Τελευταίες Ειδήσεις

Oι υποψήφιοι Μητροπολίτες Σταγών-Μετεώρων



Η Κοίμηση του Γέροντος Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ, μπορεί να μας στενοχώρεσε κατά τα ανθρώπινα και πολύ περισσότερο το ποίμνιο της επαρχίας Σταγών και Μετεώρων την οποία υπηρέτησε με αυταπάρνηση ο σπουδαίος αυτός Ιεράρχης, επί τους ουσίας,όμως,το γεγονός αυτό φανερώνει τη συνέχεια της ζωής της Εκκλησίας μας, αφού ξεκίνησαν ήδη, έστω και άτυπα, οι διεργασίες της διαδοχής του.
Όπως γράψαμε χθές οι ενδιαφερόμενοι άρχισαν να κινούνται ήδη, είτε από μόνοι τους, είτε γιατί τους ενθαρρύνουν οι Γεροντάδες τους!
Οι σίγουροι «μνηστήρες» που έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής ότι θα διεκδικήσουν την Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων είναι οι εξής:
•• Ο Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Αρχιμ. Νήφων γιατί τον ήθελε ως διάδοχό του ο Γέρων Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ και είχε πεί στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο να παραιτηθεί υπέρ του! Ο Αρχιεπίσκοπος,όμως, του το απέκλεισε,μετά την τελευταία αντίδραση της Ιεραρχίας σε φαινόμενα παραιτήσεων!Όμως ο π. Νήφων δεν ανήκει στους κληρικούς που του αρέσει να προκαλεί και να προβάλλεται ως υποψήφιος Μητροπολίτης! Είναι σεμνός κληρικός και πρωτίστως Μοναχός! Οπότε αν δεν έχει την στήριξη του Αρχιεπισκόπου δεν μπορεί να ελπίζει πολλά, ούτε να περιμένει την ψήφο των Αγίων Αρχιερέων!! Γιαυτό εδώ θα περιμένουμε να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί ο Αρχιεπίσκοπος!

•• Ο Πρωτοσύγκελλος του Μητροπολίτη Λαρίσης Ιγνατίου, Αρχιμ. Αχίλειος Τσούτσουρας, όλα δείχνουν ότι ενδιαφέρεται για την Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων και οι πληροφορίες λένε ότι σε ανύποπτο χρόνο, ο Σεβ. Λαρίσης Ιγνάτιος, είχε λάβει την διαβεβαίωση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και Ιεραρχών του περιβάλλοντός του, για την προώθηση του στενού συνεργάτη του.Ο Αρχιμ.Αχίλειος Τσούτσουρας είχε επιχειρήσει και στο παρελθόν κατά την εκλογή για την Μητρόπολη Μεγάρων να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, χωρίς το Αρχιεπισκοπικό χρίσμα και δεν τα κατάφερε! Οπότε αυτή τη φορά οι κινήσεις που γίνονται είναι πολύ προσεκτικές και μάλιστα θέλουν να τυγχάνουν της έγκρισης του Αρχιεπισκόπου. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιγνάτιος άρχισε να τηλεφωνεί και να εξομολογείται την επιθυμία του σε φίλους Αρχιερείς. Θα περιμένει όμως, ώστε μετά την εξόδιο ακολουθία θα ζητήσει να δεί τον Αρχιεπίσκοπο δια τα περαιτέρω.
•• Ο Αρχιμ. Γρηγόριος Κωνσταντίνου,κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Κασσανδρείας και καθηγητής στην Ανωτέρα,καταγόμενος από τα Τρίκαλα, θέλει να θέσει υποψηφιότητα. Μετά την επιτυχή παρουσία που έκανε κατά την εκλογή Τρίκκης, στην οποία τον τίμησαν με την επιλογή τους αρκετοί Αρχιερείς –ενώ ήταν μόνος και χωρίς την βοήθεια του Αρχιεπισκόπου– θέλει να δοκιμάσει εκ νέου για την Μητρόπολη Σταγών ! Τώρα ευελπιστεί ότι θα συγκεντρώσει μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων Μητροπολιτών, και μάλιστα εκείνων που θα θελήσουν να …αντισταθούν στις κατευθύνσεις που εκπορεύονται από την Αγία Φιλοθέης!
••Η υποψηφιότητα ωστόσο που θα ταράξει τα νερά και θα δημιουργήσει πληθώρα αντιδράσεων είναι αυτή του Τιτουλάριου Μητροπολίτη Διαυλείας Αλεξίου, πνευματικού αναστήματος του πρώην Τρίκκης Αλεξίου. Ο εν λόγω Ιεράρχης υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος στην ενιαία Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών και γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις!Μετά την εκλογή του Χριστοδούλου σε Αρχιεπίσκοπο, στα 1998, έφυγε με την ευλογία και την ενθάρρυνση του Γέροντά του Τρίκκης Αλεξίου για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.Ο Γέρων πρώην Τρίκκης ήταν εκ των σημαντικοτέρων υποστηρικτών του Θηβών Ιερωνύμου για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών και η εκλογή του Χριστόδουλου τους χάλασε τα σχέδια που είχαν για να καταλάβει ο νυν Διαυλείας Αλέξιος εκ των πρώτων,μία θέση Επισκόπου ή Μητροπολίτη. Έτσι αυτό που δεν έγινε τότε θα προσπαθήσουν να το πετύχουν τώρα με καθυστέρηση δυό δεκαετιών περίπου.
Ωστόσο το θέμα της υποψηφιότητας αυτής για την Μητρόπολη Σταγών, μας απασχόλησε και τη στιγμή που η ΔΙΣ ενέταξε( τον περασμένο Οκτώβριο), τον Μητροπολίτη από Καρθαγένης Αλέξιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Εκκλησία της Ελλάδος και τον έκανε Τιτουλάριο Μητροπολίτη της Εκκλησίας ανυψώνοντας μάλιστα εν τω προσώπω του Αλεξίου, την έως τότε Επισκοπή Διαυλείας σε Μητρόπολη. Το ερώτημα που θέσαμε τότε(Οκτώβριος 2016), μέσα από αυτή την έπαλξη ήταν ένα και καίριο! Και απαντήθηκε,δυστυχώς,χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία,από τον Τιτουλάριο Μητροπολίτη Διαυλείας Αλέξιο ,ο οποίος εδήλωσε– όταν αποκαλύψαμε το απώτερο σχέδιο για την κατάληψη της Μητρόπολης Σταγών,οποτεδήποτε έρχονταν αυτή η στιγμή–(και να που ήλθε μέσα σε ένα πεντάμηνο)ότι:
-«Οχι,δεν θα είμαι υποψήφιος για την Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων».

