Τελευταίες Ειδήσεις

«Σπίτι Τρικαλινών Δημιουργών»

Θετική έκβαση έχει η πρόταση του Δήμου Τρικκαίων για το «Σπίτι Τρικαλινών Δημιουργών».
 Η νέα μεγάλη πολιτιστική παρέμβαση στα Τρίκαλα , σε συνέχεια του Μουσείου Τσιτσάνη, παίρνει σάρκα και οστά.
Και στο «Αρχοντικό Κυρνάσιου» που χτίστηκε το 1896 στο Βαρούσι, την παλιά, διατηρητέα αρχοντική συνοικία των Τρικάλων, δημιουργείται ένα σύγχρονο, ψηφιακό σημείο ανάδειξης του ρόλου των άλλων 5 τρικαλινών δημιουργών: Καλδάρας, Βίρβος, Σαμολαδάς, Κολοκοτρώνης, Μητροπάνος, συνθέτουν τον δεύτερο σημαντικό χώρο για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι - στην ίδια πόλη.
Μετά το Μουσείο Τσιτσάνη, ο επισκέπτης, ο μελετητής, ο λάτρης των χιλιάδων δημιουργιών των τρικαλινών καλλιτεχνών, θα μπορούν να μαθαίνουν για τις βάσεις της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.
Η συγκεκριμένη πρόταση του Δήμου Τρικκαίων υποβλήθηκε με προϋπολογισμό  913.900 € σε πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».

Ο τίτλος του έργου είναι  «Αποκατάσταση, αναβάθμιση & εκσυγχρονισμός του Ιστορικού Διατηρητέου Μνημείου «Αρχοντικό Κυρνάσιου» στο Βαρούσι Τρικάλων (και μάλιστα στην οδό Κώστα Βίρβου!) και μετατροπή του σε «Σπίτι των Τρικαλινών Μουσικών Δημιουργών».
Εχει δύο υποέργα: το ένα, αφορά στην πλήρη ανακατασκευή του αρχοντικού και το δεύτερο, στην ψηφιακή απεικόνιση του υλικού.
Στο πρώτο υποέργο, με 700.000 €  θα γίνουν εργασίες για:

·         Τη στατική ενίσχυση του κτιρίου,
·          την ανάδειξη  των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του,
·         Την κατασκευή οικοδομικών  εργασιών που σχετίζονται με την επανάχρησή του,
·         Εργασίες ηλεκτρομηχανολογικής φύσεως που σχετίζονται με την επανάχρησή του,
·         Την ενεργειακή θωράκιση του κτιρίου και μετατροπή του σε «Πρότυπο Παθητικό Κτίριο»

Στο δεύτερο υποέργο, με 213.900 €, θα γίνει μια πραγματική πανδαισία τεχνολογικών καινοτομιών, από τα ελάχιστα παρόμοια σε ελληνικά μουσεία ή κέντρα ενημέρωσης.
Συγκεκριμένα, προβλέπονται οι παρακάτω επί μέρους ενέργειες:
  1. Συλλογή μουσικού υλικού, ψηφιοποίηση και επεξεργασία του
  2. Μουσικός λαβύρινθος
Σε τρισδιάστατο εικονικό μουσικό λαβύρινθο θα υπάρχουν εικονικοί χώροι ακρόασης, με κάθε χώρο να αντιστοιχεί σε έναν καλλιτέχνη - δημιουργό  
  1. Timeline Radio
Σε εγκατεστημένες στον χώρο συσκευές με οθόνη αφής, ο επισκέπτης θα χειρίζεται ένα παλιό ραδιόφωνο, στο οποίο όμως η βελόνα θα δείχνει  χρονολογίες από τη ζωή κάθε καλλιτέχνη με ανάλογες εικόνες να εναλλάσσονται.
  1. Διαδραστικό JukeBox
Το πάτωμα του χώρου μετατρέπεται σε πληκτρολόγιο ενός JukeBox και ο επισκέπτης θα επιλέγει κάποιο τραγούδι , ρυθμίζοντας την «εικονική» ταχύτητα περιστροφής του δίσκου με τη διαρκή κίνηση των χεριών του. Όταν επιτευχθεί ο ρυθμός αναπαραγωγής, τότε «ξεκλειδώνει» η επιλογή ενός ακόμα μουσικού τραγουδιού. Σε δεύτερο επίπεδο, θα λειτουργεί σύστημα οπτικής προβολής του JukeBox, σαν να βρισκόμαστε στο εσωτερικό του.
  1. Ψηφιακή 3D Ανασύνθεση Σκηνής
Θα δημιουργηθούν τρισδιάστατες αναπαραστάσεις πραγματικών χώρων, με πρωταγωνιστές τους καλλιτέχνες, για να δοθεί η ατμόσφαιρα της κάθε εποχής, σε συνθήκες ρεαλισμού και ανάλογης ατμόσφαιρας.  Η ενέργεια θα εκτυλίσσεται σε σύντομης διάρκειας σενάρια με κεντρικό άξονα επιλεγμένα έργα των δημιουργών.
  1. Πόσο Καλλιτέχνης Είσαι;
Με ευφυές σύστημα ταυτοποίησης ομοιότητας της εκτέλεσης μουσικών κομματιών από τους επισκέπτες, ο καθένας θα μπορεί να παίζει ένα τραγούδι και το σύστημα θα του υποδεικνύει, αν και πού έκανε λάθος σε σχέση με το πρωτότυπο.
  1. Ηχητικό / μουσικό βιβλίο ευχαριστιών
Στο τέλος της εικονικής περιήγησης στο χώρο, ο επισκέπτης θα μπορεί, αντί για το γνωστό βιβλίο εντυπώσεων, να χρησιμοποιήσει μία διαδραστική οθόνη αφής. Με αυτή και με ένα εικονικό πεντάγραμμο που θα «ανοίγει» εικόνες του χώρου, οι εντυπώσεις θα καταγράφονται ως μουσική σύνθεση. Ετσι κάθε επισκέπτης θα έχει δημιουργήσει το δικό του μουσικό αποτύπωμα μετά την επίσκεψή του.
Σημειώνεται ότι με το έργο αυτό, ο Δήμος Τρικκαίων υλοποιεί ακόμη έναν από τους τρεις πόλους πολιτισμού στα Τρίκαλα:
- Ο ένας περιλαμβάνει το Κάστρο, το Βαρούσι, το Σπίτι Τρικαλινών Δημιουργών και το Μουσείο Τεχνολογίας που ήδη σχεδιάζεται
- Ο δεύτερος περιλαμβάνει το Μουσείο Τσιτσάνη, το Τζαμί και το δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό, μαζί με τον ΙΝ Αγίων Κω/νου και Ελένης
- Ο τρίτος περιλαμβάνει το Μουσείο Αγροτικής Ζωής στον Μύλο Ματσόπουλου, σε συνδυασμό με το μίνι ενεργειακό πάρκο και, βεβαίως, τον Μύλο των Ξωτικών.
Ολο αυτό το πρωτόγνωρο για την Ελλάδα επίτευγμα θα ξεκινήσει να υλοποιείται σύντομα. Προηγείται η ολοκλήρωση της κάλυψης του προϋπολογισμού του πίνακα των αντίστοιχων έργων. Αυτό θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, όπως διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, η Ειδική Γραμματέας  Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής, κ. Ευγενία Φωτονιάτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.