Τελευταίες Ειδήσεις

Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με εξάλειψη των εργολάβων


««"Προωθήθηκαν αλλαγές στο ζήτημα των ιδιωτικών εργολάβων στη φύλαξη, των καθαριστριών και στη σίτιση με σημαντικά οφέλη για τη λειτουργία των Νοσοκομείων και με σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για το δημόσιο ταμείο»»,είπε ο Πρωθυπουργός σε ένα τμήμα της ομιλίας του στο Υπουργείο Υγείας, Παρασκευή 30/6.
Και πάνω σ΄αυτές τις αλλαγές η Διοίκηση του Γ.Ν. Τρικάλων οργανώνει την συγκέντρωση – φιέστα στις 2 Αυγούστου  για να γιορτάσει την παραμονή των καθαριστριών στο Νοσοκομείο με ατομικές συμβάσεις και ημερομηνία λήξης!!
Η αλήθεια κρεμασμένη ανάποδα!!  
Τι κάνει όμως η κυβέρνηση; Παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις -βλ. "τα τρωκτικά έφυγαν''!! κρατά τους εργολάβους στα Νοσοκομεία κανονικότατα και τους εργάτες σε ομηρία και απληρωσιά.
Τους ''έχει ήδη διώξει" στα λόγια αλλά …τους κρατά στην πράξη:

