Τελευταίες Ειδήσεις

Σοκ για τους αγρότες-Αυξάνεται πάλι στο 24% ο ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια


Νέο πλήγμα για τους αγρότες σχεδιάζει η κυβέρνηση αυξάνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αυξηθεί ο συντελεστής  ΦΠΑ 13% που είναι σήμερα στα αγροτικά εφόδια στο 24%. Δηλαδή, ο συντελεστής που μειώθηκε από το 24% στο 13% τον περασμένο Ιούλιο θα επανέλθει στα ίδια επίπεδα λόγω των λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση αυτή δεν είχε συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας, με αποτέλεσμα να υποχρεώνεται η κυβέρνηση να επαναφέρει τον συντελεστή στα πρότερα επίπεδα, δημιουργώντας τους ένα επιπλέον κόστος της τάξης του 10%. Και δεν είναι μόνο αυτό καθώς μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου οι αγρότες εκτός από τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους τόσο στη φορολογία όσο και στο ασφαλιστικό θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις του δεύτερο εξαμήνου του 2016.
Ουσιαστικά, με τις κινήσεις αυτές η κυβέρνηση οδηγεί σε αφανισμό τον αγροτικό κλάδο, ο οποίος μέσα σε δύο χρόνια είδε τους φόρους και τις εισφορές να αυξάνονται δραματικά. Η τακτική της κυβέρνηση να μειώσει τους συντελεστές ΦΠΑ προφανώς και έγινε για να κατευνάσει τους αγρότες, οι οποίοι όμως θα αναγκασθούν ενδεχομένως εντός του έτους να πληρώνουν ακριβότερα τα λιπάσματα τις ζωοτροφές κ.λ.π.

Η προσπάθεια να ξανακερδίσει η κυβέρνηση τον αγροτικό πληθυσμό φαίνεται να χάνεται καθώς αυτή είναι που οδήγησε τα εισοδήματα τους σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Η μόνη ελπίδα προκειμένου να παραμείνουν τα αγροτικά εφόδια στον χαμηλό συντελεστή είναι να βρει η κυβέρνηση το ποσό που θα χάσει ο προϋπολογισμός από τη μείωση του ΦΠΑ έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται.
Στελέχη αγροτικών συνεταιρισμών αναφέρουν ότι η υπερφορολόγηση αναμένεται να εντείνει την παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων και κατά συνέπεια τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, πλήττοντας σημαντικά μεταξύ άλλων τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χωράς, οι οποίες διακινούν τα προϊόντα τους αποκλειστικά με νόμιμο τρόπο.
Επίσης τονίζουν ότι στα προβλήματα που βιώνουν τα τελευταία έρχεται να προστεθεί και αυτό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Όπως αναφέρουν είναι ορατός ο κίνδυνος για χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν ληξιπρόθεσμα «κόκκινα δάνεια» να χάσουν τη γη τους.
Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες εξελίξεις, φυτοπροστατευτικά, λιπάσματα, σπόροι και βολβοί, δημητριακά, κτηνοτροφικά φυτά, συσκευασμένες ζωοτροφές -με εξαίρεση όσες προορίζονται για κατοικίδια ζώα βάσει της δασμολογικής τους κλάσης- αλλά και ζώντα ζώα (αιγοπρόβατα, χοιρινά, βοοειδή) θα επιστρέψουν στον υψηλό συντελεστή 24% από 13% σήμερα.
Στα αγροτικά εφόδια,  περιλαμβάνονται σπέρματα και σπόροι που προορίζονται για σπορά, τροφές παρασκευασμένες για ζώα,  λιπάσματα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά της βλάστησης και ρυθμιστικά της ανάπτυξης των φυτών, καθώς και άχυρα και φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, έστω και τεμαχισμένα, αλεσμένα, συμπιεσμένα ή συσσωματωμένα με μορφή σβόλων. Γογγύλια Σουηδίας (γογγυλοκράμβες), τεύτλα κτηνοτροφικά, ρίζες κτηνοτροφικές, χορτονομές (FOIN, LUZERNE), τριφύλλια, κτηνοτροφικά λάχανα, χορτονομές λούπινου, βίκου και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, έστω και συσσωματωμένα με μορφή σβόλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.