Τελευταίες Ειδήσεις

Όχι το άβατο των Μετεώρων-Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καλαμπάκα


Καθιστική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής μέλη και φίλοι της Κίνησης «Μετέωρα για όλους» στο Δημαρχείο Καλαμπάκας θέλοντας να εκφράσουν την αντίθεσή  τους στις απαγορευτικές διατάξεις δράσεων στην περιοχή της Μοναστικής πολιτείας.
Ειδικότερα δεκάδες φίλοι και μέλη της κίνησης συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του δημοτικού καταστήματος και ανάρτησαν πανό στο οποίο αναγράφονταν «Όχι στο Άβατο των Μετεώρων» θέλοντας να στείλουν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορεί να επιβληθούν απαγορεύσεις  σε δράσεις και εκδηλώσεις στην περιοχή που προστατεύουν καθόλα και σέβονται την ιερότητα του χώρου.
Όπως τονίστηκε από την πλευρά τους θα υποβληθεί και σχετικό αίτημα στο `Δήμο Καλαμπάκας ζητώντας την παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής ώστε να υπάρξει επιτέλους μια σχέση αρμονικής συνύπαρξης στην περιοχή καθότι τα Μετέωρα είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αυτό είναι κατανοητό από όλους με τον προσήκοντα σεβασμό και την προστασία που του αρμόζει.
Επισημαίνεται ότι σε πρόσφατη σύσκεψη της κίνησης στην Καλαμπάκα τονίστηκε μεταξύ άλλων πως:

• ότι άλλου τύπου δραστηριότητες -και όχι όσες επιχειρούνται να απαγορευθούν- «θίγουν» επί σειρά ετών τον περιβάλλοντα χώρο των Μετεώρων, αλλά και την αρχαιολογική αξία αυτού.
• ότι όλοι θα πρέπει να ενημερωθούμε για το περιεχόμενο του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος περί απαγορεύσεων δράσεων στα Μετέωρα, γιατί αυτό που αφήνεται να εννοηθεί από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι ότι επιχειρείται να μετατραπεί ο χώρος των Μετεώρων σε «άβατο».
• ότι η αναρριχητική παράδοση του τόπου, είναι απόλυτα συμβατή με την προστασία του χαρακτηριζόμενου από την UNESCO Μνημείου Παγκόσμιας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Αρχαιολογικού και Ιερού χώρου των Μετεώρων, και αυτό το γνωρίζουν και το σέβονται όχι μόνο οι ντόπιοι αναρριχητές αλλά και οι δεκάδες χιλιάδες που επισκέπτονται τα Μετέωρα ετησίως.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει το έργο της ενημέρωσης του κοινού και της παρακολούθηση της πορείας του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος περί απαγορεύσεων δράσεων στα Μετέωρα.





Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.