Στο Γ.Ν.Τρικάλων οι εργαζόμενοι σε εργολάβους όπως στην Φύλαξη- Σίτιση(τραπεζοκόμοι)-Σιδερωτήρια- Πλυντήρια-Τεχνική Υπηρεσία, καλύπτουν  ΜΌΝΟ!! το 30-40% απ΄ότι πρέπει για την κάλυψη των αναγκών!! Συνεχίζονται οι  παρατάσεις ή παραμονή των εργολάβων με το μήνα ή το δίμηνο ή παραμένουν εδώ κι ένα χρόνο παράτυπα μεν, ωστόσο και μένουν και κερδοσκοπούν ασύδοτα και καταπιέζουν ασύστολα τους εργαζόμενους και μάλιστα, από …καλύτερη θέση λόγω αυτής της ιδιότυπης σχέσης ομηρίας που έχει δημιουργήσει αυτή η κυβέρνηση!
Εδώ και 2,5 χρόνια η πιο χαμηλά αμειβόμενη, η πιο καταπιεσμένη ομάδα εργαζομένων στα Νοσοκομεία βρίσκονται ανάμεσα σε σκύλα και Χάρυβδη!
Απ΄ τη μια, οι εργολάβοι που συνεχίζουν το "θεάρεστο" έργο τους όπως το ζουν οι εργάτες δεκαετίες τώρα όπου οι συνάδελφοι εργολαβικοί να αμείβονται με 340- 500€, την ίδια στιγμή που το κράτος εξακολουθεί να δίνει στον εργολάβο τα τριπλάσια.
Και από την άλλη η Κυβέρνηση με ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ Νοσοκομείων, όπως στο Γ. Νοσοκομείο Τρικάλων, όπου οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα 37 εργαζόμενες, να δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις, με 5ωρα-6ωρα με μισθούς 450-540ευρώ το μήνα, εντατικοποίηση, όταν οι ανάγκες είναι για 70-75 καθαρίστριες, χωρίς πλήρη δικαιώματα και με αμοιβή από τα έσοδα του Νοσοκομείου, δηλ από τα ταμεία των ασθενών!!
Τελικά, δηλαδή η προπαγάνδα ότι οι εργαζόμενοι σώθηκαν που είναι με ατομικές συμβάσεις ή έχουν ένα «ξερό μεροκάματο» από τους εργολάβους και το δημόσιο ταμείο επίσης, πέφτει στο κενό όπως όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ξέρουν καλά….
 Αλήθεια..,  ποια ήταν η καινοτόμα - "αριστερή" κυβερνητική πολιτική;
Από πέρυσι αλλεπάλληλες τροπολογίες αρχικά για 18μηνες συμβάσεις έργου απ’ αυτές που σου απαγορεύουν όχι μόνο την κανονική άδεια, αλλά ακόμα και να αρρωστήσεις, ή να …τεκνοποιήσεις!
Ή καλύπτεις με αναρίθμητες υπερωρίες και διπλοβάρδιες τις πραγματικές και πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου και …απαγορεύεται να πληρωθείς γι’αυτό, όπως οι εργαζόμενοι σε σεκιούριτι και άλλα Νοσοκομεία το έζησαν και το ζουν στο πετσί τους!!
Μέσα από τον αποφασιστικό αγώνα μας πάνω από 10 χρόνια οι δυνάμεις που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ που πρωτοστάτησαν με τους εργαζόμενους στα συνεργεία,  την πάλη όλων των εργαζόμενων στα  νοσοκομεία, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και ειδικότητα, μέσα από συγκρούσεις με πολιτικά και συνδικαλιστικά αναχώματα, προηγούμενα και νέα, τελικά  η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει αυτή τη σύγχρονη μορφή σκλαβιάς και να νομοθετήσει συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας το πολύ όμως έως 31-12-2018 (λες και τότε θα παύσουν οι ανάγκες σε καθαριότητα - σίτιση - φύλαξη).
Δεν άργησε ν’ αποκαλυφθεί ότι κι οι νέες συμβάσεις προϋπέθεταν αθρόες απολύσεις σε ποσοστό άνω του 50% ( π.χ. Γ.Ν. Άγιο Σάββα αλλά και σε επαρχιακά νοσοκομεία). Τα κριτήρια που τέθηκαν, αποσκοπούσαν δηλαδή σε μια …ανακύκλωση ανέργων, δημιουργώντας παράλληλα και νέους άνεργους, αλλά και εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης!!!
Την ίδια ώρα με δικαστήρια κι ασφαλιστικά μέτρα οι εργολάβοι μπλόκαραν κι αυτές ακόμη τις υποτυπώδεις συμβάσεις…
Αποτέλεσμα:
- Οι εργολάβοι να κυριαρχούν, μην ξεχνάμε ότι ταυτόχρονα,  Σαρώνουν τις Τεχνικές Υπηρεσίες αλλά και μπαίνουν στις Διοικητικές Υπηρεσίες(Οικονομικού ελέγχου) σε Νοσοκομεία, ΠΕΔΥ, Κ.Υγείας και άλλες Υγειονομικές Μονάδες.
Και όπως λέει και ο λαός μας..«όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατραχάκια»
- Τελικά οι εργαζόμενοι να είναι μονίμως θύματα αυτής της ομηρίας και του εμπαιγμού.
- Και η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εξασφαλίζει ούτε καν την κανονικότητα καταβολής των δεδουλευμένων τους, αλλά και από 1-1-2019 διακηρυγμένος στόχος της είναι η κάλυψη αυτών των εντελώς απαραίτητων υπηρεσιών για τη λειτουργία των νοσοκομείων και ΟΤΑ, με ΚΟΙΝΣΕΠ -Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-, δηλ. εργολαβίες από ομάδες ανέργων, που για να γίνουν, πάντα χρειάζεται ένας …νονός! που θα δημιουργήσει την ομάδα (..!) κι αυτό ζητούσαν διακαώς οι ίδιοι οι εργολάβοι!
Ας απαντήσει κι ο πλέον αιθεροβάμων, ποιανού τα συμφέροντα καθορίζουν την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής;;;
- Η κυβέρνηση αυτή μας δουλεύει ψιλό γαζί: εφαρμόζει τις πιο ανάλγητες αντιλαϊκές πολιτικές, σηκώνοντας τους ώμους με δήθεν ανημποριά και διακηρύσσοντας πως δεν της λείπει το …όραμα αλλά πιέζεται από τους επάρατους δανειστές… 
Όμως, κι ο πιο αδαής σήμερα πια, έχει καταλάβει ότι το παραμύθι τους δεν έχει δράκο!
Κυβέρνηση, εργολάβοι, δικαστήρια (βλ. ΣτΕ κι Ελεγκτικό Συνέδριο), ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όλοι κρίκοι του ίδιου εκμεταλλευτικού συστήματος, έχουν συμφωνήσει να διαχειριστούν τη βαρβαρότητα για να το σώσουν!
Και βασικός όρος γι’αυτό το σκοπό είναι η κάθετη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Γι’αυτό, οι αλλεπάλληλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις (που θα συνεχίζονται), γι’αυτό οι περικοπές σε προνοιακά κ.ά. κοινωνικά επιδόματα, γι’αυτό η απελευθέρωση των απολύσεων, γι’αυτό η ισοπέδωση κάθε εργατικού δικαιώματος και συνδικαλιστικής ελευθερίας, γι’αυτό και τα δώρα σε εφοπλιστές και βιομηχάνους!!
Η έμπρακτη αλληλεγγύη της εργατικής τάξης με τα σωματεία, Συνδικάτα και των άλλων λαϊκών στρωμάτων είναι ισχυρό όπλο στην αναμέτρησή μας με την αντιλαϊκή τους πολιτική.
Όποιος ξεγελάστηκε από τα παραμύθια περί δήθεν …φιλολαϊκής διαχείρισης στα πλαίσια του καπιταλισμού, σήμερα πλέον χωρίς δισταγμούς οφείλει να στρατευτεί στον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής της δικιάς του και των παιδιών του, στον αγώνα κόντρα σε κυβέρνηση - εργοδοσία - Ευρωπαϊκή Ένωση!
Οι εργαζόμενοι που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ, συνεχίζουμε να παλεύουμε ΟΧΙ για ατομικές συμβάσεις αλλά για ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ με πλήρη δικαιώματα καθημερινά, για την έγκαιρη πληρωμή των δεδουλευμένων & για τις συνθήκες εργασίας, ν’ αντιπαλεύουμε την τρομοκρατία των εργολάβων που μόνιμα ή και παράτυπα(εκτός συμβάσεων) εξακολουθούν να λυμαίνονται τα νοσοκομεία. Αυτά κάναμε εμείς και συνεχίζουμε...
Για τις  37 εργαζόμενες στην καθαριότητα στο Νοσοκομείο μας και τους εργολαβικούς εργαζόμενους που καλύπτουν με αυταπάρνηση σε συνθήκες βαθιάς εκμετάλλευσης τις πάγιες & διαρκείς ανάγκες του νοσοκομείου,  πέρα από τις  «φιέστες» που πάνε να ρίξουν στάχτη στα μάτια μας, μία είναι η λύση:
·        Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με εξάλειψη των εργολάβων και με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά κι ασφαλιστικά δικαιώματα!
·        Μέσα από τα σωματεία μας με οργανωμένο και ταξικά προσανατολισμένο αγώνα μαζί με μόνιμους, επικουρικούς, συμβασιούχους εργαζόμενους, μαζί με τους συναδέλφους μας στους ΟΤΑ και σε άλλους εργασιακούς χώρους,  θα δώσουμε αποφασιστικά τη μάχη και θα κερδίσουμε αυτά που μας ανήκουν!.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.