Για δύο ακόμα χρόνια «γλιτώνουν» τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια, με διάταξη που εισήχθη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος.
Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν να ξεκινήσει η επιβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια από το 2016, όμως το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε λόγω των σοβαρών προβλημάτων που διαπιστώθηκαν στον υπολογισμό της αξίας των αγροτεμαχίων, με προοπτική να εφαρμοστεί για το 2017 και το 2018. Ωστόσο, με τη διάταξη αυτή αναστέλλεται η εφαρμογή του μέτρου και για φέτος, αλλά και για την επόμενη χρονιά.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για τη συγκεκριμένη διάταξη:

«Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού παρατείνεται για δύο έτη (2017 και 2018) η αναστολή επιβολής συμπληρωματικού φόρου για τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων. Η διάταξη κρίθηκε απαραίτητη, δεδομένου ότι τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων δεν έχουν υπαχθεί μέχρι σήμερα σε συμπληρωματικό φόρο, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους φορολογουμένους να ελέγξουν και τους δασικούς χάρτες και να προβούν, όπου απαιτείται, στις απαραίτητες διορθώσεις».
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η συγκεκριμένη διάταξη θα «στοιχίσει» στο Δημόσιο 460 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αναλογούν στην απώλεια εσόδων που εκτιμάται ότι θα υπάρξει λόγω της αναστολής της εφαρμογής του φόρου.