Τελευταίες Ειδήσεις

Ανοίγουν οι κάλπες στη Βρετανία στη σκιά της τρομοκρατίας


Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα από τις 7.00 τοπική ώρα (9.00 ώρα Ελλάδος) οι Βρετανοί, προκειμένου να συμμετάσχουν στις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε τον Απρίλιο η Τερέζα Μέι, στον απόηχο των δύο τρομοκρατικών επιθέσεων, σε Μάντσεστερ και Λονδίνο, οι οποίες διέκοψαν την προεκλογική εκστρατεία.
Την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία χτυπήθηκε από τρομοκράτες.

Η τζιχαντιστική βία ανέδειξε το θέμα της ασφάλειας σε πρωτεύον: ο Τζέρεμι Κόρμπιν έφτασε μάλιστα στο σημείο να ζητήσει την παραίτηση της Μέι, κατηγορώντας την ότι ευθύνεται για τις περικοπές στην αστυνομία την εποχή που εκείνη ήταν υπουργός Εσωτερικών (2010-16).

Δημοσκόπηση «κατεβάζει» το προβάδισμα της Μέι στις 5 μονάδες

Το προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι έναντι του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης μειώθηκε στο μισό, στις πέντε εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Kantar που δημοσιεύθηκε μερικές ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.


Η Kantar ανέφερε ότι το ποσοστό των Τόρις βρίσκεται στο 43%, παρέμεινε δηλαδή αμετάβλητο από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ιδίας, την 31η Μαΐου, όμως το ποσοστό των Εργατικών αυξήθηκε στο 38%, δηλαδή κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες.

«Από τη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας είδαμε μια φυγή (των ψηφοφόρων) από τους Συντηρητικούς προς τους Εργατικούς στις ηλικίες κάτω των τριάντα ετών, αλλά και μεταξύ των προχωρημένων μεσηλίκων», διευκρίνισε η εταιρεία.

Η έρευνα διεξήχθη μέσω Διαδικτύου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.159 ψηφοφόρων μεταξύ 1ης και 7ης Ιουνίου, δηλαδή τόσο πριν αλλά και αφού διαπράχθηκε η τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο την 3η Ιουνίου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Άλλες τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν κατέδειξαν επίσης προβάδισμα των Συντηρητικών έναντι των Εργατικών, το οποίο κυμάνθηκε μεταξύ των οκτώ και των δώδεκα εκατοστιαίων μονάδων.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αναμένεται να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στη Μ. Βρετανία, μετά τα δύο πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Μάντσεστερ και Λονδίνο, με την αναπληρώτρια επίτροπο της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου να κάνει λόγο για πρωτοφανείς συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών:

«Το επίπεδο απειλής παραμένει κρίσιμο, οπότε επιμένουμε να ζητάμε από τον κόσμο να είναι σε επιφυλακή και να αναφέρει τις ανησυχίες του στην αστυνομία».

To Brexit σε δεύτερο πλάνο

Το ιστορικό διαζύγιο, για το οποίο υποτίθεται έγιναν όλα, παραδόξως δεν είχε παρά πολύ περιορισμένη θέση στις πολιτικές αψιμαχίες. Συχνά μάλιστα δεν ήταν παρά ένα πρόσχημα που έδινε τη δυνατότητα στους ηγέτες των κομμάτων να αλληλοκατηγορούνται ότι δεν είναι σε θέση να οδηγήσουν με ασφάλεια τη χώρα εκτός της ΕΕ.

"Αν και ήταν μια προεκλογική εκστρατεία για το Μπρέξιτ, το θέμα αυτό χάθηκε πολύ γρήγορα από τα ραντάρ" υπογράμμισε ο Δρ. Μπάρμπερ του Πανεπιστημίου Σάουθ Μπανκ του Λονδίνου. "Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι αντί να ξανανοίξουν τη συζήτηση, η Μέι και ο (ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι) Κόρμπιν επικεντρώθηκαν στο ποιος είναι ο ικανότερος να διαπραγματευτεί" με τις Βρυξέλλες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.