Τελευταίες Ειδήσεις

Χρίστος Λιάπης: 28η Οκτωβρίου-Τιμώντας τους ήρωες


28η Οκτωβρίου 1940, 75 χρόνια μετά, ο γιατρός Χρίστος Χ. Λιάπης γράφει για τον ήρωα αξιωματικό Δημήτριο Ζιώγα, εκ μητρός παππού του, ο οποίος πότισε με το αίμα του την εποποιία της νίκης των ελληνικών όπλων στην Πίνδο...
                                 ---------------------
Η 28η Οκτωβρίου επικαιροποιεί κάθε χρόνο τα πολύτιμα εθνικά μηνύματα της θυσίας, της ομοψυχίας και της ικανότητας των Ελλήνων να μεγαλουργούν όταν βάζουν το εθνικό συμφέρον υπεράνω της προσωπικής των ευημερίας, υπεράνω -μάλιστα- και της ίδιας των της ζωής κατά τις περιπτώσεις που το Έθνος επικινδυνεύει από ξένες ή και ξενοκίνητες επιβουλών.

Φέτος, αντί άλλου επετειακού μηνύματος, αντιγράφω την Ημερησία Διαταγή της 27ης Νοεμβρίου 1940, του 28ου Συντάγματος Πεζικού.

"Έχων υπ' όψει τον Α.Ν. υπ' αριθμ. 2646/1940 κοινοποιηθέντα δια της υπ' αριθμ. 368 / 1940 Ε.Δ.Υ.Σ. Περί ηθικών αμοιβών δια διακεκριμένας πράξεις, τους κάτωθι αξιωματικούς προτείνω προς απονομήν ηθικής αμοιβής δια την δράσιν ην επεδείξαντο κατά τας επιθετικάς ενεργείας τους Συντάγματος της 1ης Νοεμβρίου μέχρι της 23ης ιδίου μηνός.

      Τον Έφεδρον Ανθυπολοχαγόν Πεζικού Ζιώγαν Δημήτριον Θεοδώρου, Διοικητήν Διμοιρίας 10ου Λόχου προτείνω όπως προαχθεί εις τον βαθμόν του εφέδρου Υπολοχαγού επί διακεκριμένη πράξει επί του πεδίου της μάχης.

                        Διότι

1ον) Πρώτος αυτός μεταξύ των Αξιωματικών του Συντάγματος αναλαβών με μίαν ομάδα μάχης την κατάληψιν του Οροσήμου Σμαρδεύς "28η Οκτωβρίου" έφερεν εις πέρας την πρώτην ταύτην επιχείρησιν μετά θαυμαστής ψυχραιμίας και ικανότητος. Δεχθείς αντεπίθεσιν του εχθρού κατά τη διάρκειαν της νυκτός απέκρουσεν ταύτην, φονεύσας, μάλιστα ιδιοχείρως τον επικεφαλής του Ιταλικού τμήματος Ιταλόν αξιωματικόν._

2ον) Κατά τας επιχειρήσεις του Συν/τος προς Γλόλο-Μπέτραν και ύψος 793 (Στενωπός Τσαγκόνι) 17-11-1940. Επεδείξατο προσόντα αρίστου ηγήτορος επί του πεδίου της μάχης δια των διατεταγμένων ή πρωτοβούλων ενεργειών του.
Κατά τας σκληράς των προ της στενωπού "Τσαγκόνι" επιχειρήσεων κατόρθωσε δια του ανωτέρου πνεύματος αυτοθυσίας και της ικανότητός του να συμβάλη θετικότατα εις την επιτυχή έκβασιν του αγώνος._

Δια την ακρίβειαν                                          
Υποδιοικητής της Μονάδος                          Ν. Παπαδόπουλος               
Δ. Κωνσταντίνου                                   Αντισυνταγματάρχης          
Λοχαγός                                           Πεζικού._


και για την αντιγραφή,
Χ.Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD
Ιατρός-Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών
εγγονός του ήρωα, χαμένου, Υπολοχαγού της Αλβανίας.

Ο ήρωας έφεδρος Υπολοχαγός Πεζικού Δημήτριος Θ. Ζιώγας, γεννημένος στο Καστράκι Τρικάλων το 1904, θυσιάστηκε για την πατρίδα, ενάμισι περίπου μήνα μετά την ανάγνωση της ανωτέρω Ημερισίας Διαταγής, στις 9 Ιανουαρίου 1941, στο ΙΒ Ορεινό Χειρουργείο (στο Πακομίτι της Βορείου Ηπείρου), αφήνοντας τρεις ορφανές θυγατέρες, το όνομά του στο Στρατόπεδο της πόλεως της Καλαμπάκας και έναν εγγονό αναρωτώμενον, 75 χρόνια μετά, εν μέσω κρίσης, πόσοι από τους σημερινούς μας πολιτικούς αντιπροσώπους και ηγέτες διαθέτουν, πραγματικά "προσόντα αρίστου ηγήτορος" επί του πεδίου της σύγχρονης οικονομικής μάχης, στη δίνη της οποίας βρίσκεται η χώρα μας. Πόσοι διαθέτουν το απαιτούμενο "πνεύμα ανωτέρου αυτοθυσίας" και καλώντας το σύνολο των συμπολιτών μου, πέρα από τις παλιές διαχωριστικές γραμμές και τις αναπαλαιωμένες νέες διαιρέσεις, να κρατήσουμε ψηλά τα εθνικά μας ορόσημα. Να κρατήσουμε, σε πείσμα της πολιτικής της εξαπάτησης, της διαιώνισης της φαυλοκρατίας και της απραξίας των ξεπερασμένων φατριών, υπερήφανα ψηλά το ορόσημο Σμαρδεύς "28η Οκτωβρίου".