Τελευταίες Ειδήσεις

Ο οδικός χάρτης της ΝΔ για την επανεκκίνηση της οικονομίας



Ο οδικός χάρτης της ΝΔ για την πραγματική επανεκκίνηση της οικονομίας, αποτελεί ένα σύγχρονο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο συνεχώς θα επικαιροποιείται και θα εμπλουτίζεται και θα τεθεί σε εφαρμογή την επόμενη μέρα των εκλογών.

Το σχέδιο μας για την εθνική ανασυγκρότηση δημιουργεί επενδύσεις, δουλειές, ελπίδα και εμπιστοσύνη στο μέλλον της χώρας. Ταυτόχρονα όμως το σχέδιο μας καθιστά σαφές ότι το να είσαι Έλληνας πολίτης συνεπάγεται δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Και αυτό αφορά ιδιαίτερα στις παραγωγικές τάξεις, την επιχειρηματική κοινότητα, η οποία πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια αξιοπρέπειας, αυτοπεποίθησης και επιτυχιών.

Ο συγκεκριμένος οδικός χάρτης έχει στο επίκεντρο του τις νέες δουλειές. Η μείωση της ανεργίας θα έλθει μέσα από νέες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα και όχι από κρατικές προσλήψεις.

Η χώρα χρειάζεται μια επενδυτική έκρηξη ύψους 100 δις € την επόμενη πενταετία για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας. Πρέπει οι ιδιωτικές επενδύσεις να επιστρέψουν στο 20% του ΑΕΠ και το ποσοστό των εξαγωγών, αγαθών και υπηρεσιών ως προς το ΑΕΠ πρέπει εντός μίας πενταετίας να ξεπεράσει το 40% από το 30% που είναι σήμερα.


Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους χρειάζεται εμπροσθοβαρής υλοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων που θα σπάσουν τον φαύλο κύκλο της αναξιοπιστίας και της ασυνέπειας της οικονομικής πολιτικής.

Πρώτη προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού του ριζοσπαστικού σχεδίου είναι μια κυβέρνηση αποτελεσματική, ομοιογενής και απόλυτα αφοσιωμένη στο στόχο. Η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι κυβέρνηση των καλύτερων, των ικανών, που θα πιστεύουν στην κοινή αποστολή και θα εργάζονται συλλογικά για το πετύχουν. Ως νέα κυβέρνηση όχι μόνο θα υλοποιήσουμε πλήρως και εγκαίρως το συμφωνηθέν από τη χώρα πρόγραμμα, αλλά θα το συμπληρώσουμε με επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν τον πυρήνα ενός συνολικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας.

Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να αναθεωρηθεί στο 2%, που θα μας δώσει μία «ανάσα» 2,6 δις € και οι συνθήκες είναι ώριμες για μια νέα μεγάλη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Εμείς θα τους προσφέρουμε και νέες μεταρρυθμίσεις και αυτοί θα δεσμευτούν σε λίγο χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Εμείς θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4% και αυτοί θα μας δώσουν μια ρύθμιση χρέους που να εξασφαλίζει τη δυνατότητα αποπληρωμής του, χωρίς να στραγγαλίζει την ελληνική Οικονομία.

Το φορολογικό μας σύστημα χαρακτηρίζεται από παραοικονομία, που υπολογίζεται περίπου στα 40 δις €, φοροδιαφυγή περίπου 12 δις €, απώλειες εσόδων ΦΠΑ περίπου 5 δις € και αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών. Ένας στους δύο Έλληνες, χρωστά στην εφορία. Η αύξηση των φόρων αποδείχτηκε κοινωνικά άδικη και οικονομικά αναποτελεσματική. Αντίθετα, η μείωση των φόρων, όταν και όπου εφαρμόστηκε, απέδωσε.

Το 2014 χωρίς δημοσιονομικά ισοδύναμα μειώσαμε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το ΦΠΑ στην εστίαση, κατά 30% τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 30% την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και κατά 5% τις ασφαλιστικές εισφορές.

Τα μέτρα άμεσης εφαρμογής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι:

  • Μείωση μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.
  • Επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
  • Αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000 €.
  • Μείωση στο μισό το ειδικό τέλος της ΕΡΤ. Το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων θα αυξηθεί κατά περίπου 90 εκατ. ευρώ και κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομήσει τα 18 από τα 36 ευρώ που πληρώνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Με προϋπόθεση την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ, μέσα στη θητεία μας θα προχωρήσουμε στις εξής αλλαγές:

  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
  • Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%.

Οι άμεσες παρεμβάσεις μας θα κοστίσουν περίπου 1,3 δις € τον πρώτο χρόνο και 1,9 δις € τη διετία.

Μία τέτοια πολιτική μείωσης φορολογικών συντελεστών, πρέπει να συνοδεύεται και από ένα σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.

