Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοίνωση Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων σχετικά με τις εξελίξεις για την συγκρότηση νέου προεδρείου στο σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων



Πραγματοποιήθηκε στις 19/6 η πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) για εκλογή προεδρείου στο σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες. Εκεί η ΔΑΣ/ΠΑΜΕ κατέθεσε πρόταση για αναλογικό προεδρείο και η Αγωνιστική Πρωτοβουλία κατέθεσε ανοιχτά την πρότασή της για προγραμματικό προεδρείο, όπου η συγκρότησή του και η κατανομή των θέσεων θα γίνει στο πλαίσιο ενός προωθημένου προγράμματος πάλης, ως κοινή βάση. Θεωρώντας ότι και οι τρεις παρατάξεις (ΔΑΣ , Ενιαίο ψηφοδέλτιο και Αγωνιστική Πρωτοβουλία) κινούνται σε εργατική-αγωνιστική κατεύθυνση (χωρίς φυσικά να ταυτίζονται μεταξύ τους), είναι ρεαλιστική μια κοινή πλατφόρμα για την δράση του σωματείου. Τονίζοντας ξανά ότι η κάθε παράταξη έχει το δικαίωμα να προβάλλει και να παλεύει όλο της το πρόγραμμα σε κάθε στιγμή, πέραν της κοινής πλατφόρμας . Ξεκαθαρίσαμε επίσης ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας , θα ψηφίσουμε για Πρόεδρο την πρώτη σε ψήφους παράταξη (δηλαδή την ΔΑΣ) για να μην μείνει ακέφαλο το σωματείο. Παρουσιάζουμε δημόσια την πρότασή μας :


"ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ

Δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.
-Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και υπογραφή Σ.Σ.Ε. με υποχρεωτική αναδρομική και γενικευμένη ισχύ.
-7ωρο-35ωρο-5θήμερο
-Επίδομα ανεργίας για όλους  τους άνεργους, χωρίς προϋποθέσεις, στο κόστος ζωής.
-Αναβαθμισμένη -δημόσια και δωρεάν παιδεία-υγεία-πρόνοια για όλους.
 -Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες συνολικά και στα 55 και 50 για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
·                     Κατάργηση των χαρατσιών, του ΕΝΦΙΑ και συνολικά της υπερφορολόγησης
-Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών προς τις τράπεζες, την εφορία, τη Δ.Ε.Η., τον Ο.Τ.Ε., τη  Δ.Ε.Υ.Α.Τ..
·                     Δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους
·                     προστασία της πρώτης κατοικίας-κανένα σπίτι στα χέρια
τραπεζίτη
- Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας
·                     Ακύρωση των μνημονίων   και των μνημονιακών και αντεργατικών νόμων
·                     Έξοδος από ευρώ - Ευρωπαϊκή Ένωση – ΝΑΤΟ – ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς
·                     Εθνικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας χωρίς αποζημίωση και  με εργατικό έλεγχο
·                     Μονομερή διαγραφή του δημόσιου χρέους προς τους τοκογλύφους-δανειστές.

Ιδιαίτερα για το σωματείο επιθυμούμε:
-         Σύγκληση ανά τακτά διαστήματα ΔΣ (πχ ένα κάθε μήνα) και Γενικών Συνελεύσεων (πχ κάθε δύο μήνες) εκτός κι αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για νωρίτερα
-         Εξωστρεφή παρέμβαση σε όλους τους χώρους δουλειάς χωρίς συντεχνιακές αγκυλώσεις
-         Συμμετοχή στις απεργίες/στάσεις εργασίας/συγκεντρώσεις/διαμαρτυρίες/εκδηλώσεις
-         Πλήρη διαφάνεια πρακτικών και ταμείου
-         Όχι συνδιαλλαγή και υποταγή με το κράτος και την εργοδοσία
-         Ειδική μέριμνα για προσέγγιση ευαίσθητων ομάδων όπως οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι μετανάστες
-         Ίση αντιμετώπιση και αλληλοσεβασμός όλων των συναδέλφων ανεξαρτήτως παραταξιακών και κομματικών προτιμήσεων
-         Άνοιγμα της συζήτησης για εμπλουτισμό και εκδημοκρατισμό  του καταστατικού του σωματείου
-         Πρωτοβουλίες και για κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα ( πχ προσφυγικό, πόλεμος) 
-         Ωρες ανοιχτού γραφείου του σωματείου ανα εβδομάδα για επαφή με τους εργαζόμενους (πχ ένα δίωρο)

Παλεύουμε αποφασιστικά μέσα στο υπάρχον συνδικαλιστικό κίνημα, για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε όλα τα επίπεδα. Για ένα σωματείο κατά κλάδο, μια Ομοσπονδία, ένα Εργατικό Κέντρο σε κάθε Νομό, σε ρόλο συντονιστικό, μία ΓΣΕΕ,  όλα « εκτός πάσης αστικής επιρροής». Για ένα συντονισμό σωματείων- Ομοσπονδιών- Εργατικών Κέντρων ενάντια στις συμβιβασμένες ηγεσίες. Ενιαίο Μέτωπο των εργαζομένων χωρίς διασπάσεις και διαχωρισμούς.

