Τελευταίες Ειδήσεις

Έρχεται χαράτσι σε tablet, φωτογραφικές μηχανές, scanner κι εκτυπωτές!



Με 2% θα επιβαρύνεται ο καταναλωτής (εύλογη αμοιβή) για κάθε αγορά tablet στην Ελλάδα, για μνήμη RAM άνω των 4 GB σύμφωνα με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, για τη διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων, το οποίο ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη.
Το νομοσχέδιο αναπροσαρμόζει επίσης το ύψος της αντίστοιχης επιβάρυνσης για ηλεκτρονικές συσκευές που ίσχυε ήδη. Ειδικότερα προβλέπεται επιβάρυνση 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής εικόνας και ήχου και ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω του 1 TByte.

Επίσης, προβλέπεται επιβάρυνση 4% σε φωτοτυπικές συσκευές, σαρωτές, εκτυπωτές, χαρτί φωτοτυπίας καθώς και σε ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους μέχρι 1 TByte. Η επιβάρυνση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές παραμένει στο 2%. Ωστοσο, αποσύρθηκε ο φόρος για τα smartphones, καθότι εκκρεμούν δίκες «με εταιρείες κινητών τηλεφώνων».
Σχετικά με τα smartphones, από το νομοσχέδιο αν και είχε προκληθεί σάλος, δεν εξαιρέθηκαν, με την κα Κονιόρδου απλώς να αποφεύγει να ορίζει το ύψος του ψηφιακού τέλους τους. Ωστόσο, τελικά, ο φόρος αποσύρθηκε, καθώς εκκρεμούν δίκες με τις εταιρείες κινητών.
Η κυβέρνηση προσδοκά από το νέο χαράτσι να πάρει από τους Έλληνες καταναλωτές 65 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ),θεωρεί ότι η επιβολή τέλους σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητές συσκευές, όπως προβλέπεται από τον νέο νόμο που ρυθμίζει θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι ακόμα μια επιβάρυνση που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μέτρων υπερφορολόγησης που έχουν σαφώς αντιαναπτυξιακό  χαρακτήρα και πλήττουν ιδιαίτερα τους κλάδους που παράγουν πνευματικό περιεχόμενο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλιστα, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και χωρίς να προβλέπεται η διαδικασία ανταπόδοσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.