Τελευταίες Ειδήσεις

Κιμ: Οι διηπειρωτικοί πύραυλοί μας μπορούν να χτυπήσουν κάθε σημείο των ΗΠΑ


Ο ανώτατος ηγέτης Κιμ Γιόνγκ-ουν χαρακτήρισε τη νέα δοκιμή «αυστηρή προειδοποίηση» προς την Ουάσιγκτον, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα είναι ασφαλείς σε περίπτωση που αποφασίσουν να επιτεθούν στο Βορρά.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, το βλήμα πέταξε για περισσότερο από 47 λεπτά και έφτασε σε υψόμετρο 3.724 χιλιομέτρων, σαφώς μεγαλύτερο από τα 2.800 χλμ που καταγράφηκαν στη δοκιμή της 3ης Ιουλίου.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εκτιμά ότι ο πύραυλος διήνυσε απόσταση σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων προτού καταπέσει στα νερά της Θάλασσας της Ιαπωνίας, που χωρίζουν την Ιαπωνία από την Κορεατική Χερσόνησο. Πιστεύεται πως πρόκειται για βελτιωμένη εκδοχή του Hwasong-14, δηλαδή του μοντέλου που χρησιμοποιήθηκε και στην πρώτη επιτυχημένη δοκιμή, στις 3 Ιουλίου.

Η Δύση θεωρεί πως οι πύραυλοι που έχει αναπτύξει η Βόρεια Κορέα μπορούν ακόμα να εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφαλές, όμως οι δύο επιτυχημένες δοκιμές του τελευταίου μήνα,  καταδεικνύουν ότι το οπλοστάσιο της απομονωμένες χώρας αναβαθμίζεται με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι νομίζαμε παλαιότερα.

Διεθνείς αντιδράσεις

«Οι ΗΠΑ θα προβούν σε όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια των αμερικανικών εδαφών και να προστατεύσουν τους συμμάχους τους στην περιοχή» ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Απειλώντας τον κόσμο αυτά τα όπλα και οι δοκιμές απομονώνουν περαιτέρω τη Βόρεια Κορέα, αποδυναμώνουν την οικονομία της και [προκαλούν] στερήσεις στο λαό της», προσέθεσε.

Τη δοκιμή καταδίκασε και η Κίνα, ο μεγαλύτερος διπλωματικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ στη διεθνή σκηνή, όμως εξέφρασε την ελπίδα πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης.

Με ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε το Βορρά να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που έχουν απαγορεύσει στην Πιονγκγιάνγκ να διεξάγει νέες πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές.

Αιχμηρό ήταν όμως το σχόλιο του αμερικανού υπουργού Άμυνας Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος τόνισε ότι Κίνα και Ρωσία, ως βασικοί εμπορικοί εταίροι του Βορρά, «φέρουν μοναδική και ειδική ευθύνη» για την ένταση στη νοτιοανατολική Ασία.

Λίγες ώρες μετά την εκτόξευση, η 8η στρατιά των ΗΠΑ, που βρίσκεται στη Νότια Κορέα, πραγματοποίησε εκ νέου κοινές πυραυλικές ασκήσεις με τις ένοπλες δυνάμεις του Νότου, χρησιμοποιώντας το σύστημα Hyunmoo Missile II.

Είμαστε «έτοιμοι να πολεμήσουμε σήμερα, να αποτρέψουμε τη βορειοκορεατική πρόκληση» , δήλωσε ο διοικητής της 8ης στρατιάς, υποστράτηγος Τόμας Βάνταλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.