειάζονται, χωρίς ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές, χωρίς καμία πληρωμή, για να έχει ο λαός όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.