Not seeing a Scroll to Top Button ? Go to our FAQ page for more info.
Από το Blogger.
pic name
pic name pic name pic name

«Εξαφανίζουν» το τσάι και τη ρίγανη από τα ορεινά των Τρικάλων

Meteora Voice | 6:37 μ.μ. Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017 |
Posted on
 • Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017
 • by
 • Meteora Voice
 • in
 • Ετικέτες • Τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συλλογή από τους πολίτες τσαγιού, ρίγανης και άλλων αρωματικών φυτών γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του ο Διευθυντής Δασών του Νομού Τρικάλων Χρήστος Κουτσονάσιος.
  Όπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης συλλογής η οποία και αποβαίνει καταστροφική για το περιβάλλον.
  Υπάρχουν άτομα που προχωρούν στη συλλογή μεγάλων ποσοτήτων τσαγιού και ρίγανης τις οποίες στη συνέχεια εμπορεύονται αποκομίζοντας κέρδος.
  Ο Διευθυντής Δασών κ. Κουτσονάσιος αναφέρεται στις προϋποθέσεις συλλογής αρωματικών φυτών, ενώ ζητά και τη συνδρομή των πολιτών όταν εντοπίζουν κάποιους που προχωρούν σε
  Με ανακοίνωσή του ο διευθυντής Δασών Ν. Τρικάλων, Χρήστος Κουτσονάσιος, αναφέρεται στις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι πολίτες του νομού Τρικάλων επιτρέπεται να προχωρήσουν στη συλλογή τσαγιού, ρίγανης και άλλων αρωματικών φυτών


  Η ανακοίνωση:
  Στις ορεινές περιοχές του Νομού Τρικάλων φύονται πολλά είδη αρωματικών φυτών, από τα οποία τα πιο γνωστά είναι η ρίγανη, το τσάι του βουνού, η μέντα, το μελισσόχορτο, το φασκόμηλο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, ο άγριος δυόσμος κ.α. και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τοπικής χλωρίδας.
  Η οικολογική τους αξία είναι μεγάλη, αφού συντηρούν πλήθος άγριων εντόμων, έχουν όμως και μεγάλη θεραπευτική – οικονομική αξία ως βότανα και μελισσοκομικά φυτά.
  Όλο οι ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι, όπως τα βότανα πρέπει να διαχειρίζονται σωστά με γνώμονα την αειφορική κάρπωση, δηλαδή να παίρνουμε από τη φύση τόσα, όσα αυτή μπορεί γρήγορα να αναπληρώσει. Το ακριβώς αντίθετο είναι η υπερκάρπωση από την οποία κινδυνεύουν ορισμένα αρωματικά φυτά.
  Συγκεκριμένα: Η ρίγανη και το τσάι του βουνού βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης του πληθυσμού και δέχονται σημαντικές πιέσεις από την αλόγιστη συλλογή με σκοπό την παράνομη εμπορία, με άμεσο κίνδυνο την εξαφάνιση τους από ορισμένες περιοχές του Νομού μας.
  Τόσο η ρίγανη όσο και το τσάι είναι πολυετή φυτά τα οποία αναβλαστάνουν κάθε χρόνο από το ρίζωμα τους, αλλά και με σπόρους.
  Συνεπώς όσον αφορά τη συλλογή τους, θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε αφενός μεν να μην εκριζώνονται τα μητρικά φυτά και αφετέρου δε να μην κόβονται όλα τα ανθοφόρα στελέχη τους, τα οποία παράγουν τους σπόρους από τους οποίους προκύπτουν τα νέα φυτά.
  Ενημερώνουμε τους πολίτες του Νομού μας ότι τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας έχουν εκδώσει Δασικές Απαγορευτικές Διατάξεις με τις οποίες επιτρέπουν την συλλογή κυρίως του τσαγιού και της ρίγανης κατά την εποχή της ωρίμανσης, υπό όρους. Συγκεκριμένα ρυθμίζουν το χρόνο, τον τρόπο αλλά και την συνολική ποσότητα κατ΄άτομο.
  Α) Από τα μέσα μηνός Ιουλίου έως και μέσα Σεπτεμβρίου επιτρέπεται η συλλογή του τσαγιού και
  Β) Μετά τις 10 Αυγούστου έως και τέλους μηνός Σεπτεμβρίου επιτρέπεται η συλλογή της ρίγανης.
  Και στις δύο περιπτώσεις επιτρέπεται η συλλογή μόνον με κοπή και όχι εκρίζωση, για τους λόγους που προαναφέραμε.
  Γ) Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής κατ΄άτομο για προσωπική χρήση για τα αρωματικά φυτά που φύονται στα ορεινά του Νομού μας και που είναι στην κορυφή της προτίμησης του πληθυσμού όπως : η ρίγανη, τσάι του βουνού, μέντα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, θυμάρι, δενδρολίβανο, διόσμος κ.α. είναι:
  • Για μεν την περιοχή αρμοδιότητας Δασαρχείου Καλαμπάκας ½ του κιλού κατ΄άτομο την ημέρα και μέχρι 1½ κιλά συνολικά το χρόνο.
  • Για δε την περιοχή αρμοδιότητας Δασαρχείου Τρικάλων 1 κιλό κατ΄άτομο την ημέρα και μέχρι 2 κιλά συνολικά το χρόνο, πέραν των παραπάνω ποσοτήτων απαιτείται άδεια της Δασικής Αρχής.
  Δ) Όσοι εκ των πολιτών έχουν δημιουργήσει νόμιμες φυτείες αρωματικών ειδών, προς εμπορία θα πρέπει να απευθύνονται στα κατά τόπους Δασαρχεία του Νομού προκειμένου να εφοδιαστούν με τις απαραίτητες άδειες συλλογής και διακίνησης των αρωματικών φυτών.
  Δυστυχώς όμως παρατηρείται το φαινόμενο ορισμένοι ασυνείδητοι να προβαίνουν σε καταστροφική υπερσυλλογή των συγκεκριμένων βοτάνων τσαγιού και ρίγανης κυρίως, τα οποία θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους.
  Επειδή ως αρμόδια υπηρεσία έχουμε την ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος γνωρίζουμε στο κοινό ότι θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως συνεχείς ελέγχους και περιπολίες με σκοπό την πάταξη της ανεξέλεγκτης συλλογής και παράνομης εμπορίας και επιβολής αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες.
  Στην προσπάθεια μας αυτή ζητάμε και τη συνδρομή των πολιτών.

  0 σχόλια :

  Δημοσίευση σχολίου

   
   2014-2018 Meteora Voice. All rights reserved to their respective owners
  Develop by : MvW