Αλλά τέτοιες δηλώσεις με την ίδια ευκολία που λέγονται, με την ίδια ευκολία αναιρούνται!Έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα στην Εκκλησία μας.Μέχρι και τελευταία ακόμη!
Όπως πληροφορηθήκαμε ο Τιτουλάριος Μητροπολίτης Διαυλείας έχει ήδη ξεκινήσει τον αγώνα για την εκλογή και τα τηλέφωνα έχουν ανάψει!
Ο Γέρων πρώην Τρίκκης Αλέξιος κινεί τα νήματα και από κοντά του ο υποψήφιος! Η είδηση της κοίμησης του Γέροντα Σταγών Σεραφείμ, τους βρήκε με το τηλέφωνο στο χέρι σαν έτοιμους από καιρό, γιαυτό το μεγάλο στοίχημα του Γέροντα πρώην Τρίκκης Αλεξίου, να ξαναδεί την διαμελισμένη επαρχία του, ενιαία και πάλι,έστω και με αυτό τον τρόπο,υπό την ποιμαντορία δύο δικών του παιδιών!
Το θέμα είναι κατά πόσο θα πεισθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να κάνει και αυτό το «χατήρι» στον παλαιό συνοδοιπόρο του και αν η Ιεραρχία θα υπακούσει!
Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο Διαυλείας Αλέξιος είναι αισιόδοξος για τον αγώνα του και στηρίζεται ήδη στις υποσχέσεις αρκετών Ιεραρχών της γενιάς του οι οποίοι άλλωστε φρόντισαν και για την βελούδινη ένταξή του στην Εκκλησία της Ελλάδος.Θα μας δοθεί η ευκαιρία πολύ σύντομα να γράψουμε και ονόματα! Ουδέν κρυπτόν!
Το νέο ερώτημα που γεννάται τώρα είναι ένα: καλός και άξιος ο Αλέξιος(και δεν έχουμε τίποτα προσωπικό μαζί του), αλλά είναι δυνατόν η Εκκλησία της Ελλάδος να τακτοποιεί τους έως χθες εξωκλιματικούς και να αφήνει δικούς της ανθρώπους στο περίμενε και στην αμφιβολία; Τί έχει κάνει και τί έχει προσφέρει στην Εκκλησία της Ελλάδος ο Αλέξιος, σε σχέση με άλλους κληρικούς μας, οι οποίοι δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται γιαυτή την Εκκλησία; Και τα ερωτήματα αυτά,αλλά και άλλα πολλά που θα θέτουμε από δώ και στο εξής, ας τα απαντήσουν στην καρδούλα τους και στην συνείδησή τους οι Άγιοι Αρχιερείς μας.
Υ.Γ. Την ώρα που ολοκληρώναμε το κείμενο αυτό μας ήλθε η πληροφορία της υποψηφιότητας για την Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων του Αρχιγραμματέως Επισκόπου Μεθώνης Κλήμεντος! Αν αυτό επαληθευτεί εννοείται ότι θα υπερκεράσει όλες τις άλλες υποψηφιότητες. Πάντα όταν είναι υποψήφιος ο Αρχιγραμματεύς εκλέγεται με μεγάλη πλειοψηφία.
exapsalmos.gr (Σωτήρης Τζούμας)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.