Το πρόγραμμά μας βασίζεται κυρίως στην εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος που αξιολογεί, ελέγχει και περιορίζει τις δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης. Παράλληλα όμως, εφαρμόζουμε και μια στρατηγική καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση συνολικά από την περιστολή των κρατικών δαπανών 1,5 δις € τον πρώτο χρόνο και περίπου τα 2 δις €, σε βάθος τετραετίας. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα κάνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά δεν θα γίνουν αποδεκτές οι μονιμοποιήσεις συμβασιούχων με παράνομο τρόπο.

Εξίσου μεγάλη σημασία έχει και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Ένα μόνο παράδειγμα αρκεί για να φανεί η τεράστια ευκαιρία για τη μείωση της φοροδιαφυγής: Η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποδεδειγμένα μειώνει τα ποσοστά φοροδιαφυγής και παραοικονομίας και αυξάνει τα δημόσια έσοδα. Με το συνεκτικό πλέγμα διοικητικών μέτρων και οικονομικών κινήτρων που υιοθετούμε, θα αυξήσουμε με βιώσιμο τρόπο τα έσοδα κατά 700 εκατ. € τον πρώτο χρόνο και κατά 1,5 δις € σε βάθος δύο ετών.

Η αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, αν και αναγκαίος όρος, δεν επαρκεί για την ανάταξη της εθνικής Οικονομίας. Απαιτείται ένα ισχυρό «αναπτυξιακό σοκ» που θα κινητοποιήσει και θα αξιοποιήσει τις υπάρχουσες ταλαιπωρημένες, πλην όμως υπαρκτές, παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Χρειαζόμαστε μια Ελλάδα με επιχειρήσεις που επενδύουν και καινοτομούν, δημιουργούν δουλειές, πληρώνουν στην ώρα τους, ασφαλίζουν και εκπαιδεύουν το προσωπικό τους, καταβάλλουν με συνέπεια λογικούς φόρους και εισφορές και εξάγουν. Επιχειρήσεις οι οποίες σέβονται το περιβάλλον, επιστρέφουν κοινωνικό μέρισμα στους αδύναμους και όσους έχουν ανάγκη, παρακολουθούν τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και συμμετέχουν στην ψηφιακή επανάσταση. Χρειαζόμαστε με απλά λόγια να απενοχοποιήσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και να τη στηρίξουμε. Χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Πέρα από τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, ενισχύουμε με στοχευμένα φορολογικά κίνητρα τις νέες επενδύσεις, όπως αύξηση των αποσβέσεων στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200% και μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους, αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω.

Φυσικά, πέρα από αυτές τις απαραίτητες μεταβολές, θα πρέπει να επενδύσουμε και στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, όπως στον τουρισμό, με επενδύσεις και προσαρμογές στις υποδομές μας και στον πρωτογενή τομέα, όπου είναι αναγκαίο να γίνει η απαραίτητη στροφή από τα επιδοτούμενα προϊόντα σε προϊόντα ποιοτικά.

Πέρα από τα φυσικά ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, όμως, θα πρέπει να δημιουργήσουμε και καινούργια, όπως επενδύσεις στην Παιδεία, όπου η απελευθέρωση της ανώτατης εκπαίδευσης από τα δεσμά του κρατισμού θα μας επιτρέψει να γίνουμε χώρα προορισμός για φοιτητές από την ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου και από τα Βαλκάνια. Αυτό θα προσθέσει εισόδημα στη χώρα μας, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και επενδύσεις στην έρευνα και στην καινοτομία.

Η σημαντικότερη όμως μεταρρύθμιση, είναι η μεταρρύθμιση του κράτους. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα κράτος που θα σέβεται τα χρήματα των φορολογούμενων, θα καθορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικού κράτους, της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα αξιολογεί και θα επιβραβεύει τους καλύτερους υπαλλήλους του, θα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό του ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, θα κάνει το άλμα στην ψηφιακή εποχή, θα επιβάλλει παντού την ψηφιακή υπογραφή και θα επιτρέπει στους πολίτες να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους από το σπίτι τους.

Ο στόχος για ανάπτυξη 4% τα επόμενα 5 συνεχόμενα χρόνια είναι εφικτός, αλλά με ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Με την επίτευξη της ανάπτυξης 4%, το Α.Ε.Π. της χώρας το 2021 θα φτάσει τα 213 δις ευρώ, που σημαίνει 1.900 ευρώ όφελος για κάθε νοικοκυριό και 120.000 νέες θέσεις εργασίας ανά έτος.

Ανάπτυξη όμως χωρίς κοινωνική συνοχή δεν είναι μια επιλογή με διάρκεια. Εάν καταφέρουμε να πετύχουμε έναν στόχο για πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξεως του 2%, η δημοσιονομική ελευθερία που θα προκύψει θα πρέπει να κατανεμηθεί κατά 3/4 στη μείωση των φόρων και κατά 1/4 στην αύξηση των δαπανών, με στοχευμένη αύξηση των κοινωνικών δαπανών, με πρώτο στόχο την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.

Αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, με στοχευμένες όμως μεταρρυθμίσεις και όχι με περικοπές συντάξεων και αυξήσεις φόρων.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ

Τομεάρχης Οργανωτικού Νομαρχιακής Οργάνωσης Τρικάλων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.