«Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα έχουμε μια κοινή λύση», δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Την ίδια αισιοδοξία εξέφρασαν και όλοι οι αξιωματούχοι της Κομισιόν, από τον Πιερ Μοσκοβισί που δήλωσε ότι «το σημερινό Eurogroup πρέπει και θα είναι επιτυχημένο», μέχρι τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Είμαι ευλόγως αισιόδοξος για μια συμφωνία» δήλωσε από την πλευρά του προσερχόμενος στο Eurogroup o Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όσο για το τι προκαλεί αυτή την αισιοδοξία, ο πρόεδρος του Eurogroup  είπε ότι σήμερα θα συζητηθεί το ύψος της νέας δόσης στην Ελλάδα και θα δοθεί μεγαλύτερη σαφήνεια στην Ελλάδα και το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους.

«Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει πιθανότατα στο πρόγραμμα για την Ελλάδα χωρίς οικονομική συμβολή μέχρι τον Αύγουστο 2018 ενώ η λύση για την Ελλάδα θα βασίζεται στην συμφωνία του 2016», δήλωσε από την πλευρά του ο Σόιμπλε.
Η εκταμίευση του νέου δανείου εξαρτάται από την προϋπόθεση που έθεσε το γερμανικό κοινοβούλιο ότι το ΔΝΤ εντάσσεται στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης. Το Ταμείο όμως για να συμμετάσχει, ζητά  όχι μόνο να ολοκληρώσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις αλλά και να δώσει η ευρωζώνη περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους που θα προσφέρει η Ελλάδα το 2018, όταν λήγει το τελευταίο πακέτο διάσωσης.
Μέχρι αυτή την ώρα πάντως, το ΔΝΤ προτιμά τη σιωπή καθώς κανείς από τους εκπροσώπους του δεν προέβη σε κάποια δήλωση, έστω και συγκρατημένης αισιοδοξίας.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει «λευκός καπνός» σήμερα, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Έντονες διεργασίες στο θέμα της διαπραγμάτευσης παρατηρούνταν μέχρι αργά τη νύχτα: συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε, από τη Θεσσαλονίκη, πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του, αλλά και με επικεφαλής των θεσμών.