Η συγκρότηση του νέου Προεδρείου δεν μπορεί να γίνει με αστικο-κοινοβουλευτικούς όρους, στη βάση των ψήφων που πήρε το κάθε ψηφοδέλτιο, διότι τα σωματεία δεν είναι βουλή. Στη βουλή εκπροσωπούνται κοινωνικές τάξεις. Στο σωματείο συμμετέχουν εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από πολιτικές και άλλες απόψεις. Και η βάση της ένωσής τους είναι τα κοινά προβλήματα και η πάλη για την επίλυσή τους. Για τον λόγο αυτό το Προεδρείο πρέπει να συγκροτηθεί πάνω σε αυτή τη βάση. Στον βαθμό που και οι άλλες παρατάξεις εκπροσωπούν εργατικά συμφέροντα, θα επιδιώξουμε αγωνιστική ενότητα με όλους. Οι όποιες διαφωνίες θα λυθούν στις κοινές γενικές συνελεύσεις και στα κοινά απεργιακά και αγωνιστικά  μέτωπα."

Το Ενιαίο ψηφοδέλτιο έδειξε την πρόθεσή του να υποστηρίξει μια τέτοια πρόταση. Η ΔΑΣ/ΠΑΜΕ ζήτησε μια ημέρα περιθώριο για να μελετήσει την πρόταση, αίτημα που ικανοποιήθηκε.

Την επομένη, 20/6, συγκλήθηκε για δεύτερη φορά το ΔΣ όπου η ΔΑΣ , διαφωνώντας με την πρότασή μας, αποχώρησε από την συνεδρίαση.

Στις 22/6 συγκροτήθηκε σε σώμα το ΔΣ  με την πρόταση για προγραμματικό προεδρείο να πλειοψηφεί με Πρόεδρο (Ενιαίο ψηφοδέλτιο), Γραμματέα (Αγωνιστική Πρωτοβουλία), Αντιπρόεδρο (ΔΑΣ), Ταμία (Ενιαίο ψηφοδέλτιο), Σύμβουλο (ΔΑΣ).

Θεωρούμε θετικό το γεγονός της συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου αποφεύγοντας την παράλυση του Σωματείου. Η ΔΑΣ μας κατηγορεί ότι φέραμε «στους εκπροσώπους της ΔΑΣ κείμενο για υπογραφή, όπου εξασφάλιζε την στήριξη από την παράταξή μας στο ΕΚΤ, με αντάλλαγμα να στηρίξει την πρόταση μας στο Δ.Σ. του Σωματείου». Μάλλον δεν κατανόησε καλά την πρότασή μας. Το κείμενο-πρόταση που καταθέσαμε ανοιχτά και παραθέσαμε παραπάνω απευθυνόταν και στις δύο άλλες παρατάξεις (και όχι μόνο στην ΔΑΣ) , με την προοπτική της συνδιαμόρφωσης του ΔΣ του Σωματείου από όλους χωρίς λογικές «παζαριών» αλλά πάνω σε πολιτικές αρχές. Απάντηση επί της ουσίας για το κείμενο-πρόταση δεν λάβαμε ποτέ από την ΔΑΣ. Προφανώς γιατί θα βρισκόταν στην δυσάρεστη θέση να συμφωνήσει σε αρκετά σημεία του κειμένου. Όσον αφορά στην αναφορά μας στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων και στην πρότασή μας για ένα Εργατικό Κέντρο σε κάθε νομό σε ρόλο συντονιστικό, αυτή είναι μια πλευρά της άποψής μας για την οργανωτική διάρθρωση του εργατικού/συνδικαλιστικού κινήματος. Ταυτόχρονα με την πάλη στο υπάρχον κίνημα για την αλλαγή των συσχετισμών και την απόρριψη των συμβιβασμένων ηγεσιών, χωρίς απαξίωση ιστορικών κατακτήσεων και θεσμών όπως τα Εργατικά Κέντρα. Η ΔΑΣ/ΠΑΜΕ από την μια συμμετέχει στα όργανα του Εργατικού Κέντρου και από την άλλη καλεί σε ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Αυτό ονομάζεται οπορτουνισμός και διάσπαση. Το θέμα της ψήφου με βιβλιάριο ασθενείας έχει ήδη απαντηθεί . Η ψήφος με την επισφράγιση του βιβλιαρίου από την Εφορευτική Επιτροπή εξασφάλισε το αδιάβλητο των εκλογών και την αποφυγή πιθανής διπλοψηφίας. Για τα περί δημοκρατίας, η πρόταση για προγραμματικό προεδρείο πλειοψήφησε με ψήφους 3-2. Άρα η πρόταση της ΔΑΣ ήταν μειοψηφική. Η ΔΑΣ επίσης δεν αποκλείστηκε από τα αξιώματα. Καταλαμβάνει τον Αντιπρόεδρο και τον Σύμβουλο. Ελπίζουμε όλοι να έχουν μια αγαστή συνεργασία. Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία θα πάρει και αυτόνομες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Σωματείου και θα ελέγχει σε κάθε βήμα του το νέο προεδρείο για το αν τηρεί την προγραμματική συμφωνία και αν στέκεται στο πλευρό όλων των εργαζομένων.
Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία καλεί σε συστράτευση όλους τους εργαζόμενους στους αγώνες και στο σωματείο. Καλούμε και την ΔΑΣ/ΠΑΜΕ σε αγωνιστική ενότητα. Η συγκρότηση του ΔΣ είναι μια αναγκαία αλλά όχι επαρκής διαδικασία. Τον λόγο πρέπει να λάβουν τώρα οι Γενικές Συνελεύσεις, οι εργαζόμενοι και η ταξική πάλη .Εκεί θα κριθούν όλοι.

Aγωνιστική Πρωτοβουλία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Τρικάλων

24/6/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.