Τελευταίες Ειδήσεις

Το ΝΑΤΟ μέσω της FYROM χτίζει την «Μεγάλη Αλβανία»

- Παρατηρητές προς στιγμήν Τραμπ και Πούτιν ενώ η ΕΕ πιέζει τον πρόεδρο του γειτονικού κρατιδίου να δώσει εντολή στον φιλοδυτικό υποψήφιο για σχηματισμό κυβέρνησης

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΡΟΣΣΙΟΥ
«Η διεύρυνση της ΕΕ είναι έναν ανεκτίμητο εργαλείο για την οικοδόμηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας των Δυτικών Βαλκανίων». Αυτό ήταν το συμπέρασμα της συνόδου των τεσσάρων χωρών του Βίσεγκραντ τον περασμένο Νοέμβριο και ζητούσαν την ένταξη στην ΕΕ των χωρών, Μαυροβούνιο, Σερβία, Σκόπια, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κοσσυφοπέδιο. Η αρνητική οικονομική κατάσταση ωστόσο στην ΕΕ αλλά και η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο, προκάλεσαν ισχυρούς πονοκεφάλους στο ευρωσύστημα  και στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, το οποίο πρωτοστατεί στην προσπάθεια ένταξης των χωρών στις δυτικές δομές.

