Not seeing a Scroll to Top Button ? Go to our FAQ page for more info.
Από το Blogger.
pic name
pic name pic name pic name

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

Meteora Voice | 6:48 π.μ. Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017 |
Posted on
 • Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017
 • by
 • Meteora Voice
 • in
 • Ετικέτες

 • Πρωτοπρ.Αθανασίου Π. Τύμπα. Θεολόγου – μουσικού.

              Στην εκδήλωση αυτή, που οργανώνει η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών το απόγευμα της Κυριακής 7 Μαΐου και ώρα 8, θα ακουστούν τραγούδια για την αλησμόνητη Σμύρνη και την καταστροφή της από τους Τούρκους το1922 του συμπολίτη μας Αποστόλου Καλδάρα σε ποίηση Πυθαγόρα, του Παντελή Θαλασσινού τα ''Τα Σμυρνέικα τραγούδια'' καθώς και μελοποιημένα ποιήματα του Κωνσταντίνου Γεωργουσόπουλου, όπως το ''ανεβαίνει ψηλά στον ουράνιο τρούλο ο δικέφαλος γυπαετός''.
              Ανάμεσα στα τραγούδια, σαν παραμύθι, μια παλαιά δασκάλα της Σμύρνης θα διηγηθεί στους ακροατές όλη την ιστορία της Μικράς Ασίας από τους αρχαίους χρόνους έως της ημέρες μας. Μικρά θεατρικά δρώμενα θα παρουσιάζονται στην σκηνή ενώ στον τοίχο θα προβάλλονται βίντεο και φωτογραφίες από την καταστροφή της Σμύρνης. Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει και για τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.

              Μέσα στην συναυλία θα διαπιστώσουμε όλη πόσο πονεμένη είναι η ιστορία της Ρωμιοσύνης μας. Άραγε ξέρουμε οι νεοέλληνες τι σημαίνει Ρωμιοσύνη; Η μνήμη μας δεν πρέπει να σβήσει για τις αλησμόνητες πατρίδες μας. Στους δύσκολους καιρούς αποπροσανατολισμού που ζούμε τέτοιες συναυλίες μας βοηθούν να μην ξεχνούμε τις ρίζες μας και την ιστορία μας που συχνά ακόμη και μέσα στα σχολεία μας παραποιείτε και πολλά γεγονότα παραγράφονται για ανούσιες πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες.
              Μήπως όμως η ιστορία επαναλαμβάνεται; Μήπως και σήμερα το κακό χαρακτηριστικό της φυλής μας, η εθνική διχόνοια, ακόμη κυριαρχεί για κομματικούς και  άλλους λόγους στις καρδιές μας γι' αυτό μας σέρνουν οι Ευρωπαίοι αριστερά και δεξιά; Μήπως οι «φίλοι» μας Ευρωπαίοι μας προδώσουν για μια ακόμη φορά όπως και τότε;
              ''Πιαστήκαμε στο δόκανο αδέλφια πατριώτες μου,
              μας θάμπωσαν πορφύρες κορώνες και φλουριά,
              μας δέσαν χεροπόδαρα σκοτίσανε τα μάτια μας,
              και τώρα παραμύθια θα λένε στα παιδιά.'' (Κ. Γεωργουσόπουλος).
  Θα ακουστεί και το τραγούδι του Ν. Γκάτστου σε μουσική Στ. Ξαρχάκου:
              ''Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, μου τα 'πες με το πρώτου σου το γάλα,
              μα τώρα που η φωτιά φουντώνει πάλι, και στις αρένες του κόσμου μάνα μου Ελλάς,
              το ίδιο ψέμα πάντα κουβαλάς.
              Στην συναυλία, την παραδοσιακή ορχήστρα της Σχολής και την εβδομηκονταμελή χορωδία της θα πλαισιώσουν γνωστοί τραγουδιστές και συνεργάτες της Σχολής, όπως ο Αριστείδης Ντίνας αλλά και το αξιόλογο συγκρότημα της Πόλις μας οι γνωστοί ''Προβαδούροι'' πολλοί από τους οποίους είναι απόφοιτοι της Σχολής.
              ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΑΥΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ. Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΑΙΑΝ.


  0 σχόλια :

  Δημοσίευση σχολίου

   
   2014-2018 Meteora Voice. All rights reserved to their respective owners
  Develop by : MvW