Τελευταίες Ειδήσεις

Στο κλειστό γυμναστήριο Καρδίτσας προϋπολογισμού 7,4 εκατ. ευρώ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας



Το μεγαλύτερο ίσως κλειστό γυμναστήριο σε όλη τη χώρα, που είναι στην φάση κατασκευής αυτή την περίοδο, βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα  στη Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Πρόκειται για το κλειστό γυμναστήριο που κατασκευάζεται στην πόλη της Καρδίτσας και το οποίο σταδιακά εισέρχεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης. Το νέο κλειστό γυμναστήριο Καρδίτσας κατασκευάζεται στη συνοικία της Αγ. Παρασκευής απέναντι από το 3ο γυμνάσιο και λύκειο και με την ολοκλήρωση του θα σημειωθεί συνολική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για μεγάλο αθλητικό έργο υποδομής που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έργο – κόσμημα. Ενσωματώνει δε όλες τις νέες εξελίξεις που υπάρχουν στον εν λόγω κατασκευαστικό τομέα.

Το έργο που είναι προϋπολογισμού 7,471 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος επισκέφθηκαν το κλειστό ώστε να δουν από κοντά την πρόοδο των εργασιών. Το έργο προχωρά αρκετά γρήγορα και εκτιμάται ότι θα παραδοθεί ως κτίριο μέσα στους πρώτους μήνες του 2018. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου που επίσης προβλέπει σημαντικές εργασίες.


Ο κ. Κ. Αγοραστός μετά την επίσκεψη στους χώρους του κλειστού γυμναστηρίου δήλωσε: «Η αιρετή Περιφέρεια έχοντας πάντα ως μέτρο τον άνθρωπο, δίνει λύσεις σε προβλήματα, με στόχο τη συνολική αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων της Θεσσαλίας. Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα πολύ μεγάλο έργο αθλητικής υποδομής που με την ολοκλήρωση του, η οποία προβλέπεται πολύ σύντομα, θα αλλάξει την εικόνα της πόλης της Καρδίτσας στον αθλητικό τομέα. Είναι ένα έργο – κόσμημα και χαιρόμαστε διπλά γιατί είμαστε ο φορέας που το χρηματοδοτεί. Θα ήθελα να τονίσω ότι το εν λόγω έργο, πριν την εμπλοκή της Περιφέρειας, είχε ουσιαστικά σταματήσει να κατασκευάζεται στα πολύ αρχικά του στάδια. Έτσι υπήρχε ο κίνδυνος να μείνει ημιτελές. Μπροστά στο αδιέξοδο που υπήρχε η Περιφέρεια έδωσε λύση. Ενέταξε το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και σήμερα τρία χρόνια μετά βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να είμαστε στην τελική φάση κατασκευής αυτής της μεγάλης αθλητικής υποδομής. Το έργο μετά την ολοκλήρωση του θα το λειτουργήσει ο Δήμος Καρδίτσας. Εμείς αυτό που από την πρώτη στιγμή κάναμε και κάνουμε είναι να συνεργαζόμαστε στενά με όλους τους θεσμικούς παράγοντες της αυτοδιοίκησης και της πολιτείας, για να πετυχαίνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών μας και νομίζω πως το έργο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, αποδεικνύει των λόγων το αληθές».


Από την πλευρά του ο κ. Β. Τσιάκος δήλωσε: « Βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό το μεγάλο αθλητικό έργο και διαπιστώνουμε πως οι εργασίες προχωρούν με καλό ρυθμό.  Πρόκειται για ένα πραγματικά εντυπωσιακό έργο που όταν ολοκληρωθεί θα διαπιστώσουν όλοι όσοι  το επισκεφτούν πως είναι από τα λίγα παρόμοια ανά την Ελλάδα. Σύγχρονο, καθώς ενσωματώνει όλες τις νέες τεχνολογίες, θα είναι ένας πραγματικός αθλητικός πνεύμονας όχι μόνο για την Καρδίτσα αλλά και για όλη τη Θεσσαλία, θα είναι ένα έργο στο οποίο εκατοντάδες παιδιά καθημερινά θα αθλούνται. Ως Αντιπεριφέρειαρχης Καρδίτσας θα ήθελα να επισημάνω πως το έργο το οποίο όπως όλοι θα θυμούνται είχε σταματήσει, προχώρησε χάρη στο γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός το υιοθέτησε ως όραμα και έκανε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να βρει χρήματα και να το χρηματοδοτήσει  από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας. Σήμερα λοιπόν βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να είμαστε κοντά στην ολοκλήρωσή του και νομίζω πως αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους».

