Τελευταίες Ειδήσεις

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη. Ισοπεδώθηκε το χωριό Βρίσα



Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, στις 15:28, 38 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης.Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το μέγεθος του σεισμού είναι 6,1 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό το μέγεθός του είναι 6,3 Ρίχτερ.
Αναβολή πανελλαδικών εξετάσεων σε Λέσβο και Χίο την Τρίτη 13 Ιουνίου
Σκέψεις για εκκένωση της Βρίσας
Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Λέσβου, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές, επεξεργάζεται σχέδιο εκκένωσης της Βρίσας, μετά τις καταστροφικές ζημιές που καταγράφηκαν από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,2 Ρίχτερ, το μεσημέρι.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εφόσον προχωρήσει το σχέδιο εκκένωσης, οι κάτοικοι του χωριού θα διανυκτερεύσουν στο Στάδιο Πολιχνίτου σε σκηνές, οι οποίες είναι ήδη καθ' οδόν προς τη νότια Λέσβο.

Δήμαρχος Αγκυρας: Ο σεισμός στο Αιγαίο μπορεί να ήταν τεχνητός
Απεγκλωβισμός ζευγαριού ηλικιωμένων στη Βρίσα
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την πυροσβεστική, απεγκλωβίστηκε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από το χωριό Βρίσα, ενώ συνεχίζονται  έρευνες σε άλλο μισογκρεμισμένο σπ΄τι στο ίδιο χωριό, για τον εντοπισμό της αγνοούμενης γυναίκας.
Τσελέντης: Μπορεί να μην ήταν ο κύριος σεισμός
Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, τόνισε στον ALPHA: "Τον τελευταίο καιρό, έχουμε και άλλους σεισμούς στην περιοχή. Απαιτείται πολλή προσοχή. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ήταν ο κύριος σεισμός. Στην περιοχή υπάρχουν παλιά σπίτια. Καταλαβαίνετε τι θα συμβεί, αν γίνει και άλλος δυνατός σεισμός.
Μπορεί να γίνει ένας μετασεισμός έντασης 5,6 και 5,7 ρίχτερ ή δεκάδες μετασεισμοί μικρότερης έντασης".
Συγγενής της γυναίκας που απεγκλωβίστηκε
Συγγενής της γυναίκες που απεγκλωβίστηκε, ανέφερε στον ALPHA: “Μόλις την απεγκλώβισαν. Είναι με σπασμένο πόδι. Βιβλική η καταστροφή στα Βρισά...”.
Ο απολογισμός
11 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων δύο σοβαρά. Δύο ακόμη δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.
Απεγκλωβίστηκε η γυναίκα!
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα που παρέμενε εγκλωβισμένη από την ώρα του σεισμού στα Βρισά, απεγκλωβίστηκε επιτυχώς!




Σπίρτζης: Πλήρης κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού
Την πλήρη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για τις ανάγκες των πληγέντων από τον εγκέλαδο στο Βόρειο Αιγαίο ανέφερε πριν λίγο στην Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπρίτζης.
Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «θα θέλαμε να καθησυχάσουμε» καθώς υπήρξαν «ελάχιστοι ελαφρά τραυματίες». Οι σεισμολόγοι μας λένε ότι «η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά. Είμαστε σε συνεργασία με την Περιφερειάρχη και τον δήμαρχο. Ήδη έφυγε κλιμάκιο για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Τόσκα και το βράδυ με τακτική πτήση πηγαίνει κλιμάκιο για σχολεία. Θα δούμε και το τι θα γίνει και με την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς αυτή την περίοδο οι υποψήφιοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δίνουν εξετάσεις. Όλοι βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση, όλοι είναι επιτόπου…»
Στήνουν σκηνές για τους σεισμοπαθείς
Σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου στήνει ο στρατός ενώ ο Δήμος Λέσβου ανοίγει δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς της Βρισάς.
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, αντιστράτηγο εν αποστρατεία Γιώργο Καμπούρη που βρίσκεται στην περιοχή της Βρισάς, η καταστροφή του χωριού είναι ολική. Μεταξύ των κατεστραμμένων κτιρίων είναι και το παλιό σχολείο του χωριού.
Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρισά της περιοχής Πολιχνίτου, στη Λέσβο, μιλά στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο χωριό. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα», προσθέτει.
Σύμφωνα με τον κ. Καρασάββα, στη Βρισά υπάρχουν τραυματίες που μεταφέρονται στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και από εκεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Επίσης, μία γυναίκα βρίσκεται εγκλωβισμένη κάτω από τα ερείπια και δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούν να την απεγκλωβίσουν.
Από το Πλωμάρι, την επιχείρηση συντονίζουν ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, με τους αντιδημάρχους Κώστα Κατσαρό και Μανόλη Αρμενάκα και από τη Βρισά, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Κατζανός και Νίκος Καρασάββας.

Νεότερα για την εγκλωβισμένη γυναίκα
Η εγκλωβισμένη γυναίκα στο χωριό Βρισά δυστυχώς δεν αποκρίνεται στις εκκλήσεις των σωστικών συνεργείων. Οι προσπάθειες συνεχίζονται. Οκτώ οι τραυματίες με κατάγματα.
9 στα 10 σπίτια έχουν γκρεμιστεί

Μεγάλες ζημίες προκάλεσε στο χωρίο Βρισά των περίπου 800 κατοίκων ο ισχυρός σεισμός 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στέλιος Πανσεληνάς, κάτοικος της Βρίσας, «εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε αυτό αφορά τα παλιά σπίτια του χωριού, καθώς τα νεότερα δεν έχουν τόσο σοβαρές ζημίες.
«Όλα τα παλαιά κτίσματα έχουν πέσει μόνο τα νέα έχουν διασωθεί» ανέφερε ο κ. Πανσεληνάς, που σημείωσε ακόμη ότι αγνοείται μια γυναίκα η οποία εκείνη την ώρα κοιμόταν σε ένα από τα παλιά κτίσματα του χωριού. Επίσης ο κ. Πανσεληνάς δήλωσε ότι οι περίπου 800 κάτοικοι βρίσκονται εκτός χωριού, ενώ έχουν φτάσει στην περιοχή τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής και οχήματα της περιφέρειας Βορείου Αιγίου.


Έτοιμη να εκκενωθεί η Βρίσα Λέσβου
Σύμφωνα εμ το Lesvospost, pληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δοθεί εντολή σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ να είναι έτοιμα για την εκκένωση του οικισμού για λόγους ασφάλειας έως ότου γίνει καταγραφή των ζημιών.
Παπαζάχος στην ΕΡΤ: Περιμένουμε μετασεισμούς πάνω από 5,5 ρίχτερΟ σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος είπε ότι η περιοχή αυτή βρίθει ρηγμάτων και αναμένει μετασεισμούς ακόμα και πάνω από 5,5 ρίχτερ τις επόμενες δυο ημέρες.

Νεότερα για τους εγκλωβισμένους στα Βρισά:
Ενα άτομο, πιθανότατα, μια ηλικιωμένη, παραμένει εγκλωβισμένη στα ερείπια στο χωριό Βρισά. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr νωρίτερα απεγκλωβίστηκε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων. Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.
Το μήνυμα του πρωθυπουργού: Η σκέψη μας στους πληγέντες
Με μήνυμά του μέσα από τη σελίδα του στο Facebook ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως το ενδιαφέρον όλων αυτές τις στιγμές είναι στους κατοίκους της Χίου και της Λέσβου που επλήγησαν από τον σεισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.