Επιπροσθέτως, ένα νέο εμπόδιο που ακούει στο όνομα πΔΓΜ, λόγω της στάσης του προέδρου Ιβάνοφ, περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, με αποτέλεσμα, οι Βρυξέλλες να προχωρήσουν εσπευσμένα στη λήψη πρωτοβουλιών προκειμένου να κλείσουν τα παραπάνω ανοιχτά μέτωπα. Την περασμένη εβδομάδα, η Ύπατη εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, είχε σειρά επαφών με ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων αλλά και με παράγοντες της πολιτικής ζωής ειδικά των Σκοπίων, με στόχο την υπέρβαση της πολιτικής κρίσης. Ωστόσο, η σθεναρή άρνηση του κ. Ιβάνοφ να μην δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της αντιπολίτευση και Σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ, τον οποίο στηρίζουν τα τρία αλβανόφωνα κόμματα, ανάγκασε την Μογκερίνι να εκφράσει σε δηλώσεις της την έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή. 
Την περασμένη Πέμπτη η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, υπέβαλε έκθεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφορικά με τα αποτελέσματα της βαλκανικής περιοδείας, γεγονός που συζητήθηκε το περασμένο διήμερο της Συνόδου των αρχηγών των 28 κρατών – μελών, οι οποίοι και προχώρησαν σε μια σειρά συμπερασμάτων. Κεντρικός πυρήνας, η όσο το δυνατόν ταχύτατη έναρξη των διαδικασιών ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Επίσης, στις 16 Μαρτίου στο Σαράγεβο θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των πρωθυπουργών των Δυτικών Βαλκανίων,  που προσβλέπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα συμμετάσχουν οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, των Σκοπίων και του Κοσσυφοπεδίου καθώς και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας, Γιόχαννες Χαν.
Η ΠΓΔΜ στους Αλβανούς
Γιατί όμως, τόση βιασύνη από τους ΝΑΤΟϊκούς και το ευρωσύστημα, να εντάξουν τα πρώην κράτη της Γιουγκοσλαβίας στις δυτικές δομές; Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι: το πλούσιο υπέδαφος, η εκδίωξη των Ρώσων και η δημιουργία της μεγάλης Αλβανίας, που εξυπηρετεί τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια σε μείζονα βαθμό, καθώς καθίσταται ο γενικός δερβέναγας όλης της περιοχής. Σε αυτό το σχέδιο, ένας εκ των βασικών πρωτεργατών είναι και ο γνωστός διεθνής τζογαδόρος των αγορών και των νομισμάτων Τζορτζ Σόρος. Οι δύο πρώτοι προαναφερθέντες λόγοι, θα είναι επιτεύξιμοι, μόνον σε περίπτωση θετικής έκβασης της τρίτης παραμέτρου. Δηλαδή, η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου «Μεγάλη Αλβανία», στον οποίο θα εδράζεται και η γεωγραφική περιοχή, στην οποία έχουν εντοπιστεί τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα. Και είναι γνωστό που εκτείνεται, το εύρος, από τους χάρτες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από κύκλους των Τιράνων. Αυτός ο ενιαίος χώρος λοιπόν, θα δημιουργηθεί, με τη λεγόμενη «Αλβανοποίηση» της πΓΔΜ, γεγονός που αποτελεί μέρος του σχεδίου των υπηρεσιών των ΗΠΑ από το 2002 αλλά και στην υλοποίηση του οποίου, συμβάλει ο άνθρωπος που κινεί σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές εξελίξεις σε Σκόπια και Τίρανα Τζορτζ Σόρος. Αυτή την εξέλιξη, θέλει να προλάβει προφανώς ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο πρόεδρος της πΓΔΜ και αρνείται πεισματικά να δώσει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον αρχηγό του SDSM Ζόραν Ζάεφ.
Αιτιολογώντας, ο κ. Ιβάνοφ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει την εντολή σε κάποιον που απειλεί την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας!
Και αυτό αποτέλεσε ένα είδος σοκ για την ίδια την ηγεσία του ΝΑΤΟ και του ευρωσυστήματος, που ανάγκασε τόσο τον Γενς Στόλτεμπεργκ, όσο και τον αμερικανό πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζον Μπέιλι, να προβούν σε μια πρωτοφανή ενέργεια, να ζητήσουν δημοσίως από τον Ιβάνοφ να δώσει εντολή στον Ζάεφ για να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση. Είναι σαφές λοιπόν ότι η νέα κατάσταση αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την υλοποίηση των σχεδίων του ΝΑΤΟ και του ευρωσυστήματος.
«Η πλατφόρμα των Τιράνων»
Δεν είναι όμως μόνον η τωρινή στάση του Ιβάνοφ που αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια αλλά και αυτή του απερχόμενου πρωθυπουργού Ν. Γκρουέφσκι, ο οποίος με ην εθνικιστική του πολιτική, είχε γυρίσει την πλάτη του σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και είχε αρχίσει να «καλοβλέπει» την Μόσχα. Αποτέλεσμα μετά τις εκλογές να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς τα τρία αλβανόφωνα κόμματα της νέας Βουλής δεν συνεργαζόταν μαζί του. Και έτσι τη λύση στο ζήτημα που είχε προκύψει, ανέλαβε να την δώσει ο σοσιαλδημοκράτης δυτικόφιλος Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός, συμμάχησε με τα αλβανόφωνα κόμματα και αποδέχθηκε όλες τις απαιτήσεις τους, υπογράφοντας τη λεγόμενη «πλατφόρμα των Τιράνων». Στόχος των αλβανόφωνων ο σχηματισμός της κυβέρνησης και όχι οι νέες εκλογές, καθώς τους ενδιέφερε ο ουσιαστικός έλεγχος της εξουσίας και η υλοποίηση του σχεδίου τους. Και αυτό δεν είναι άλλο από το σχέδιο του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας». Για παράδειγμα, εκτός της εισαγωγής δύο αλφαβήτων σε όλη την επικράτεια και τις υπηρεσίες του κράτους (κυριλλικό και αλβανικό), της αλλαγής νομίσματος, συμβόλων και ίσως και εθνικού Ύμνου, ένα άλλο από τα συνολικά επτά σημεία της «πλατφόρμας» υπογράφεται «συνολική διαχείριση των συνόρων». Αφορά στα σύνορα της πΓΔΜ με την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, όπου προβλέπονται κοινές περιπολίες, σαν να πρόκειται για μια μόνο χώρα. Αυτό δηλώνει και τον προπομπό, για τη δημιουργία του «ενιαίου χώρου», δηλαδή της ιδέας της μεγάλης Αλβανίας. Αυτό το σχέδιο, παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2002 στα Σκόπια, από τον τότε διευθυντή των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ Ρόμπερτ Σέρι, με το άλλοθι της πρόληψης κρίσεων. Η εν λόγω προσπάθεια για την δημιουργία της μεγάλης Αλβανίας, μέσω της «αλβανοποίησης» της πΓΔΜ, δεν είναι πρώτη. Πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έχει εκπονηθεί από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και έχει ως βασική στόχευση την δημιουργία πρωτίστως μιας χαλαρής συνομοσπονδίας στην πΓΔΜ. Όμως αυτή τη φορά, βρέθηκε ο πολιτικός αρχηγός, ο οποίος στο όνομα της πολυεθνικής κοινωνίας, του πολυπολιτισμού και της Δημοκρατίας, προχωρά, (γνωρίζοντας ή μη) στο επόμενο βήμα. Και βεβαίως, πίσω από όλους αυτούς τους «νεωτερισμούς» βρίσκεται η «Ανοιχτή κοινωνία» του Τζορτζ Σόρος.
Τραμπ-Πούτιν
Όλα αυτά βεβαίως, τελούν υπό μια πολύ σοβαρή αίρεση. Από τη στάση δύο κορυφαίων ηγετών, οι οποίοι έχουν εκφραστεί στο άμεσο παρελθόν. Ο μεν Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έχει δηλώσει ότι τα δυτικά Βαλκάνια δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες του, ο δε Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι ευρέως γνωστό, ότι θέλει πάση θυσία, να διεισδύσει και να έχει λόγο στα Βαλκάνια. Και μόλις ξεκίνησε ένα ακόμη παιχνίδι γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής.







Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.