Ορισμένα στοιχεία για το έργο

Το κτίριο είναι ορθογωνικό διαστάσεων 59,10χ71,60 από οπλισμένο σκυρόδεμα με αναρτημένη μεταλλική οροφή , σε οικόπεδο επιφανείας 20.785,80μ2
Από στατικής πλευράς το κτίριο όπως σχεδιάστηκε αποτελείται από πέντε ανεξάρτητα τμήματα που συνδέονται μεταξύ τους με το φορέα της στέγης. Όλος ο χώρος καλύπτεται από μεταλλική δικτυωτή στέγη. Ο φορέας της στέγης αποτελείται από επάλληλα επίπεδα δικτυώματα ατρακτοειδούς σχήματος που στο ένα άκρο εδράζονται σε σύστημα αναρτημένων μεταλλικών προβόλων. Το όλο σύστημα της ανάρτησης αγκυρώνεται στη βάση της θεμελίωσης με ελκυστήρες. Η επικάλυψη της στέγης γίνεται με διάτρητο τραπεζοειδές χαλυβδοέλασμα και καλύπτεται με πλάκες πετροβάμβακα και στεγανωτική μεμβράνη.
Οι πλαινές πλαγιοκαλύψεις κατασκευάζονται από σύνθετα πανέλα από εσωτερικές κασέτες  μερικές εκ των οποίων είναι διάτρητες σύμφωνα με την ακουστική μελέτη του χώρου για την ηχοαπορροφηση, πλάκες πετροβάμβακα 9 εκ. και εξωτερικά προβαμμένη γαλβανισμένη λαμαρίνα τραπεζοειδούς μορφής.
Από αρχιτεκτονικής πλευράς υπάρχουν 4 λειτουργικές ενότητες
Α)κύρια αίθουσα γυμναστηρίου αθλοπαιδιών και γυμναστικής-κερκίδες
Ο χώρος της κύριας αίθουσας διαθέτει αρένα διαστάσεων 30χ46μ ανταποκρινόμενη στις προδιαγραφές για διεξαγωγή αγώνων χειροσφαίρισης, καλαθοσφαίρισης, και πετοσφαίρισης δυναμικότητας 3007 θέσεων εκ των οποίων μόνιμες κερκίδες 2505 θέσεων και πτυσσόμενες 502 θέσεις θεατών. Από τις 2505 σταθερές θέσεις , οι 12 είναι ΑΜΕΑ οι 58 δημοσιογράφων και άλλες 108 διακεκριμένους θεατές(VIP) με ελεγχόμενη πρόσβαση. Προβλέπονται όλες οι απαραίτητες έξοδοι διαφυγής κοινού σύμφωνα με τις διατάξεις παθητικής πυροπροστασίας με κύριο προσόν την δυνατότητα εξυπηρέτησης 4680 θεατών σε περίπτωση συναυλίας.
Β)συγκρότημα βοηθητικών χώρων της αίθουσας
Περιλαμβάνει χώρους εξυπηρέτησης αθλουμένων, προπονητών, διαιτητών και τοποθετούνται κάτω από το κλίτος των σταθερών κερκίδων. Επίσης υπάρχουν Η/Μ χώροι, ψυχροστάσιο, λεβητοστάσιο, μετασχηματιστών κλπ. Καθώς και τα γραφεία της διοίκησης , των δημοσιογράφων και VIP για τους οποίους προβλέπεται ανεξάρτητη είσοδος.
Γ)συγκρότημα χώρων θεατών
Περιλαμβάνει τους χώρους κοινού, είσοδοι ,foyers, χώροι υγιεινής, κυλικείο ,bar  κλπ.Υπάρχει εντευκτήριο αίθουσα συναθροίσεων 118 θέσεων καθημένου ακροατηρίου και 5 θέσεων ομιλητών. Η αίθουσα διαθέτει θάλαμο προβολών και έχει ανεξάρτηση είσοδο ώστε να λειτουργεί σε περιόδους που το υπόλοιπο γυμναστήριο έιναι κλειστό.
Δ)περιβάλλων χώρος
Διαμορφώνεται έτσι ώστε να υπάρχει άνετη πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες,  καθώς και πρόσβαση τροφοδοσίας στο επίπεδο της αρένας για εκδηλώσεις, των χώρων φύλαξης αθλητικού εξοπλισμού και των Η/Μ εγκαταστάσεων. Ο συνολικός χώρος των χώρων στάθμευσης είναι: 115 θέσεις αυτοκινήτων κοινού. 10 θέσεις σταθμ αυτοκ, VIP’S, 11 θέσεις ΑΜΕΑ. Τέλος υπάρχουν και 4 θέσεις εκδοτηρίων.

Οικονομικά στοιχεία

Το έργο ήταν ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το 2004 και ανήκε στην κατηγορία των Ολυμπιακών έργων. Η έλλειψη χρηματοδότησης κρατούσε απενεργοποιημένο το έργο.

Η Περιφέρεια προχώρησε στην ενεργοποίηση του έργου το 2014, καλύπτοντας πλήρως τις χρηματοδοτικές του ανάγκες (7.085.578€) με στόχο την ολοκλήρωσή του μέχρι το 2018 και την παράδοσή του προς χρήση στους πολίτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.